Spotrebiteľský test šuniek

Jozef Sedlák | 07.11.2010 06:30
šunka, test šunky Foto:
Ilustračné foto
Do spotrebiteľského testu Pravdy boli vybrané tri druhy dusenej šunky. Najpredávanejšia a cenove najdostupnejšia trieda šuniek štandard, ďalej výberové a napokon šunky špeciál. Navzájom sa odlišovali cenou, ktorá vyjadrovala podiel kvalitného bravčového mäsa a vody v nej i hodnotu značky.

Testovali sa šunky vyrobené na Slovensku, v Česku a Rakúsku, ktoré zakúpila redakcia v obchodoch, test uskutočnili pracovníci Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Bratislave. Všetky vzorky boli zakódované. Degustátori hodnotili chuť, vôňu, vzhľad, farbu a konzistenciu šunky.

Testovaný sortiment zahrnul celú cenovú škálu. Kilogram najlacnejšej stál 4,30 eura, najdrahšia vyšla na 16,25 eura. Cena vyjadrovala rozdielny podiel mäsa vo výrobku. Kým najlacnejšia (Berto) obsahovala len 55 percent bravčového stehna, víťaz testu z kategórie špeciál (Versailles, Zedníček) mal 93–percentný podiel.

Cena však nie je vždy automatickou vstupenkou k najvyššej kvalite. Napríklad v kategórii „štandardných“ zvíťazila šunka Ladislava Orbána, ktorá mala najlepší pomer medzi cenou a kvalitou. Kilogram stál 4,90 eura, kým posledná šunka od Váhalu vyšla na 11,80 eura.

Najpríjemnejším prekvapením boli šunky kategórie štandard. Hodnotitelia ocenili, že najviac zodpovedali požiadavkám kladeným na túto skupinu výrobkov. Do istej miery začínajú deformovať predstavu o skutočne plnohodnotnej a kvalitnej šunke. Väčšina ľudí sa totiž orientuje podľa peňaženky.

Najväčším sklamaním boli výberové šunky, ktoré ponúkli najmenší gurmánsky zážitok. Nesplnili očakávanie skryté v prívlastku výberová. Paradoxne jedna z nich bola na hranici konzumovateľnosti.

Najdrahšia skupina šuniek bola najvyrovnanejšia. Ak si spotrebiteľ porovná cenu, zistí, že sa oplatí priplatiť si jedno či dve eurá a kúpiť si skutočne vysokú kvalitu. Šunka, aj tá najlacnejšia, stojí dosť peňazí. Viac ako na cenovku sa spoliehajte na to, čo vám hovorí vlastná spotrebiteľská skúsenosť.

Šunka špeciál
(16 percent svalovej bielkoviny)

1. Versailles šunka
Zedníček Kunovice, ČR
Billa Bratislava, 10,90 €/kg
Zloženie: Bravčové stehno 93 percent, 6 doplnkových zložiek
Svetlá šunka oválneho tvaru, pokrytá vrstvou jemného tuku, čiastočne s kožou. Tukový pás je dobre prichytený, neoddeľuje sa od mäsovej časti. Na reze je dobre viditeľná prirodzená štruktúra mäsa. Vôňa a chuť je primerane slaná, veľmi príjemne mäsová, charakteristická pre výberové šunky, na záhryz krehká, menej šťavnatá.

2. Wellness šunka
Berger, Rakúsko
Billa Bratislava, 12,50 €/kg
Zloženie: Bravčové stehno 89 percent, 10 doplnkových zložiek.
Šunka v tvare polkruhu s vlnovkovým okrajom, ktorý kopíruje tvar formy. Na reze sú viditeľné jednotlivé svaly. Farba je charakteristická, mäsovoružová. Vôňa a chuť je lahodná, veľmi dobre je vyvážená mäsová a slaná chuť, šťavnatá, no na záhryz je trochu tuhšia, až gumová.

3. Pražská šunka
LE&CO, Ing. Jiří Lenc, Jirny, ČR
Tesco Bratislava, 11 €/kg
Zloženie: Bravčové stehno 90 percent, 7 doplnkových zložiek.
Šunka vákuovo balená, nakrájaná na veľmi jemné plátky, ktoré sú miestami až potrhané. Na reze viditeľné svalové vlákna. Vôňa a chuť je mäsová, dochutená soľou no trochu suchšia a konzistencia je pomerne tuhá.

4. Albert Excellent, vyjímečná a lahodná šunka
MK Plzeň, ČR
Hypernova Bratislava, 16,25 €/kg
Zloženie: Bravčové stehno 90 percent, 12 doplnkových zložiek.
Šunka s najprerastenejšou svalovinou zo všetkých testovaných v tejto kategórii (nie veľmi typické pre šunku) a s väčšími tukovými časticami. Tiež sa uvoľňovalo malé množstvo šťavy. Vôňa a chuť je síce mäsová, ale výrazne slaná (najslanšia zo všetkých). Slaná chuť čiastočne prekrýva chuť mäsa.

Šunka výberová
(13 percent svalovej bielkoviny)

1. Pražská šunka Fajne
Carnibona Premium kvality, Mecom Group Humenné
Tesco Bratislava, 9,90 €/kg
Zloženie: Bravčové stehno 70 percent, 12 doplnkových zložiek.
Šunka s viditeľnou štruktúrou svaloviny a ojedinelými vzduchovými dutinkami, mäsovoružovej farby a trochu tuhšej konzistencie. Vôňa a chuť je lahodná, charakteristická po bravčovom mäse, primerane slaná a na záhryze krehká.

2. Tesco Pražská šunka
Pre Tesco vyrobilo LE&CO, Ing. Jiří Lenc, Jirny, ČR
Tesco Bratislava, 9,90 €/kg
Zloženie: Bravčové stehno 80 percent, 8 doplnkových zložiek.
Šunka príjemnej výrazne mäsovej chuti, ale trochu slanšia. Je pomerne šťavnatá, primerane tuhej konzistencie. Na reze má peknú mozaiku a pomerne veľké mäsové časti.

3. Dusená výberová šunka Albert
Pre Albert vyrobil MK Krásno Valašské Meziříčí, ČR
Hypernova Bratislava, 7,90 €/kg
Zloženie: Bravčové stehno, podiel neuvádza, 16 doplnkových zložiek.
Šunka veľmi bledej farby, nie veľmi typickej pre bravčovú šunku. Vôňa a chuť je menej typická pre výberové šunky, výrazne po použitých koreninách a glutamane.

4. Hustopečská šunka
Váhala Hustopeče nad Bečvou, ČR
Tesco Bratislava, 11,63 €/kg
Zloženie: Bravčové stehno 79 percent, 10 doplnkových zložiek.
Šunka so zoxidovaným okrajom, farba sa mení z mäsovoružovej až po sivozelenú. Je menej homogénna v štruktúre a na reze má ojedinelé, ale väčšie vzduchové dutinky. Uvoľňuje sa väčšie množstvo šťavy. Vôňa a chuť nie je veľmi typická pre šunky a je jemne kyslastá.

5. Pražská šunka Druget
Mecom Group Humenné
Tesco Bratislava, 9,63 €/kg
Zloženie: Bravčové stehno 70 percent, 13 doplnkových zložiek.
Šunka s pomerne dobrým vzhľadom. Na reze sú pekné veľké mäsové častice s ojedinelým výskytom vzduchových dutiniek. Farba je mäsovoružová, charakteristická a konzistencia primerane tuhá. Vôňa a chuť je po narušenej surovine, kyslá.

Šunka štandard
(10 percent svalovej bielkoviny)

1. Dusená šunka
Ladislav Orbán Bratislava
Mäso Orbán Bratislava, 4,90 €/kg
Zloženie: 66,6 percenta bravčového stehna a 13 doplnkových zložiek.
Šunka s veľmi peknou mozaikou, v ktorej sa nachádzajú pomerne veľké kúsky mäsa s malými ložiskami tučných častíc. Tiež sa vyskytujú ojedinelé kolagénové častice a drobné vzduchové dutinky. Farba je charakteristická mäsovoružová. Vôňa a chuť je príjemná, výrazne mäsová, primerane slaná, charakteristická pre šunky, na záhryze krehká.

2. Šunka euroštandard
Zedníček Kunovice, ČR
Terno Bratislava, 5,50 €/kg
Zloženie: 65 percent bravčového mäsa a 9 doplnkových zložiek.
Šunka s čiastočne rozbitou svalovinou. Na reze väčšie množstvo kolagénu a ojedinelé vzduchové častice. Je pomerne vodnatá (uvoľňuje najviac šťavy zo všetkých šuniek v tejto kategórii), ale vôňa a chuť je veľmi príjemná, charakteristická mäsová, primerane slaná, šťavnatá.

3. Bravčová šunka Tesco
Pre Tesco vyrobilo LE&CO, Ing. Jiří Lenc, Jirny, ČR
Tesco Bratislava, 8,90 €/kg
Zloženie: Bravčové stehno 70 percent, 14 doplnkových zložiek.
Vákuovo balená šunka s veľkými mäsovými časticami, ktorých je pomerne málo. Svaly sú spojené jemne rozpracovanou surovinou (spojkou), v ktorej sa nachádzajú väčšie kolagénové častice. Konzistencia je pevná a tuhá. Vôňa a chuť je síce mäsová, ale výrazne slaná a trošku sladkastá. V chuti je čiastočne cítiť glutaman.

4. Dusená šunka
Berto
Hypernova Bratislava, 4,30 €/kg (akcia –12 percent)
Zloženie: 55 percent bravčového mäsa, 5 doplnkových zložiek.
Šunka s menšími kúskami mäsa na reze. Štruktúra je veľmi homogénna, jednotlivé svaly nie sú veľmi zreteľné, čím sa stráca mozaika charakteristická pre štandardné šunky. Farba je výrazne ružová a konzistencia pomerne tuhá až gumová. Vôňa a chuť je výrazne slaná, stráca sa chuť mäsa.

5. Velmi jemná šunka Sissi
Váhala Hustopeče nad Bečvou, ČR
Tesco Bratislava, 11,80 €/kg
Zloženie: Bravčové mäso 62 percent, 13 doplnkových zložiek.
Šunka s väčším množstvom spojky, kolagénových častíc a malými kúskami svaloviny. Farba je svetloružová a konzistencia výrazne tuhá. Vôňa a chuť je netypická pre šunku, jemne kyslastá, pripomína skôr lanšmít ako šunku.