Daň z nehnuteľnosti treba priznať do konca januára

Helena Kokolová | 18.01.2011 10:06
Nájomné byty v Nitre Foto: ,
Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti treba doručiť poštou alebo osobne na ten mestský alebo obecný úrad, v katastri ktorého sa nehnuteľnosť nachádza.
Každý, kto vlani nadobudol byt, garáž či inú nehnuteľnosť, musí do konca januára podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti. Doručiť ho treba poštou alebo osobne na ten mestský alebo obecný úrad, v katastri ktorého sa nehnuteľnosť nachádza.

Ak niekto len podpísal kúpnu zmluvu a nemá ešte rozhodnutie z katastra s vyznačeným minuloročným dátumom vkladu do katastra nehnuteľností, priznanie v tomto roku ešte nepodáva. Podá ho až na budúci rok. Tohtoročnú daň bude platiť ešte ten, kto je na liste vlastníctva.

Pokiaľ ide o dedičov, priznanie podávajú, len ak už majú osvedčenie o dedičstve alebo uznesenie zo súdu, ktoré vlani nadobudlo aj právoplatnosť. Ak rozhodnutie o dedičstve ešte nemajú a zosnulá osoba mala nehnuteľnosti vo svojom výlučnom vlastníctve, nie je možné počas dedičského konania daň vyrubiť. Ak však bola v bezpodielovom alebo podielovom spoluvlastníctve, daň sa v tomto roku vyrubí pozostalému manželovi alebo manželke, prípadne niektorému zo spoluvlastníkov. Priznanie teraz do konca januára podáva nielen ten, kto nehnuteľnosť vlani nadobudol, ale aj ak napríklad v jednom meste vlastnil viac bytov, pozemkov či stavieb na bývanie alebo podnikanie a niektorú z nich predal. „Zmení sa totiž konečná suma dane, ktorú za tieto nehnuteľnosti v tomto roku zaplatí,“ vraví Vladimír Petrík z Mestského úradu v Nitre. Ak však niekto prišiel povedzme o byt alebo rodinný dom a inú nehnuteľnosť v meste už nemá, stačí, ak to oznámi na mestskom úrade, v katastrálnom území ktorého sa taká nehnuteľnosť nachádza, a to do 30 dní od zmeny vlastníka.

Manželia, aj rozvedení, a deti

Ak je nehnuteľnosť v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, priznanie podáva len jeden z nich. Stáva sa, že po rozvode si majetky ešte neusporiadali a jeden z nich, spravidla ten, kto podal priznanie, platí daň za nehnuteľnosť aj naďalej. A to aj vtedy, ak ju nevyužíva. „Mesto má právo vymáhať daň od každého z manželov, aj ak sa rozviedli, ale bezpodielové spoluvlastníctvo si ešte neusporiadali, a to v plnej výške,“ vraví ďalej Petrík.

V prípade podielových spoluvlastníkov, napríklad aj manželov alebo súrodencov alebo viacerých dedičov nehnuteľnosti, títo ručia za daň len do výšky svojho podielu na dani. Ak vlani nejakú nehnuteľnosť takto nadobudli do spoluvlastníctva, napríklad ju zdedili, môžu sa dohodnúť, kto z nich priznanie podá. Potrebné je však, aby ostatní spoluvlastníci na tento úkon splnomocnili dotyčnú osobu. Potrebné je tiež, aby svoje podpisy na splnomocnení dali overiť. Za neplnoleté deti podpisuje splnomocnenie alebo podáva priznanie rodič alebo iný zákonný zástupca.

Obce a mestá aj v tomto roku poskytujú vlastníkom úľavy alebo oslobodenia. Ich rozsah je stanovený vo všeobecne záväznom nariadení obce.

Netreba o ne znovu žiadať, ak ste si už nárok v minulosti uplatnili, vo vlastníctve nehnuteľnosti sa nič nezmenilo a podmienky spĺňate aj naďalej. „Ak si už daňovník v predchádzajúcom zdaňovacom období uplatnil zníženie dane napríklad z dôvodu veku alebo na základe preukazu ZŤP, ktorý je v platnosti, nemusí žiadať o poskytnutie zníženia dane opätovne,“ vraví Želmíra Lackovičová z Mestského úradu v Trnave.

Hranica v zákone je síce určená nad 62 rokov, ale obce ju môžu posunúť aj vyššie, napríklad nad 70 rokov alebo nemusia vôbec starším ľuďom poskytovať úľavy. Rozhodujúce tiež je, že vek určený nariadením dovŕšili vlani, najneskôr 1. januára tohto roku, že nehnuteľnosť používajú na svoje trvalé bývanie alebo pozemok slúži výhradne na ich osobnú potrebu. Ak ešte v predchádzajúcom období o úľavu nežiadali, musia o ňu požiadať do konca januára, inak im mesto za tento rok daň nezníži.

„Stáva sa, že rodičia darujú byt svojim deťom s tým, že v ňom majú právo doživotného užívania. Zníženie dane len na základe užívania nie je možné, lebo jednou z podmienok je vlastníctvo nehnuteľností. V takom prípade sa už na taký byt zníženie dane nevzťahuje, lebo podmienkou je, že byt vlastnia,“ upozorňuje Lackovičová. „Manželia však majú nárok na úľavu aj vtedy, ak je nehnuteľnosť v ich bezpodielovom spoluvlastníctve a len jeden z nich spĺňa podmienky určené vo všeobecne záväznom nariadení, je ZŤP alebo má potrebný vek. To však neplatí, ak by bola nehnuteľnosť v ich podielovom spoluvlastníctve.“ Vtedy si môže uplatniť nárok na úľavu za svoj podiel len ten z manželov, ktorý spĺňa podmienky v nariadení obce.

Dnes sa totiž bežne stáva, že manželia si bezpodielové spoluvlastníctvo už počas manželstva zúžia alebo rozšíria, alebo ak podnikajú, tak ho už počas manželstva zruší súd. „Ak je však na liste vlastníctva pozemok, byt alebo dom zapísaný v pomere 1/1, ide o bezpodielové spoluvlastníctvo a ak jeden z nich dosiahne vek potrebný v obci alebo meste na oslobodenie, môže si uplatniť oslobodenie už na celú nehnuteľnosť.“

Každú zmenu oznámte do tridsiatich dní

Okrem toho, že pri minuloročnej zmene vlastníctva treba do konca januára podať priznanie, mali do 30 dní tí, ktorí o nehnuteľnosť prišli, ale aj noví vlastníci oznámiť túto skutočnosť na mestskom alebo obecnom úrade. Do tohto termínu sa oznamujú aj všetky ďalšie skutočnosti, ktoré majú vplyv na vyrubenie dane. Napríklad aj, že ste dostali stavebné povolenie, že vám stavebný úrad vydal kolaudačné rozhodnutie, a to do 30 dní odo dňa, ktorý nasleduje po právoplatnosti týchto rozhodnutí. Osobitne sa postupuje pri dražbe. Daňové priznanie mal podať dražiteľ už v prvý deň mesiaca, ktorý nasledoval po dni, v ktorom sa stal vlastníkom, alebo po dni schválenia príklepu súdom. Všetky tieto zmeny treba vždy do 30 dní oznámiť na mestskom alebo obecnom úrade, v katastri ktorého sa nehnuteľnosť nachádza. Pokiaľ niekto vlastníctvo nepriznal aj niekoľko rokov spätne, musí počítať s pokutou. „Vlani sme robili kontrolu vlastníkov bytov. Ten, kto nepodal daňové priznanie, dostal pokutu 20 eur. Vyššiu dostal ten, kto si túto povinnosť zanedbal aj niekoľko rokov alebo sa na výzvu úradu nedostavil,“ dodáva Petrík. Obce vlastníkom môžu vyrubiť daň spätne päť rokov dozadu.Dane vyrubia mestá a obce všetkým daňovníkom, teda nielen tým, ktorí podávajú daňové priznanie, platobným výmerom.

Daň sa pri podaní priznania neplatí, ale až po doručení platobného výmeru. Splatnosť je vo výmere. Každá obec alebo mesto má iné termíny splátok.