Kto, kedy a za akých podmienok má nárok na dávky v hmotnej núdzi

dh | 18.01.2012 06:30
Peňaženka, nezamestnanosť, hmotná núdza Foto:
Ilustračné foto
Žiadosť o pomoc v hmotnej núdzi podáva občan písomne na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Žiadosť musí obsahovať meno a priezvisko občana, jeho trvalý pobyt a rodné číslo, na výzvu úradu občan doplní ďalšie údaje o svojej osobe a osobách, ktoré sa s ním spoločne posudzujú.

Spoločne posudzované osoby

Na účely posudzovania hmotnej núdze, zabezpečenia základných životných podmienok a pomoci v hmotnej núdzi sa spoločne posudzujú: manžel, manželka, rodičia a nezaopatrené deti žijúce s nimi v domácnosti, rodičia a ich deti do 25 rokov veku, ktoré nemajú príjem alebo majú príjem najviac vo výške minimálnej mzdy, žijúce s nimi v domácnosti, okrem detí, ktorým v čase evidencie uchádzačov o zamestnanie vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti a detí, ktorým sa vypláca invalidný dôchodok.

Príjmy

Za príjem sa považujú: príjmy fyzických osôb, ktoré sú predmetom dane z príjmu po odpočítaní poistného na zdravotné, nemocenské, starobné, invalidné poistenie a poistenie v nezamestnanosti, preddavku na daň alebo dane z príjmov fyzických osôb, príjmy oslobodené od dane z príjmov okrem prijatých náhrad škôd, náhrad nemajetkovej ujmy, plnenia z poistenia majetku a z poistenia zodpovednosti za škodu okrem platieb prijatých ako náhrada za stratu zdaniteľného príjmu Za príjem sa nepovažujú: jednorazové štátne sociálne dávky poskytnuté podľa osobitných predpisov, peňažné príspevky občanov s ťažkým zdravotným postihnutím na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ich ťažkého zdravotného postihnutia okrem príspevku za opatrovanie, zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť, jednorazová dávka v hmotnej núdzi. Za príjem sa nepovažuje 25 % z príjmu zo závislej činnosti osôb, 25 % zo starobného dôchodku a z predčasného starobného dôchodku, dôchodcovi, ktorý získal obdobie dôchodkového poistenia viac ako 25 rokov sa táto suma zvyšuje o 1 % priznaného starobného dôchodku a predčasného starobného dôchodku za každý ďalší rok dôchodkového poistenia získaného po 25. roku dôchodkového poistenia, 25 % z invalidného dôchodku, 25 % zo sociálneho dôchodku priznaného z dôvodu invalidity, 25 % vdovského alebo vdoveckého dôchodku, ak vdova alebo vdovec dovŕšili dôchodkový vek.

Majetok

Občan v hmotnej núdzi a fyzické osoby, ktoré sa s ním spoločne posudzujú, sa nepovažujú za občanov v hmotnej núdzi, ani keď ich príjem nedosahuje životné minimum, ak si svojím majetkom môžu zabezpečiť základné životné podmienky a pomôcť v hmotnej núdzi. Za majetok sa považujú: hnuteľné veci, nehnuteľné veci, práva alebo iné majetkové hodnoty. Občan si má pomôcť v hmotnej núdzi: užívaním vlastného majetku, správou vlastného majetku, predajom alebo prenájmom vlastného majetku. Od občana nemožno požadovať predaj alebo prenájom: nehnuteľnosti, ktorú užíva na primerané trvalé bývanie, poľnohospodárskej pôdy a lesnej pôdy, ktorú užíva pre svoju potrebu, hnuteľnej veci, ktorá tvorí nevyhnutné vybavenie domácnosti, alebo na ktorú sa poskytla jednorazová dávka v hmotnej núdzi alebo peňažný príspevok na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ŤZP, osobného motorového vozidla, ktorého je držiteľom alebo vlastníkom a využíva ho na individuálnu prepravu z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia alebo jeho hodnota podľa znaleckého posudku nie je vyššia ako 35–násobok sumy životného minima, hnuteľnej veci, ak by bol v rozpore s dobrými mravmi.

Dávka v hmotnej núdzi patrí občanovi v hmotnej núdzi a fyzickým osobám, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú, na zabezpečenie základných životných podmienok. Podmienky nároku: príjmy spoločne posudzovaných osôb nedosahujú sumu ustanovenú zákonom, nemožnosť občana zabezpečiť alebo zvýšiť si príjem vlastným pričinením, nemožnosť zabezpečiť si základné životné podmienky vlastným majetkom, uplatnenie si zákonných nárokov

Výška dávky: 60,50 eura pre jednotlivca, 105,20 eura pre dvojicu

Príspevok na zdravotnú starostlivosť

  • patrí občanovi a fyzickým osobám, ktoré sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzujú, na výdavky spojené s náhradou za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.

Výška príspevku je 2 eurá mesačne

Príspevok na bývanie

  • patrí občanovi a fyzickým osobám, ktoré sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzujú, na úhradu nákladov spojených s bývaním, ak splnili podmienky nároku na dávku. Podmienky vzniku nároku: vlastníctvo bytu alebo rodinného domu, nájom bytu alebo rodinného domu, nájom obytnej miestnosti v zariadení určenom na trvalé bývanie, právo doživotného užívania v byte alebo rodinnom dome, uhrádzanie nákladov spojených s bývaním za predchádzajúcich 6 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov alebo preukázanie uznania dlhu a dohody o splátkach, podmienky nároku sa prehodnocujú raz za šesť po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov, nárok zaniká, ak úrad zistí, že občan v hmotnej núdzi nespláca uznaný dlh, ktorý predstavuje nedoplatky spojené s bývaním. Splnenie podmienok nároku na príspevok na bývanie sa neskúma: ak občan v hmotnej núdzi alebo niektorá z fyzických osôb, ktoré sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzujú, je poberateľom starobného dôchodku, ak občan v hmotnej núdzi alebo niektorá z fyzických osôb, ktoré sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzujú, je poberateľom inej dôchodkovej dávky alebo sociálneho dôchodku a dovŕšil 62 rokov veku, ak občanovi v hmotnej núdzi alebo niektorej z fyzických osôb, ktoré sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzujú, sa poskytuje starostlivosť v zariadení sociálnych služieb celoročne s poskytovaním bývania.

Výška príspevku: 55,80 eura mesačne pre jednotlivca, 89,20 eura mesačne, ak je viac spoločne posudzovaných osôb.

Ochranný príspevok

  • patrí občanovi a každej fyzickej osobe, ktoré sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzuje, ak si z dôvodu nepriaznivej životnej situácie nemôžu zabezpečiť alebo zvýšiť príjem vlastnou prácou a splnili podmienky na vznik nároku na dávku. Podmienky vzniku nároku: dosiahnutie veku potrebného na nárok na starobný dôchodok, invalidita z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %, osobná, celodenná a riadna starostlivosť o občana, ktorý je podľa posudku príslušného orgánu občan s ŤZP, nepriaznivý zdravotný stav občana, t. j. choroba, porucha zdravia uznaná ošetrujúcim lekárom trvajúca nepretržite viac ako 30 dní.

Výška príspevku: 63,07 eura mesačne. Ak ide o občana v hmotnej núdzi s nepriaznivým zdravotným stavom trvajúcim nepretržite viac ako 30 dní, výška ochranného príspevku je 34,69 eura mesačne.

Zdroj: UPSVAR

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ