Ako platiť v obľúbených dovolenkových destináciách

eri, Pravda | 12.06.2009 23:16
Vymeniť peniaze ešte doma alebo až v zahraničí? Dá sa použiť platobná karta v Chorvátsku, Egypte, Turecku či Bulharsku?
Chorvátsko
Oficiálna mena: chorvátska kuna (1 € = 7,304 kuny)
Akú menu si vziať: eurá. Hotovosť si stačí vymeniť priamo v Chorvátsku, v bankách alebo zmenárňach
Používanie kariet: platiť kartami (debetnými aj kreditnými) sa dá aj vo väčšine obchodov či za služby. Banky, ktoré majú v Chorvátsku partnerov z rovnakej skupiny, si za výber hotovosti z bankomatu účtujú rovnaký poplatok, ako keby človek vyberal peniaze z bankomatu na Slovensku.
Egypt
Oficiálna mena: egyptská libra (1 € = 7,784 libry)
Akú menu si vziať: eurá alebo doláre. Keďže euro je na Slovensku oficiálnou menou, je výhodnejšie vziať si do Egypta eurá a vymeniť ich v priamo tam v banke za egyptské libry. Dá sa však platiť aj eurami alebo dolármi, niekedy ich však berú ako rovnocenné meny. Za služby očakávajú Egypťania pozornosť, tzv. obslužné (jedno euro alebo jeden dolár), výhodnejšie je v tomto prípade zobrať si dolárové bankovky menšej hodnoty.
Používanie kariet: vo väčších hoteloch, mestách a turistických centrách sa dá bez problémov platiť aj kartami
Turecko
Oficiálna mena: nová turecká líra (1 € = 2,1656 líry)
Akú menu si vziať: v Turecku majú radšej eurá, ale nepohrdnú ani inou menou. Pri výmene eur na turecké líry priamo v krajine sa dá na výmennom kurze dokonca zarobiť a s lírami sa dá tiež lepšie zjednať cena na bazároch.
Používanie kariet: platiť kartou sa dá bez problémov vo väčších hoteloch, lepších reštauráciách, turistických centrách aj v niektorých obchodoch so zlatom a koženým tovarom. Problém s kartami môže byť na tradičných bazároch, pri kúpe fakultatívnych výletov či v menších obchodoch.
Bulharsko
Oficiálna mena: bulharský lev (1 € = 1,9558 leva)
Akú menu si vziať: bulharské levy sa dajú vymeniť v niektorých bankách aj na Slovensku, stačí si však vziať hotovosť v eurách a vymeniť ju priamo na mieste na domácu menu.
Používanie kariet: v mestách, turistických letoviskách aj väčšine obchodov je používanie kariet bežné. Aj keď je Bulharsko členom EÚ, nepoužíva zatiaľ euro, a preto je výber hotovosti z bankomatu spoplatňovaný jedným až dvomi percentami z vyberanej sumy, minimálny poplatok sa však pohybuje od 5 do 10 eur. Lepšie je preto vziať si hotovosť alebo platiť kartou.
Eurozóna
dovolenkové destinácie, kde si vystačíme s eurom: Portugalsko, Španielsko, Kanárske a Baleárske ostrovy, Francúzsko, Taliansko, Slovinsko, Grécko, Cyprus, Čierna Hora (prijala euro za svoju oficiálnu menu)
Zdroj: Hydrotour, Koala Tours, eri