Utopíme sa v plastovom mori?

Jana Véghová | 21.04.2011 17:06
odpad, kontajnér, odpadky, zber Foto:
Ilustračné foto
Pod ľa prieskumu agentúry GfK nakupuje 98 percent domácností aspoň občas balené nápoje, či už ide o balenú vodu alebo ochutené nealkoholické nápoje v PET fľašiach či plechovkách. Odpad z nich a plastových flašiek nás začína utápať v špine najmä vonku v prírode.

Plastové fľaše Jednorazové nápojové obaly svojím množstvom narúšajú prirodzené ekosystémy a predstavujú prekážky a pasce pre mnohé živočíchy. Podľa štúdií až 32 percent nelegálne odhodeného odpadu tvoria plastové fľaše. Pri cestách sa nachádza odhodených priemerne až šesťsto fliaš na kilometer. Nápoje ako voda, nealko, pivo či víno sa na rozdiel napríklad od mlieka veľmi často konzumujú vonku v prírode. Systémy separovaného zberu vyzbierajú priemerne 20 až 40 percent jednorazových nápojových obalov, pričom zálohovaním možno vyzbierať 70 až 90 percent nápojových obalov. Nórsky systém zálohovania má účinnosť až 98 percent. V Európe je zálohovanie jednorazových obalov zavedené vo Švédsku, Fínsku, v Nórsku, Dánsku, na Islande, v Nemecku, Estónsku, Chorvátsku i Holandsku. Na Slovensku sa ročne predá 30–tisíc ton plastových fliaš, lenže recykluje sa len okolo 12,5 tisíca ton. Zvyšok sa spaľuje, prípadne zostáva v prírode. Tieto obaly sa pritom dajú efektívne zhodnotiť. Kefy, koberčeky do áut, ale aj bundy môžu pochádzať z fľaše z minerálky, ktorú práve pijete.

Plastové tašky Na výrobu plastových tašiek potrebujeme ako surovinu ropu. Ak z ropy vyrobíme polyetylén a ten potom necháme rozložiť biologicky alebo ho spálime, vznikne z neho oxid uhličitý a voda. Rozkladom ani spálením igelitky teda nevznikajú pre prírodu toxické látky. Oxid uhličitý, ktorý sa uvoľňuje do atmosféry, sa však radí medzi takzvané skleníkové plyny, ktoré výrazne ovplyvňujú globálne otepľovanie. Ak vyrobíme igelitku z polyetylénu, ktorý je biodegradovateľný, to znamená, že sa rozloží pôsobením mikroorganizmov, takisto vznikne oxid uhličitý a voda. Lenže v tomto prípade sa len časť uhlíka premení na oxid uhličitý, lebo jeho významnú časť mikroorganizmy spotrebujú na produkciu biomasy."

Viete, že:

  • Každoročne pribúda približne na svete 141 miliárd použitých plastových fliaš, ktoré nie sú recyklované?
  • V Európe je recyklovaných 48 % PET fliaš. To znamená, že odpad z viac ako polovice stolných vôd a sýtených nápojov v PET fľašiach končí na skládkach a v spaľovniach.
  • V USA recyklujú asi 1/3 plastových fliaš, u nás je to odhadom len okolo 20 %.
  • Čas rozkladu jednej PET fľaše je približne 450 rokov. Tá, ktorú dnes vyhodíte do zmiešaného odpadu, sa rozloží najskôr po roku 2 460.
  • Ročná svetová výroba balených nápojov zaťaží prírodu 2,5 miliónmi ton oxidu uhličitého.
  • Na ročnú výrobu PET fliaš je potrebné viac ako 2,7 milióna ton plastov.
  • Na výrobu jednej fľaše balenej vody je potrebné 5× viac vody, ako sama obsahuje.
  • Výroba PET fliaš pohltí veľké množstvo spracovanej ropy a energie. Ropa, spotrebovaná pri výrobe PET fliaš len v USA, by naplnila nádrže zhruba jedného milióna automobilov.
  • Asi 25 % balených vôd zákazníci spotrebujú mimo miesta pôvodu. Takže, kým sa balená voda dostane do regálu vo vašom obchode, „precestuje“ kus sveta.
  • Preprava balených vôd a sýtených nápojov z tovární do obchodov a potom z obchodov domov znamená pre životné prostredie ďalšiu záťaž v podobe emisií.
  • Pritom stačí len otočiť kohútikom v kuchyni. Ak si chcete overiť kvalitu vody, navštívte stránky príslušnej vodárenskej spoločnosti alebo si nechajte vodu odborne posúdiť v nezávislom akreditovanom laboratóriu.
  • Jediná fľaša, ktorú opakovane využíva napríklad prístroj SodaStream k príprave nápojov, ochráni planétu za 3 roky asi pred 2.000 ks prázdnymi plastovými fľašami alebo plechovkami.