Dlžníci Sociálnej poisťovne dostali generálny pardon

ČTK | 02.12.2009 18:41
Peniaze, euro, bankovky Foto:
Ilustračné foto
Sociálna poisťovňa nebude v prvých štyroch mesiacoch budúceho roka vymáhať penále za meškanie pri platení povinných odvodov. V stredu o tom rozhodli poslanci parlamentu. Poisťovňa mohla odpúšťať penále už od júna, ale záujemcovia o to musia požiadať.

Sociálna poisťovňa aj v minulosti opakovane odpustila poplatky z omeškania. Takzvaným generálnym pardonom chcela motivovať platiteľov, aby vyrovnali svoje dlžoby bez hrozby trestu.

Opozícia návrh na odpustenie penále kritizovala. Podľa jej predstaviteľov znevýhodňuje podniky či spoločnosti, ktoré platby do poisťovne uhrádzajú v určených termínoch. Opoziční zákonodarcovia taktiež namietali, že zmenu presadila vládna koalícia takzvanou nepriamou novelizáciou. Poslankyňa Smeru-SD Ľubica Rošková totiž využila na predloženie úpravy návrh inej normy.

Zástupcovia koalície zase tvrdili, že generálny pardon pomôže napríklad nemocniciam, ktoré majú záväzky voči Sociálnej poisťovni. Na oddlženie 25 zdravotníckych zariadení by malo ministerstvo financií poskytnúť do konca roka 130,2 milióna eur (3,9 miliardy korún).