Nezamestnaný môže zarábať do 130 eur, aby neprišiel o dávky

TASR | 27.07.2010 16:49
čašníčka, čašník, obsluha, reštaurácia,... Foto:
Nezamestnaní si môžu privyrobiť a neprídu o dávky. Pracovať môžu na dohodu o brigádnickej práci, dohodu o vykonaní práce a dohodu o pracovnej činnosti.
Ak si chce Slovák odkázaný na dávku v nezamestnanosti a evidovaný na úrade práce privyrábať, môže. Jeho výplata však nesmie presiahnuť 135,51 eura mesačne.

„Aj takýto človek môže samozrejme pracovať, ale má presne stanovené podmienky,“ upozornil pre TASR hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Dôležitou podmienkou je mzda. Jeho výplata totiž nesmie mesačne presiahnuť 135,51 eura. Výška možnej odmeny sa vždy upravuje k júlu každého roka, pretože závisí od úrovne hmotnej núdze. Tá sa práve k 1. júlu valorizuje. Zákonom o sociálnych službách je stanovený aj maximálny počet odpracovaných hodín, konkrétne 64 mesačne.

Základnou podmienkou poberania dávky v nezamestnanosti je vedenie v evidencii uchádzačov o zamestnanie, ktorú spravujú príslušné úrady práce, sociálnych vecí a rodiny. Tie môžu človeka z nej vyradiť z viacerých dôvodov. „V prvom rade nemôže byť zamestnancom, nemôže pracovať v zahraničí a nemôže byť ani samostatne zárobkovo činnou osobou, teda podnikateľom či živnostníkom,“ zdôraznil Višváder. Dôležité je teda pracovať na tri možné pomery – dohoda o brigádnickej práci, dohoda o vykonaní práce a dohoda o pracovnej činnosti.