Ako si vybaviť živnosť a získať príspevok z úradu práce

Helena Kokolová | 28.01.2011 14:46
obuvník, obuv, oprava, remeselník, živnostník Foto:
Ilustračné foto
Štát naďalej poskytuje príspevok na rozbehnutie podnikania. V tomto roku je to pre Bratislavský kraj a ostatné kraje s nižšou, ako priemernou mierou nezamestnanosti 2 575 eur a pre ostatné kraje je 4 023 eur.

„O príspevok môže písomne požiadať len ten uchádzač o zamestnanie, ktorý je v evidencii na úrade práce najmenej tri mesiace,“ vraví Ružena Paulusová z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Banskej Bystrici.

Príspevok dáva uchádzačovi úrad, v obvode ktorého sa vytvorí pracovné miesto na samostatnú zárobkovú činnosť a tam sa aj podáva prihláška. Podmienkou je praktická príprava vrátane prípravy podnikateľského zámeru. Po jej absolvovaní sa podáva žiadosť na predpísanom formulári spolu s prílohami. Nasleduje písomná obhajoba vedomostí, ktoré uchádzač získal počas praktickej prípravy, a tiež ústna obhajoba podnikateľského zámeru. Príspevok sa poskytuje pod podmienkou, že v danej oblasti bude uchádzač podnikať nepretržite dva roky. Potom ho môže dostať až po troch rokoch.

Živnostenské oprávnenie možno dostať už dovŕšením 18. roku veku. Podmienkou je spôsobilosť na právne úkony a bezúhonnosť. Žiadateľ teda nemôže mať žiadny záznam v registri trestov, ktorý by sa vzťahoval na aktivity, v ktorých chce podnikať.

Pre remeslá je podmienkou aj prax

„Pokiaľ ide o niektorú z regulovaných živností – remeselnú alebo viazanú, treba splniť aj ďalšie podmienky. Prevažne je potrebné vzdelanie a prax v danom odbore,“ vraví Ján Dutko, riaditeľ odboru živnostenského podnikania ministerstva vnútra. „U právnickej osoby musí podmienky spĺňať jej zodpovedný zástupca.“

Oprávnenia vydávajú odbory živnostenského podnikania na obvodných úradoch. Fyzickým osobám podľa miesta ich bydliska a právnickým podľa sídla spoločnosti. Zahraničným firmám ich vydá živnostenský úrad v sídle kraja, príslušnosť sa určuje buď podľa sídla zahraničného podniku, alebo jeho organizačnej zložky. „Ak osoba, ktorá ohlasuje živnosť, predloží na príslušnom živnostenskom úrade vyplnené tlačivo a pri viazaných živnostiach aj doklady o vzdelaní a praxi, úrad si z Generálnej prokuratúry vyžiada bezplatne výpis z registra trestov a najneskôr do piatich pracovných dní vydá osvedčenie o živnostenskom oprávnení,“ vraví Dutko. „Začatie podnikania nie je viazané na vydanie spomínaného osvedčenia, ale na predloženie úplného ohlásenia živnosti na živnostenskom úrade.“

Na jednom liste môže byť viac živností

Na jednom oprávnení môže mať podnikateľ niekoľko predmetov podnikania. „Každý je spoplatnený, za voľnú živnosť sa platí päť eur a za remeselnú a viazanú 15 eur.“

Ak si živnostníci chcú založiť spoločnosť s ručením obmedzeným, musia uzatvoriť spoločenskú zmluvu, ktorej náležitosti sú určené Obchodným zákonníkom. Podpisujú ju pre notárom a ak je zakladateľom takej spoločnosti len jedna osoba, takým dokumentom je zakladateľská listina.

Kto chce takto podnikať podľa živnostenského zákona, musí mať aj osvedčenie. Na vydanie osvedčenia o živnostenskom oprávnení pre spoločnosť s ručením obmedzeným sú potrebné viaceré doklady. Zakladateľská listina, ak je iba jeden konateľ, alebo spoločenská zmluva, ak je viac spoločníkov. Ak ide o remeselnú alebo viazanú živnosť, tak aj doklady o odbornej spôsobilosti zodpovedného zástupcu spoločnosti. Treba preukázať aj oprávnenie užívať nehnuteľnosť, ktorú spoločnosť uviedla ako svoje sídlo, ak sa zápis do obchodného registra urobí prostredníctvom živnostenského úradu ako jednotného kontaktného miesta, pripojiť aj súhlas zodpovedného zástupcu s ustanovením do funkcie, uhradiť správny poplatok aj súdny poplatok za zápis do obchodného registra.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ