Na kataster sa dá ísť už aj z domu spoza počítača

Vladimíra Kucejová, Pravda | 05.09.2009 15:00
hotel, izba, posteľ, dievča, počítač Foto:
Veľa vecí sa dá po novom na katastri vybaviť cez počítač. Väčšinou však na to treba elektronický podpis, ktorý bežní ľudia nemajú.
Katastrálny úrad sa snaží priblížiť ľuďom, aby naň mohli zájsť aj z pohodlia obývačiek kliknutím do klávesnice počítača. Podľa Martina Lazíka, generálneho sekretára Národnej asociácie realitných kancelárií, však na väčšinu úkonov potrebujú zaručený elektronický podpis, ktorý bežný človek nemá.
Martin Lazík
Martin Lazík Martin Lazík

** Martin Lazík**

Od septembra už kataster nevydáva list vlastníctva s plombou. Čo to znamená pre občanov?

Ľudia, ktorí si chcú kúpiť byt na hypotéku alebo založiť dom v prospech banky, už nebudú musieť ísť na druhý deň na kataster po tento dokument. Banky si záložné právo v ich prospech skontrolujú v elektronickej forme na internete. Alebo poskytnú ľuďom peniaze iba na základe podania návrhu na vklad práva na nehnuteľnosť. Ten kataster poskytuje naďalej tak ako doteraz. Niektoré banky ani doteraz nevyžadovali list vlastníctva s plombou. Ostatné sa buď prispôsobia, alebo sa poskytnutie peňazí pre ľudí oddiali. Ak bude kataster obnovovať informácie na portáli len raz do týždňa, proces získania peňazí z banky sa pre ľudí posunie aj o niekoľko dní.

Aké ďalšie zmeny katastrálneho zákona ľudia pocítia?

Pre bežný život novela veľa zásadných zmien neprináša. Kataster spravil výrazný krok k modernizácii. Ide napríklad o elektronické podanie návrhu na vklad práva k nehnuteľnosti. Aj ďalšie úkony je možné vybaviť na katastri cez internet. Užívateľ však musí mať v niektorých prípadoch zaručený elektronický podpis, čo asi bežní občania nemajú. Pre tých, ktorí sa zaoberajú katastrom častejšie, sa katastrálne konanie zjednoduší a zlacní.

O koľko a kedy sa zlacní?

Napríklad pri návrhu na začatie konania o povolení vkladu práva k nehnuteľnosti do katastra sa bežne platí 66 eur. Pri elektronickom podaní je to 33 eur. Ak ľudia podajú ešte aj oznámenie o plánovanom návrhu na vklad elektronicky, môžu ušetriť 15 eur z 265,50 eura pri žiadaní urýchleného návrhu na vklad.

Akú výhodu prinesie kúpna zmluva napísaná s advokátom alebo notárom?

Kúpnu zmluvu, ktorú urobí notár alebo advokát, bude kataster posudzovať len z pohľadu katastra. To znamená, či je možné s majetkom nakladať. Nebude ju už študovať celú a hodnotiť z právnej stránky. Proces na katastri sa urýchli o desať dní. Normálne konanie by malo trvať tridsať dní, takéto dvadsať.