Umelci začnú platiť odvody až v roku 2013

SITA | 21.12.2011 09:40
Peniaze, euro, kalkulačka, dane Foto:
Ilustračné foto
Príjmy umelcov sa od začiatku budúceho roka budú rozdeľovať na aktívne a pasívne. Umelci s pasívnymi príjmami, teda napríklad s príjmami z udelenia súhlasu na použitie už vytvoreného diela, pritom nebudú platiť odvody.

„Umelci budú platiť odvody len z takzvaných aktívnych príjmov, podobne ako je to napríklad u zamestnancov alebo u živnostníkov,“ priblížil zmeny v systéme platenia odvodov umelcov na utorňajšej tlačovej konferencii minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál.

Doteraz jednotné príjmy umelcov sa budú rozdeľovať od 1. januára 2012 na základe decembrovej novely zákona o dani z príjmov. „Z dôvodu, že v súčasnosti platné znenie zákona o dani z príjmu nerozdeľuje príjmy umelcov na aktívne a pasívne, museli by všetci občania, ktorí mali príjem z všetkých autorských práv a práv súvisiacich s autorským právom, bez ohľadu na ich aktívnu činnosť, platiť sociálne odvody,“ vysvetľuje rezort práce.

Poslanci na decembrovej schôdzi schválili aj zmeny v zákone o sociálnom poistení. Okrem iného sa napríklad o rok posúva povinnosť pre umelcov platiť odvody. Pôvodne mali platiť umelci odvody na sociálne poistenie už od prvého júla 2012. Odvody by sa teda týkali príjmov z roku 2011. Poslanci však túto povinnosť posunuli až na 1. júl 2013. „Až z aktívnych príjmov dosiahnutých za rok 2012 prvýkrát začnú umelci potenciálne platiť sociálne odvody,“ konštatuje Mihál.

Zmeny v systéme platenia odvodov umelcov vítajú aj predstavitelia Slovenskej koalície pre kultúrnu diverzitu. „Vítame, že z príjmov za použitie diela sa nebudú platiť odvody podobne, ako je to v prípade iných druhov pasívnych príjmov. Zároveň tieto kroky chápeme ako prvý impulz, ktorý by mal viesť ku komplexnému riešeniu spoločensko – právneho postavenia slobodných povolaní,“ vyhlásil v utorok podpredseda grémia koalície Jozef Švoňavský.

Okruh osôb, ktoré sa na účely sociálneho poistenia považujú za samostatne zárobkovo činné osoby, sa rozšíril od začiatku tohto roka. Podľa novely zákona o sociálnom poistení má postavenie SZČO každá fyzická osoba, ktorá dovŕšila 18 rokov veku a má pridelené daňové identifikačné číslo. Postavenie SZČO tak nadobudli napríklad autori, výkonní umelci, zhotovitelia databázy, či majitelia patentu alebo ochrannej známky v prípade, ak majú 18 rokov a pridelené DIČ. Pozmeňujúci návrh poslankyne Natálie Blahovej (SaS) k vládnej novele zákona o sociálnom poistení, na základe ktorého sa posúva umelcom a autorom vznik povinnosti platiť sociálne odvody z júla 2012 na júl 2013, schválili poslanci NR SR 2. decembra.