Najlacnejšia poistka sa môže ľahko predražiť

Branislav Toma | 06.12.2010 14:15
poistenie auta, pzp, poistka, auto, kúpa auta Foto:
Zatajiť spôsobenie dopravnej nehody pri uzatvorení povinného zmluvného poistenia môže vyjsť neskôr vodiča poriadne draho.
Šťukou pri povinnom zmluvnom poistení áut na budúci rok je poisťovňa Genertel, ktorá ponúkla poistenie už od 60 eur za rok. Viacerí špekulujúci vodiči však môžu po podpise zmluvy zistiť, že lacná poistka sa zmení na drahú. Stačí, ak vodič poisťovni zatají nehodu za posledných päť rokov. Poisťovňa si totiž dala do podmienok, že ak to zistí, poistky zvýši a uplatní si tak malus.

Vodič na to môže doplatiť, keďže pre nehodových vodičov má nováčik na trhu Genertel vyššie ceny ako konkurencia. „V prípade, že zistíme nezrovnalosť v údajoch o histórii jazdenia bez nehôd a skutočnosťou, pristúpime k zvýšeniu poistného od počiatku,“ povedal Samuel Martiš, marketingový manažér poisťovne Genertel.

Poisťovňa tak bude od vodiča žiadať doplatiť rozdiel, za aký by mu auto poistila, ak by uviedol údaje o spôsobení dopravnej nehody. Na porovnanie, vodič z Košíc jazdiaci na Škode Favorit päť rokov bez nehody získa ročné poistenie auta za 54,50 eura. Ak by však ten istý 57–ročný šofér spôsobil v minulom roku dopravnú nehodu, ročné poistenie auta v Generteli by ho vyšlo až na 328,20 eura. V prípade, že by sa uvedením zlých údajov snažil získať lacnejšiu poistku a poisťovňa mu na to pri spôsobení dopravnej nehody príde, bude od neho žiadať doplatiť 273,70 eura. Ak by sa spomínaný vodič od začiatku poistil napríklad v Allianzi, poistka by ho vyšla len na niečo viac ako sto eur.

Väčšine poisťovní pri uzavretí zmluvy stačí len vyhlásenie šoféra, že v minulosti nijakú dopravnú nehodu nespôsobil. Poisťovňa si to však môže náhodne overovať. Dôsledne sa preveruje pravdivosť všetkých údajov až po spôsobení dopravnej nehody. „Žiaľ, nedostupnosť databáz na Slovensku nám neumožňuje vykonávať on–line overovanie, aj keď sme na to technicky pripravení,“ dodal Martiš.

Genertel si bude uplatňovať malus v ďalšom roku aj pre aktuálnych zákazníkov, čo iné poisťovne väčšinou nevyužívajú. „Ak tak spravia, znamená to, že daný vodič im už opakovane spôsobil veľa dopravných nehôd a chcú sa ho zbaviť,“ dodal Imrich Fekete, riaditeľ Slovenskej kancelárie poisťovateľov. Taký vodič sa však bez problémov za porovnateľných podmienok ako pred spôsobením dopravných nehôd môže poistiť u väčšiny konkurencie.

„Axa poisťovňa umožňuje vodičom uzavrieť si zmluvu s obchodnou zľavou, keď nezapočítava bonus za bezškodový priebeh ani nepreveruje škodovú históriu vodiča,“ povedala Jana Tarčaková Janičová z komunikačného oddelenia poisťovne. Do budúcnosti však na cenu poistenia od Axa vplývajú údaje o nehodách, ktoré vodič spôsobí počas poistenia v nej.