Príjem z prenájmu si manželia môžu rozdeliť

pcs | 02.03.2012 06:30
manželia, dôchodcovia, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
Mnohí dôchodcovia si svoj príjem zlepšujú prenajímaním bytu alebo aspoň jednej izby vo svojom byte či dome. Na rozdiel od ostatných zárobkov nemusia príjem z prenájmu zdaniť celý.

Každý prenajímateľ si môže svoj príjem znížiť o nezdaniteľnú časť vo výške 500 eur. Do daňového priznania už zapíše príjem po odpočítaní tejto sumy. Ak napríklad niekto zarobí za rok na prenájme 3 000 eur, do daňového priznania uvedie príjem vo výške 2 500 eur.

V rovnakom pomere, ako si zníži prenajímateľ výdavky, musí si znížiť aj svoje príjmy. To znamená, že ak niekomu zostane po odpočítaní 500 eur 80 percent z pôvodných príjmov, uvedie do daňového priznania takisto len 80 percent z dosiahnutých výdavkov. Napríklad namiesto výdavkov vo výške 1 000 eur tak do daňového priznania napíše 800 eur. V prípade, že niekto na prenájme zarobí menej ako 500 eur za rok, nemusí vôbec podávať daňové priznanie. Ak okrem prenájmu má aj príjem zo zamestnania, môže za neho vyrovnať dane jeho zamestnávateľ. Ak však niekto zarobí z prenájmu viac ako 500 eur za rok, už mu nemôže vykonať ročné zúčtovanie jeho zamestnávateľ, ale sám musí podať daňové priznanie typu B.

Dôchodcovia, ktorí okrem prenájmu nemajú iný príjem, môžu využiť to, že príjem do výšky polovice nezdaniteľnej časti základu dane sa nezdaňuje. Ak im po odpočítaní 500 eur zostane menej ako 1 779,65 eura, nemusia vôbec podávať daňové priznanie ani platiť daň. To znamená, že celkovo mohol dôchodca za minulý rok z prenájmu zarobiť maximálne 2 279,65 eura bez toho, aby musel tento príjem zdaňovať. V prípade, že takýto penzista zarobil viac, môže si z príjmu odpočítať 500 eur a paušálne a skutočné výdavky a zozvyšku zaplatiť 19–percentnú daň.

Manželia, ktorí vlastnia prenajímanú nehnuteľnosť v bezpodielovom spoluvlastníctve, si príjem môžu rozdeliť podľa svojej dohody. Každý z nich si tak môže zo svojho príjmu odpočítať 500 eur a ak im potom zostane menej ako 1 779,65 eura, nemusia platiť žiadne dane. Celkovo tak môžu zarobiť až 4 559,30 eura a nezaplatia žiadnu daň.

V prípade, že je ich príjem vyšší, je pre nich výhodnejšie, ak si zárobok nerozdelia na polovicu, ale tak, aby jeden z nich neplatil daň. To znamená, že jeden bude mať príjem vo výške 2 279,65 eura a druhý zdaní zvyšok. Ak by si rozdelili zárobok na polovicu, museli by daň platiť obaja, pričom spolu by zaplatili viac, ako keď si príjem rozdelia nerovnomerne.