Problémy s regulovaným nájomným má viac ako dvetisíc ľudí

SITA | 13.02.2009 12:45
Byty, domy, reality Foto:
Ilustračné foto
Riešenie spôsobu usporiadania vzťahov nájomcov a súkromných vlastníkov bytových domov s regulovaným nájomným by sa podľa doposiaľ doručených podkladov malo dotýkať 923 bytov, v ktorých žije 2 311 nájomcov. Informuje o tom Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) SR na svojej internetovej stránke s tým, že nájomníci žijúci v bytoch s regulovaným nájomným sa môžu aj naďalej registrovať na internetovej stránke ministerstva, alebo môžu poslať vyplnené tlačivo poštou na adresu ministerstva.

Z celkového bytového fondu tvoria nájomné domy približne 3 percentá. Ministerstvo výstavby zaevidovalo údaje o nájomcoch bytov s regulovaným nájomným na základe opatrenia ministerstva financií. Cieľom registrácie bolo štatisticky zistiť, koľko obyvateľov býva v takýchto bytoch.

Minister výstavby Marian Janušek v polovici januára tohto roku informoval, že kompletné údaje o nájomcoch v bytoch s regulovaným nájomným sú nutné na prijatie zákona, ktorý bude problém s regulovaným nájomným riešiť.

"Tie počty bytov sa dosť rozchádzajú. Náš predpoklad je od tých troch do sedemtisíc. Ja stále tvrdím, že to je okolo tritisíc,“ povedal vtedy Janušek. Dodal, že niektoré podklady hovoria až o desaťtisíc bytoch s regulovaným nájomným.

Zákon, ktorý má vyriešiť problém s regulovaným nájomným, má predložiť Janušek vláde do konca marca.

"V súčasnosti sa pracuje na tomto zákone."Pracujú na ňom štyri ministerstvá. Predstava je taká, že budú tam nejaké tri, štyri alternatívy,“ dodal Janušek. O definitívnom riešení rozhodne vláda a následne parlament.