Rodičia študenta: Nárok na prídavky a daňový bonus

Dorota Hudecová | 22.07.2010 15:13
študent, rodič, rodina, počítač, dievča Foto:
V prípade, že sa študent po škole zamestná, prídu rodičia o daňový bonus.
Rodičia vysokoškoláka prídu o daňový bonus hneď po štátniciach, rodičia maturanta až v septembri. Na daňový bonus totiž majú nárok len rodičia nezaopatreného dieťaťa.

Ten, kto ukončil vysokú školu a nenašiel si hneď zamestnanie, by sa mal prihlásiť na úrad práce do siedmich dní od ukončenia štúdia, aby odvody za neho platil štát, kým si prácu nájde. Ak na vysokú školu nepôjde maturant a stane sa dobrovoľne nezamestnaný a ani sa nezaeviduje na úrade práce, jeho rodičia majú na daňový bonus nárok do 31. augusta. Ak sa pred týmto dátumom prihlási na úrad práce, rodičia nárok na bonus strácajú.

O nárok na bonus prídu rodičia aj v prípade, že sa ich dieťa zamestná. Pozor však na situáciu, keď vysokoškolák preruší štúdium. Keďže prerušenie štúdia nie je sústavnou prípravou na štúdium, rodičia prichádzajú za toto obdobie o daňový bonus. Študentom sa opäť stáva odo dňa opätovného zápisu na štúdium, týmto zápisom znova vznikne nárok na uplatnenie si daňového bonusu.

Daňový bonus je 240,12 eura ročne. Mesačný daňový bonus, ktorý sa poskytuje na vyživované dieťa žijúce v domácnosti s daňovníkom, sa od začiatku júla zvýšil z 20 eur na 20,02 eura. Výška daňového bonusu, ktorým si rodičia znižujú základ dane, od júla vzrástla o valorizáciu životného minima, ktoré sa upravilo na 185,38 eura mesačne. Suma životného minima sa každoročne valorizuje buď podľa medziročného rastu čistých mesačných príjmov na osobu v prvom kvartáli roka, alebo na základe rastu životných nákladov nízkopríjmových skupín. Vždy sa vyberie nižší rast a potom sa podľa neho nastaví aj životné minimum.

Otázky a odpovede

Môj syn si predĺžil štúdium o jeden semester. Študovať bude do februára, ale už túto jeseň bude mať 25 rokov. Dokedy máme nárok na prídavky a daňový bonus?

Vyživované dieťa na účely daňového bonusu je dieťa, ktoré s vami žije v jednej domácnosti aj keď nemusí mať rovnaký trvalý pobyt. Musí ísť súčasne o nezaopatrené dieťa. Za nezaopatrené sa považuje dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky. Po jej skončení, najneskôr do dovŕšenia 25 rokov veku, ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom. Za nezaopatrené dieťa sa nepovažuje, ak jeho štúdium presahuje štandardnú dĺžku štúdia vyjadrenú v akademických rokoch alebo ktoré už získalo vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Vtedy nemá rodič nárok ani na daňový bonus, ani na rodinné prídavky.

Dcéra sa rozhodla prerušiť štúdium na vysokej škole. Mám nárok na daňový bonus v období prerušenia štúdia?

Podľa zákona o dani z príjmov si nárok na daňový bonus môžete uplatniť len na dieťa považované za nezaopatrené, za ktoré sa považuje také, ktoré sa sústavne pripravuje na budúce povolanie štúdiom. Obdobie, v ktorom však štúdium prerušilo, sa za sústavnú prípravu nepovažuje, a tak nemáte nárok na daňový bonus počas tohto obdobia. Ak nastúpi opäť do školy, daňový bonus si môžete uplatniť prvý raz za mesiac, v ktorom začne pokračovať v štúdiu.

Čo je prídavok na dieťa

  • Prídavok na dieťa je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na výchovu a výživu nezaopatreného dieťaťa.
  • Nárok naň má rodič, ktorý sa stará o nezaopatrené dieťa.
  • Nárok na prídavok nevzniká, ak sa nezaopatrenému dieťaťu poskytuje starostlivosť v zariadení a dôvodom takejto starostlivosti je vykonávanie rozhodnutia súdu o nariadení ústavnej starostlivosti, predbežného opatrenia alebo rozhodnutia o uložení ochrannej výchovy alebo výchovného opatrenia.
  • Nárok nevzniká ani vtedy, ak sa rodič a nezaopatrené dieťa zdržiavajú v štáte, ktorý nie je členským štátom Európskej únie, zmluvnou stranou Dohody o Európskom hospodárskom priestore alebo Švajčiarskou konfederáciou, a počas pobytu v tomto štáte rodič nie je verejne alebo dobrovoľne zdravotne poistený v Slovenskej republike.
  • O prídavok na dieťa musí rodič písomne požiadať.
  • Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatí prídavok za kalendárny mesiac na to isté dieťa len raz a vypláca ho mesačne pozadu
  • Prídavok sa nevypláca do cudziny.
  • Prídavok na dieťa sa vypláca v sume 21,99 eura.

Nezaopatrené dieťa je dieťa

  • do skončenia povinnej školskej dochádzky
  • po skončení povinnej školskej dochádzky, najdlhšie do dovŕšenia 26 rokov veku, ak
  1. sa sústavne pripravuje na povolanie
  2. pre chorobu a stav, ktoré si vyžadujú osobitnú starostlivosť, sa nemôže sústavne pripravovať na povolanie alebo nemôže vykonávať zárobkovú činnosť alebo
  3. pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav je neschopné sa sústavne pripravovať na povolanie alebo je neschopné vykonávať zárobkovú činnosť.

Nezaopatrené dieťa nie je dieťa

- ktoré sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom, ak už získalo vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a bol mu priznaný akademický titul, alebo

  • ktoré je poberateľom invalidného dôchodku priznaného z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %.

Príplatok k prídavku

  • Rodič, ktorý poberá prídavok na nezaopatrené dieťa, môže požiadať aj o príplatok k prídavku na dieťa za predpokladu, že sú splnené tieto podmienky:
  • spĺňa podmienky nároku na prídavok dieťa
  • poberateľ prídavku na dieťa a ďalšia fyzická osoba, ktorá si môže uplatniť daňový bonus, musia byť poberateľmi týchto dôchodkových dávok: starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok, invalidný dôchodok z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 percent, výsluhový dôchodok po dovŕšení veku potrebného na starobný dôchodok alebo dôchodkovú dávku toho istého druhu v cudzine
  • poberateľ prídavku na dieťa a ďalšia fyzická osoba, ktorá si môže uplatniť daňový bonus nevykonávajú zárobkovú činnosť
  • Príplatok k prídavku v sume 10,31 eura mesačne na každé dieťa, na ktoré je vyplácaný prídavok na dieťa, vyplatí rodičovi úrad práce, sociálnych vecí a rodiny príslušný podľa miesta jeho trvalého pobytu na jeho písomnú žiadosť.

Zdroj: ÚPSVaR SR