Obce môžu seniorom zabezpečiť opatrovanie, ale aj sprievod k lekárovi

Dorota Hudecová | 03.02.2012 13:55
staroba, starci, dôchodca, starý, senior,... Foto:
Ilustračné foto
Penzistom, ktorí potrebujú pomoc, môžu obce a mestá poskytnúť viaceré služby. Stále je však najväčší záujem o opatrovateľskú službu, rastie však aj počet tých, ktorí si objednávajú zľavnené obedy s donáškou do domu. Je však možné požiadať aj o nákup potravín, bežné upratovanie, sprievod k lekárovi a ďalšie služby.

„O opatrovateľskú službu môže požiadať občan, ktorý predpokladá, že potrebuje celodennú starostlivosť druhej osoby, alebo mu takúto opateru odporučí lekár,“ hovorí Marcel Gibóda, vedúci kancelárie starostu mestskej časti Košice Sever. Konanie o odkázanosti na opatrovateľskú službu sa začína na základe písomnej žiadosti o posúdenie odkázanosti na sociálnu službu. Doložiť treba lekársky nález od obvodného lekára alebo prepúšťaciu správu zo zariadenia zdravotnej starostlivosti. Posudkový lekár posúdi zdravotný stav a určí stupeň odkázanosti, sociálny pracovník prešetrí sociálnu a rodinnú situáciu a spracuje posudok a mesto vydá rozhodnutie o odkázanosti na sociálnu službu.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Aké služby môžu využiť dôchodcovia
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„V prípade, že pacient potrebuje opatrovateľskú službu, musí mať posudok odkázanosti, ktorý vystavuje samospráva. Je to v poriadku, ak je cena pre pacienta znížená o príspevok od samosprávy. Túto podmienku však musí podľa dnes platného zákona splniť aj pacient, ktorý si za opatrovateľskú službu platí plnú cenu a nečerpá verejné zdroje,“ upozorňuje Božena Bušová, riaditeľka ADOS – Harris Slovakia a Empatia – opatrovateľská služba. „Opakovane na túto absurdnosť upozorňujeme, ale zatiaľ bezvýsledne. Novela zákona, ktorá mala tento nezmysel odstrániť, nebola zatiaľ schválená,“ dodala.

„Na základe právoplatného rozhodnutia o odkázanosti na poskytovanie opatrovateľskej služby si potom klient musí podať žiadosť o uzatvorenie zmluvy o jej poskytovaní, na základe ktorej sa následne uzatvorí zmluva medzi poskytovateľom a prijímateľom sociálnej služby,“ konštatuje Miroslav Žec, vedúci referátu starostlivosti o seniorov a opatrovateľská služba mesta Prešov

Minuloročná novela zákona o sociálnych službách priniesla v opatrovateľskej službe dve zásadné zmeny. Opatrovateľskú agentúru si už môže klient vybrať sám a inak sa objednávajú aj výkony. Ľudia si môžu objednať také služby, aké potrebujú. Aj maximálnu cenu, ktorú za takúto službu občan zaplatí, ohraničil zákon. Stanovuje totiž, aká suma mu musí po zaplatení za sociálnu službu zostať. Tá je pre opatrovateľskú službu bez poskytovania stravy určená na 1,3–násobok životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu (to predstavuje do konca júna 189,83 eura), čo je suma 246,779 eura.

„V rámci opatrovateľskej služby opatrovateľky poskytujú pomoc pri úkonoch sebaobsluhy, starostlivosti o domácnosť, pri základných sociálnych aktivitách a tiež aj formou dohľadu pri týchto úkonoch,“ vraví Zuzana Krupa, hovorkyňa mesta Snina. Rozsah úkonov na základe posudkovej činnosti určuje mesto a obec v hodinách alebo podľa jednotlivých úkonov. Minimálny rozsah úkonov sebaobsluhy nesmie byť nižší, ako je minimálny rozsah zodpovedajúci stupňu odkázanosti človeka, ak sa mesto s prijímateľom sociálnej služby na návrh prijímateľa sociálnej služby nedohodne inak.

Upozorniť treba ešte na jednu skutočnosť. Mnoho ľudí si mýli opatrovanie s ošetrovaním. Sestra, ktorá chodí domov pacienta ošetrovať, je platená zo zdravotného poistenia, nemôže však navariť či upratať byt. Ošetrovanie je činnosť, ktorá je vysoko odborná a vyžaduje zdravotnícku kvalifi káciu sestry, často s vysokoškolským vzdelaním. K ošetrovaniu v domácom prostredí patrí napríklad starostlivosť o nehojace sa rany, preležaniny alebo vredy predkolenia.

Opatrovanie je činnosť, ktorá nevyžaduje zdravotnícke vzdelanie a môžu ju vykonávať ľudia, ktorí si doplnia vzdelanie absolvovaním opatrovateľského kurzu. V rámci opatrovania agentúry poskytujú spoločnosť, zabezpečujú stravu, robia sa nákupy, prípadne pomáhajú s osobnou hygienou alebo upratovaním. Opatrovanie však poisťovne nepreplácajú.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ