Musím podať daňové priznanie?

pcs | 17.02.2012 15:15
plat. euro, peniaze, výplata Foto:
Ilustračné foto.
Otázky a odpovede o daniach dôchodcov.

Nestihla som svojho zamestnávateľa požiadať o vykonanie ročného zúčtovania daní. Musím si teraz sama vyplniť daňové priznanie?

Zamestnávateľ je povinný za vás urobiť ročné zúčtovanie daní len vtedy, ak o to požiadate najneskôr do 15. februára. Ak ste tento termín nestihli, už to nie je povinný urobiť, môže to však spraviť dobrovoľne. V prípade, že nebude ochotný za vás vykonať ročné zúčtovanie daní, nezostane vám iná možnosť ako podať daňové priznanie.

Vlani som pracoval na dohodu a zároveň som prenajímal jednu izbu v byte. Celoročný príjem z prenájmu bol 480 eur. Môže za mňa zamestnávateľ urobiť ročné zúčtovanie?

Zamestnávateľ môže urobiť ročné zúčtovanie len za tých ľudí, ktorí majú zdaniteľný príjem len zo závislej činnosti, teda zo zamestnania. Keďže pri prenájme sa nezdaňuje príjem do výšky 500 eur, nemáte okrem príjmu zo zamestnania iný zdaniteľný príjem. Ak ste včas požiadali zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania, je povinný ho za vás urobiť. Príjem z prenájmu do tohto zúčtovania vôbec nebudete uvádzať.

Minulý rok som popri dôchodku pracoval na dohodu a celkovo som zarobil 1 650 eur, z čoho mi zamestnávateľ strhol daň vo výške 313,50 eura. Dostanem túto daň naspäť, ak mi zamestnávateľ urobí ročné zúčtovanie?

Keďže váš celkový príjem bol nižší ako polovica nezdaniteľnej časti základu dane, máte nárok na vrátenie všetkých daní, ktoré vám zamestnávateľ strhol. O vrátenie dane však nemôžete požiadať prostredníctvom ročného zúčtovania, ale dostanete ju naspäť len vtedy, ak sám podáte daňové priznanie. V prípade, že ste už zamestnávateľa požiadali o vykonanie ročného zúčtovania, môžete napriek tomu podať daňové priznanie. Daňový úrad v takom prípade nebude prihliadať na ročné zúčtovanie, ale daň vám vráti na základe podaného priznania.

Môj minuloročný starobný dôchodok bol 360 eur. Môžem si pri podaní daňového priznania znížiť svoje príjmy o nezdaniteľnú časť základu dane?

Nezdaniteľná časť základu dane sa dôchodcom znižuje o vyplatený dôchodok. Pretože váš celoročný dôchodok bol vlani 4 320 eur, čo je viac ako vlaňajšia nezdaniteľná časť základu dane (3 559,30 eura), nemáte nárok na žiadne nezdaniteľné minimum. Ak by váš celoročný dôchodok bol nižší ako 3 559,30 eura, mohli by ste si rozdiel týchto dvoch súm odpočítať z daňového základu ako nezdaniteľnú časť.

Od 1. mája 2011 som začal poberať starobný dôchodok vo výške 350 eur. Dovtedy som pracoval. Na aké nezdaniteľné minimum mám nárok?

Nezdaniteľná časť základu dane sa znižuje len tým ľuďom, ktorí poberali starobný alebo predčasný dôchodok celý rok, alebo im bol spätne priznaný k 1. januáru. Keďže vy ste dôchodok začali poberať až počas roka, máte nárok na celú nezdaniteľnú časť základu dane. Ak bol váš základ dane (príjem po odpočítaní odvodov) nižší ako 100–násobok životného minima (18 538 eur), máte nárok na nezdaniteľné minimum vo výške 3 559,30 eura. V ročnom zúčtovaní alebo v daňovom priznaní si môžete uplatniť celoročnú nezdaniteľnú časť základu dane napriek tomu, že ste pracovali len štyri mesiace.

Celý minulý rok som popri dôchodku pracoval za minimálnu mzdu. Môžem dostať zamestnaneckú prémiu?

Aj keď podľa výšky platu by ste mohli získať zamestnaneckú prémiu, zákon o dani z príjmov určuje, že zamestnaneckú prémiu nemôžu získať ľudia, ktorí poberajú starobný alebo predčasný dôchodok. Prémiu by ste mohli dostať len v prípade, ak by ste dôchodok nepoberali celý minulý rok, ale nastúpili by ste do penzie až v priebehu roka.