Ako požiadať o vrátenie dane z úrokov

pcs | 29.01.2011 06:30
zdravotné poistenie, odvody, dane, daňové... Foto:
Ilustračné foto
Deti ale aj dôchodcovia môžu získať naspäť daň z úrokov. Musia však do konca marca podať daňové priznanie.

Príklad 1

Rodičia založili vklad v banke na meno dieťaťa. Vložili naň 10–tisíc eur s ročným úrokom vo výške troch percent. Za minulý rok tak na úrokoch zarobili 300 eur. No banka im pripísala len 243 eur a zvyšných 57 eur si zobral štát. Ako majú získať túto daň späť?

Rodičia musia za svoje dieťa podať daňové priznanie typu B.

Do prvého riadka zapíšu rodné číslo dieťaťa. Vedľa vyznačia, že ide o riadne daňové priznanie a že ho podávajú za rok 2010. Rodné číslo treba následne napísať aj na každú ďalšiu stranu daňového priznania.

V prvom oddiele vypíšu základné údaje o svojom dieťati. Do riadkov 3 až 10 napíšu jeho meno, priezvisko a adresu.

Ďalej vypĺňajú druhý oddiel, kde uvedú údaje o jeho zákonnom zástupcovi. Do riadkov 26 až 28 vypíšu osobné údaje a adresu jedného z rodičov. Odseky 3, 4, 5 a 6 a nevypĺňajú.

V siedmom oddiele v tabuľke 2 zapíšu do riadku č. 2 výšku úrokov pred zdanením. Napíšu sem teda číslo 300. Toto číslo napíšu aj do riadka č. 10 tej istej tabuľky a následne aj do riadkov 46, 48, 60, 62, 64, 66, 67, 68 a 69.

Do riadka 70 zapíšu nezdaniteľné minimum na daňovníka, ktoré za minulý rok bolo na úrovni 4 025,70 eura. Rovnaké číslo napíšu aj do riadka 76.

Keďže je nezdaniteľné minimum v riadku 76 väčšie ako celkový príjem v riadku 69, napíšu do riadka 77 nulu. Rovnako nulu uvedú aj v riadku 78 a 91, čo znamená, že dieťa nemá platiť žiadnu daň.

Do riadka 99 uvedú výšku dane, ktorú im banka strhla. Napíšu sem teda číslo 57.

Číslo 57 zapíšu aj do riadka 106. Ide o sumu, ktorú im má daňový úrad vrátiť.

Ďalej vyplnia riadok 118, kde uvedú číslo 1, keďže k daňovému priznaniu priložia len jednu prílohu – potvrdenie z banky o výške vyplatených úrokov a zrazenej dani. Pod riadok 118 napíšu aktuálny dátum a vedľa sa podpíše rodič, ktorého údaje uviedli v druhom oddiele.

Následne musia vypísať ešte 16. oddiel, v ktorom požiadajú o vrátanie daňového preplatku. Najprv krížikom vyznačia, že žiadajú o vrátenie preplatku a potom krížikom označia buď, že chcú peniaze poslať poštovou poukážkou alebo prevodom na účet. Ak chcú peniaze poslať na účet, napíšu vedľa aj číslo účtu a kód banky.

Nižšie uvedú aktuálny dátum a rodič, ktorého údaje uviedli, sa znovu podpíše. Bez tohto podpisu daňový úrad peniaze nevráti.

Takto vyplnené daňové priznanie potom buď osobne zanesú do 31. marca na daňový úrad, alebo ho zašlú poštou. Daňový úrad by im mal peniaze poslať do konca mája.

Príklad 2

Dôchodca, ktorého jediným príjmom je dôchodok vo výške 300 eur, má v banke uložených 10–tisíc eur. Za minulý rok dostal úrok vo výške štyroch percent, čo predstavuje 400 eur. Banka mu však vyplatila len 324 eur. Zvyšných 76 eur predstavuje daň. Ako má penzista postupovať, keď chce túto daň získať späť?

Dôchodca bude vypĺňať daňové priznanie typu B. Do riadka 1 vypíše svoje rodné číslo. Vedľa krížikom vyznačí, že ide o daňové priznanie a že ho podáva za rok 2010. Svoje rodné číslo musí napísať na vrch každej ďalšej strany daňového priznania.

V oddiele 1 na riadkoch 3 až 10 vypíše svoje základné údaje. Ďalšie riadky tohto oddielu nevypĺňa. Rovnako preskočí aj druhý oddiel.

Keďže bol celý minulý rok na dôchodku, v treťom oddiele v riadku 29 krížikom vyznačí, že bol poberateľom dôchodku. Do riadka 30 napíše celkovú sumu, ktorá mu bola vlani na dôchodku vyplatená. Zapíše sem teda číslo 3 600. Údaje o manželke v riadku 31 nevypĺňa.

Preskočí aj celý štvrtý, piaty a šiesty oddiel.

V siedmom oddiele zapíše do tabuľky 2 do druhého riadka sumu vyplatených úrokov pred zdanením. Napíše sem číslo 400. Rovnaké číslo napíše aj do riadka 10 tej istej tabuľky. Číslo 400 musí napísať aj do riadkov 46, 48, 60, 62, 64, 66, 67, 68 a 69.

Do riadka 70 napíše rozdiel nezdaniteľného minima na daňovníka (4 025,70) a výšky celoročného vlaňajšieho dôchodku, ktorú uviedol do riadku 30 (3 600). Napíše sem 425,70, čo je jeho nezdaniteľné minimum pre vlaňajší rok.

Keďže nezdaniteľné minimum je vyššie ako jeho príjem z úrokov, do riadka 77 zapíše nulu. A keďže je základ dane rovný nule, bude nulová aj daň, ktorú má dôchodca zaplatiť. Nulu preto napíše aj do riadkov 78 a 91.

Ďalej vypĺňa až riadok 99, do ktorého zaznačí daň, ktorú mu banka z úrokov strhla. Napíše sem číslo 76. Keďže dôchodcovi vyšiel daňový preplatok, ktorý mu má daňový úrad vrátiť, zapíše číslo 76 aj do riadka 106.

Jedenásty, dvanásty, trinásty ani štrnásty oddiel nevypĺňa. Za štrnástym oddielom v riadku 118 vyznačí číslo 1, keďže k priznaniu priloží len potvrdenie z banky o vyplatených úrokoch a zrazenej dani. Dôchodca sa následne vedľa podpíše a uvedie aktuálny dátum.

Vyplniť musí vyplniť ešte 16. oddiel, v ktorom krížikom vyznačí, že žiada o vrátenie daňového preplatku. Následne krížikom označí, či chce tieto peniaze zaslať poštovou poukážkou, alebo na účet. Ak si vyberie účet, uvedie vedľa aj číslo účtu a kód banky. Aj tento oddiel musí podpísať a napísať aktuálny dátum.

Daňové priznanie musí zaniesť alebo zaslať na daňový úrad do 31. marca. Peniaze by mal následne dostať do konca mája.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ