Dôchodky stúpnu o 3,35 %, hovorí odhad poisťovne

SITA | 29.07.2011 14:39
Peniaze, euro, peňaženka Foto:
Ilustračné foto
Od začiatku budúceho roka by sa mali dôchodky zvýšiť o 3,35 %. Vo svojom návrhu rozpočtu na rok 2012 to predpokladá Sociálna poisťovňa.

Poisťovňu by malo takéto zvýšenie penzií v budúcom roku stáť 190 mil. eur. Penzie by sa mali od januára budúceho roka zrejme poslednýkrát upravovať podľa medziročnej inflácie a medziročného rastu priemernej mzdy za prvý polrok predchádzajúceho roka. Dôchodky sa upravujú o percento, ktoré vzniká spriemerovaním týchto dvoch veličín.

Od začiatku roka 2013 by sa podľa návrhu ministerstva práce a sociálnych vecí mali penzie každoročne zvyšovať o tzv. dôchodcovskú infláciu. Ide o výšku medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov. Do úvahy by sa tak podľa ministra práce a sociálnych vecí Jozefa Mihála mal brať rast cien tovarov a služieb, ktoré nakupujú dôchodcovia, teda napríklad vývoj cien potravín, liekov, či energií. Ak by parlament takýto spôsob zvyšovania dôchodkov schválil, tak by sa mali podľa odhadu Sociálnej poisťovne od začiatku roku 2013 penzie zvýšiť o 3,8 % a od začiatku nasledujúceho roku o 3,6 %. Vlani minister Mihál navrhoval, aby sa penzie zvyšovali rovnakou pevnou sumou v závislosti od medziročnej inflácie a od výšky priemerného starobného dôchodku. Tento jeho zámer však poslanci nepodporili.

Od začiatku tohto roka sa dôchodky valorizovali o 1,8 %. Priemerná mzda na Slovensku v prvom polroku minulého roka medziročne vzrástla o 2,8 %. Spotrebiteľské ceny za prvých šesť mesiacov vlaňajška medziročne stúpli o 0,8 %.