Invalidný dôchodok? Musíte splniť tri podmienky súčasne

Dorota Hudecová | 14.02.2012 06:30
invalidný, dôchodok, invalid, vozíčkár, vozík Foto:
Ilustračné foto.
Výdavky na invalidné dôchodky sa každým rokom zvyšujú. Môžu za to najmä civilizačné a duševné choroby, ale aj úrazy. Ku koncu roka poberalo túto dávku takmer 225–tisíc ľudí, tento rok Sociálna poisťovňa predpokladá, že ich pribudne ďalších 26–tisíc.

Každý, kto chce požiadať o invalidný dôchodok, musí splniť tri dôležité podmienky súčasne. „Na invalidný dôchodok má človek nárok iba v prípade, ak sa stal invalidným, má potrebný počet rokov obdobia dôchodkového poistenia a nespĺňa podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok,“ upozorňuje riaditeľka komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Jana Ďuriačová.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Príklady výpočtu invalidného dôchodku

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

a osobitne stanovených podmienok naň môže vzniknúť nárok aj človeku, ktorý sa stal invalidným pred dovŕšením veku, v ktorom sa končí povinná školská dochádzka, alebo v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom.

Nárok na tento dôchodok vznikne najskôr odo dňa dovŕšenia 18 rokov veku. Po 31. decembri 2007 môže za osobitných podmienok tiež vzniknúť nárok na invalidný dôchodok aj doktorandovi v dennej forme doktorandského štúdia. Potrebný počet rokov sa nevyžaduje, ak sa žiadateľ stal invalidným v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom, alebo kedy je doktorandom v dennej forme štúdia a nedovŕšil 26 rokov veku.

„Pod invaliditou sa rozumie dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, keď človeku poklesne schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 percent,“ hovorí Jana Ďuriačová. Každý, komu lekár odporučí invaliditu, musí podať písomnú žiadosť v pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta svojho trvalého pobytu.

V jeden deň sa spisuje žiadosť a v ten istý deň je klient aj posúdený, teda má posúdený zdravotný stav a Sociálna poisťovňa potom rozhodne o priznaní invalidného dôchodku a jeho výške. Tá však nemusí byť konečná. „Invalidný dôchodca môže požiadať o zvýšenie dôchodku, ak sa mu zhorší zdravotný stav. Zhoršenie zdravotného stavu musí byť preukázané a potvrdené odbornými lekárskymi nálezmi,“ vysvetľuje Ďuriačová. O zvýšenie treba žiadať prostredníctvom pobočky Sociálnej poisťovne príslušnej podľa miesta trvalého pobytu. Žiadosť musí obsahovať meno, priezvisko, rodné číslo, adresu bydliska, o čo sa žiada, teda že ide o zvýšenie sumy invalidného dôchodku na základe zhoršenia zdravotného stavu a musí byť žiadateľom podpísaná. Posudkový lekár na základe odborných lekárskych nálezov a v súlade s platnými právnymi predpismi rozhodne o stupni invalidity a následne ústredie Sociálnej poisťovne rozhodne o novej sume invalidného dôchodku. Môže však nastať aj prípad, že pri opätovnom posudzovaní sa penzia namiesto zvýšenia zníži. „Všetko závisí od aktuálneho zdravotného stavu, od aktuálnych odborných lekárskych nálezov,“ vraví Ďuriačová.

Čo v prípade, ak invalidný dôchodca dosiahne dôchodkový vek? Stáva sa invalidný dôchodok jeho riadnym starobným dôchodkom? „Ak poberateľ invalidného dôchodku, bez ohľadu na to, či pracuje alebo nie, dovŕši dôchodkový vek, má možnosť požiadať o starobný dôchodok písomnou žiadosťou prostredníctvom pobočky Sociálnej poisťovne príslušnej podľa miesta trvalého pobytu. Invalidný dôchodok sa dovŕšením dôchodkového veku nestáva automaticky starobným dôchodkom,“ informuje Ďuriačová. Sociálna poisťovňa vypočíta sumu starobného dôchodku a porovná ju so sumou vyplácaného invalidného dôchodku. Vypláca sa potom tá dôchodková dávka, ktorej suma je vyššia. Pri rovnakej sume týchto dávok sa vypláca dôchodková dávka, ktorú si občan zvolil. Na dávku, ktorá sa nevypláca, nárok zaniká. „Ak poberateľ invalidného dôchodku nepožiada o starobný dôchodok, aj po dovŕšení dôchodkového veku sa mu naďalej vypláca invalidný dôchodok,“ vysvetlila.

V prípade, ak sa konanie o priznaní invalidného dôchodku predĺži, môže žiadateľ požiadať o jeho vyplácanie v preddavkoch. „Ak sú splnené podmienky vzniku nároku na invalidný dôchodok, je možné tento dôchodok vyplácať aj preddavkovo. O preddavkovej výplate dôchodku rozhoduje Sociálna poisťovňa a urobí tak vtedy, ak nie sú úplne a presne zistené údaje potrebné na určenie sumy dôchodku,“ vraví Jana Ďuriačová. „O preddavkovej výplate klienta informujeme písomne. Rozhodujúce údaje zisťujeme prostredníctvom zamestnávateľov, nástupníckych organizácií, resp. archívov. Po zistení týchto údajov Sociálna poisťovňa rozhodne definitívne o nároku na invalidný dôchodok, o čom vydá rozhodnutie. Počas preddavkového vyplácania dôchodku neplynie lehota na vydanie rozhodnutia o priznaní dôchodku. Znamená to, že obdobie preddavkového vyplácania dôchodku sa nezapočítava do 60–dňovej, prípadne 120–dňovej lehoty na vydanie rozhodnutia.“

Preddavkovo ho možno vyplatiť napríklad, ak si zamestnávateľ nesplnil povinnosť a nepredložil Sociálnej poisťovni evidenčný list dôchodkového zabezpečenia za obdobie od 1. 4. 1994 do 31. 7. 1996. Klient toto obdobie doložil iba potvrdením zamestnávateľa o dobe zamestnania bez uvedenia zárobkov. Sociálna poisťovňa za predpokladu, že sú splnené podmienky nároku na invalidný dôchodok, môže začať dôchodok vyplácať preddavkovo a súčasne bude prostredníctvom zamestnávateľa zisťovať vymeriavacie základy za uvedené obdobie. Po ich zistení rozhodne definitívne o nároku na invalidný dôchodok.

V istých prípadoch môže Sociálna poisťovňa výplatu dôchodku zastaviť. „Napríklad vtedy, ak sa poberateľ dávky, ktorá je podmienená invaliditou a ktorého zdravotný stav treba posúdiť, nepodrobí vyšetreniu zdravotného stavu. Výplata dôchodku sa uvoľní, až keď sa klient podrobí vyšetreniu zdravotného stavu, pričom invalidita naďalej trvá,“ vysvetľuje Jana Ďuriačová. Poberateľovi invalidného dôchodku môže byť invalidný dôchodok odňatý v prípade, ak sa jeho zdravotný stav zlepší tak, že miera poklesu schopnosti pracovať nie je vyššia ako 40 percent.