SNS žiadať pridať na nájomné a obecné byty

ČTK | 12.02.2009 14:18
Anna Belousovová Foto:
Podpredsedníčka SNS Anna Belousovová
Koaličná SNS bude žiadať navýšenie rozpočtu na rekonštrukcie a výstavbu nových nájomných a obecných bytov o 86,3 milióna eur (2,6 miliardy Sk), uviedla vo štvrtok podpredsedníčka SNS Anna Belousovová.

Stavba bytov alebo napríklad zateplovanie panelových domov má byť podľa nej jedným z opatrení proti dopadom hospodárskej krízy. Ministerstvo financií reagovalo, že o vyššej podpore bytovej výstavby sa rokuje.

Stavby a rekonštrukcie bytov by podľa Belousovovej mohli vytvoriť takmer 10.000 pracovných miest. „Budeme o tomto rozprávať s našimi koaličnými partnermi,“ poznamenala.

Ministerstvo výstavby má v schválenom rozpočte na tento rok naplánované, že na podporu bývania vynaloží 200,9 milióna eur (6,05 miliardy Sk), z toho 66,96 milióna eur (2,02 miliardy Sk) pre Štátny fond rozvoja bývania, 49,79 milióna eur (1,5 miliardy Sk) na štátne prémie a 23,9 milióna eur (720 miliónov Sk) pre štátne príspevky na hypotekárne úvery. Na čele ministerstva stojí nominant SNS Marian Janušek.

„Podpora výstavby obecných bytov a zateplovania je jeden z nástrojov, ktoré by mohli prispieť k podpore ekonomického rastu a zároveň je oň aj veľký záujem zo strany domácností,“ povedal ČTK hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál.

Poslankyňa nespresnila, odkiaľ by sa mali peniaze na nové byty získať. Tohtoročný rozpočet počíta s hospodárskym rastom 4,6 percenta, ministerstvo financií však už medzitým pre dopady krízy odhad rastu znížilo na 2,4 percenta.

Belousovová dnes tiež vyhlásila, že štát by mal počas hospodárskej krízy viac podporovať domáci cestovný ruch. „Mal by byť nejaký všeobecný úzus, že všetky štátne orgány a všetky inštitúcie, ak budú podporovať dovolenky zamestnancov v tomto sektore, tak s tou podmienkou, že tie dovolenky budú strávené na Slovensku,“ tvrdila.

Podpredsedníčka SNS potvrdila, že strana pripravuje podanie na Ústavný súd proti novele školského zákona, ktorá mala zabezpečiť používanie dvojjazyčných zemepisných názvov v učebniciach pre národnostné menšiny. Na podnet chce podľa nej strana získať aj podporu ďalšej vládnej strany ĽS-HZDS. Dvojjazyčné názvy v zákone presadila opozičná SMK s podporou najväčšej koaličnej strany Smer-SD premiéra Roberta Fica.