Životné minimum sa od stredy zvýši, stúpnu viaceré sociálne dávky

ČTK | 28.06.2009 22:05
euro, peniaze, bankovky Foto:
Od júla sa zvýšia viaceré sociálne dávky, napríklad jednorazová dávka v hmotnej núdzi, či minimálny predčasný dôchodok.
Od 1. júla sa na Slovensku zvýši životné minimum, z ktorého sa vypočítavajú viaceré sociálne dávky. Jeho základná sadzba vzrastie o 3,5 percenta na 185,19 eura (5 579 korún).

Od sumy životného minima závisí aj výška nezdanených príjmov, ktorá však stúpne až od januára budúceho roka a na výplatných páskach zamestnancov sa prejaví vo februári 2010.

Hranicu minimálnych príjmov, pod ktorou už žijú Slováci v stave hmotnej núdze, určuje ministerstvo sociálnych vecí raz ročne na základe koeficientu rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností. Tie v apríli podľa Štatistického úradu v porovnaní s minulým rokom vzrástli o 3,5 percenta. Na životné minimum je naviazaná nezdaniteľná časť základu dane, ktorá je jeho 22,5-násobkom. Tá sa od budúceho januára zvýši zo súčasnej úrovne 335,5 eura (10.106 korún) za mesiac na 347,2 eura (10.460 korún).

Od júla sa zvýši tiež minimálny predčasný dôchodok z 214,7 eura (6468 korún) na 222,3 eura (6697 korún). Zároveň sa zdvihne aj hranica príjmu na vznik nároku na sociálne štipendiá a výška daňového bonusu na nezaopatrené dieťa. Zvýši sa však aj okruh osôb, ktorým možno poskytnúť úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Pri posudzovaní je totiž rozhodujúci príjem, ktorý nesmie presiahnuť 3,5-násobok životného minima žiadateľa.

Od hranice hmotnej núdze závisia aj peňažné príspevky na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia či náhradné výživné. To sa poskytuje v maximálnej výške 1,2-násobku sumy životného minima osoby, ktorá ho žiada pre nezaopatrené dieťa.

Na životné minimum je naviazaná aj jednorazová dávka v hmotnej núdzi na úhradu mimoriadnych výdavkov. Tú poskytujú obce napríklad na nevyhnutné oblečenie, základné vybavenie domácnosti do výšky zdokladovaných nákladov, najviac do výšky trojnásobku životného minima.

Príspevok pre znevýhodneného uchádzača o zamestnanie sa poskytuje vo výške životného minima. Jednou z podmienok získania príspevku ku mzde je hrubá mesačná mzda nepresahujúca 1,7-násobok sumy životného minima plnoletej osoby.

Naposledy životné minimum vzrástlo v roku 2007 o 150 korún (4,97 eura), rok predtým o 250 korún (8,3 eura). Minuloročný návrh na jeho zvýšenie napokon ministerstvo sociálnych vecí stiahlo pre chýbajúce analýzy.