Slovensko pátra po vlastníkoch pôdy

Helena Kokolová | 15.04.2011 06:30
pozemok, Žilina, športová hala Foto:
Na Slovensku je takmer 4–tisíc katastrálnych území, na ktorých sa od roku 1995 postupne tvoria registre obnovenej evidencie pozemkov vrátane ich vlastníkov.
Na Slovensku máme viac ako 20 miliónov pozemkov. Už onedlho bude mať každý z nich zapísaný v katastri nehnuteľností informácie o vlastníkovi. "Sme tesne pred cieľovou páskou," hovorí Imrich Horňanský, bývalý predseda Úradu geodézie, kartografie a katastra SR.

Doteraz každá vláda deklarovala snahu usporiadať vlastníctvo pôdy, čo však stojí nemalé peniaze. Na obnovu evidencie pozemkov a právnych vzťahov k nim Úrad geodézie, kartografie a katastra doteraz vynaložil vyše 51 miliónov eur a na ukončenie registrov obnovenej evidencie pozemkov, ktoré je plánované na rok 2015, potrebuje ďalších vyše 20 miliónov eur. Od 50. rokov minulého storočia boli totiž zápisy v pozemkovej knihe a neskôr v evidencii nehnuteľnosti vo viacerých smeroch zanedbané.

Na Slovensku je takmer 4–tisíc katastrálnych území, na ktorých sa od roku 1995 postupne tvoria registre obnovenej evidencie pozemkov vrátane ich vlastníkov. „Postupuje sa podľa zákona o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom. Dnes sme v stave, že treba skončiť to, čo bolo rozpracované a zadať práce na zvyšných katastrálnych územiach, na ktorých sa ešte nezačali,“ vraví Horňanský. Registre ešte nie sú spracované na východe Slovenska, kde sú menšie katastrálne územia.

„Zákonom zadefinovaný postup tvorby registrov obnovenej evidencie pozemkov, v skratke ROEP, zohľadňuje tieto rozdielnosti svojím procesným postupom. Konanie organizuje vecne príslušný správny orgán, ktorým je buď pozemkový úrad, alebo katastrálny úrad. Je to možno nepochopiteľné, ale práve na tých územiach, kde bol správnym orgánom pozemkový úrad, bolo jednoduchšie zostaviť register vrátane ich vlastníkov, keďže neexistoval taký precízne spracovaný operát ako v druhej skupine katastrálnych území a spracovateľ registra takto nebol a ani nie je viazaný takým veľkým rozsahom regulatívov. Naopak, tam, kde bola precíznejšia katastrálna dokumentácia, mal aj spracovateľ registra viac zviazané ruky. Musel totiž rešpektovať dokonalejší operát,“ objasňuje Horňanský.

Kvalita zápisov závisí od spracovateľa registra

Kvalita registra tiež závisí od jeho spracovateľa. „Počas dedičských konaní narážame na nedostatky v zostavených registroch,“ vraví Karol Kovács, prezident Notárskej komory. „V komisii obyčajne nie sú právnici. V niektorých katastroch len odpísali údaje z pozemkovej knihy. Notári v takých prípadoch musia v rámci dedičského konania vychádzať z preukázaného skutkového a právneho stavu veci, bez ohľadu na vykonaný zápis po ROEP. Ak je už totiž uzavretý, na listoch vlastníctva sú väčšinou zapísaní starí pozemkovoknižní vlastníci. Účastníci dedičského konania nám v takých prípadoch predkladajú doklady o tom, že človek, ktorý je zapísaný na liste vlastníctva na podklade vyhotoveného registra, už zomrel a potom sa aj uskutočnilo dedičské konanie, v rámci ktorého bolo dedičstvo k pozemku už prejednané, čo nebolo v v rámci ROEP zohľadnené,“ konštatuje.

V takých prípadoch sa v rámci ďalšieho dedičského konania musia zápisy v katastri naprávať. Notár si totiž vždy vyžiada podklady z katastra. „Keď je už register uzavretý, správa katastra mu pošle výpis z listu vlastníctva. Stáva sa tiež, že v obci je niekoľko menovcov a v takých prípadoch musíme v rámci dedičského konania identifi kovať, o koho ide. Či osoba zapísaná na liste vlastníctva je totožná s poručiteľom, to sa potom preukazuje na základe zápisov v pozemkovej knihe, iných listín a iného dokazovania. Môže sa preukázať, že dotyčná osoba pozemok ešte za života previedla, najmä ak ide o staršie zápisy,“ hovorí Kovács. Pokiaľ ešte v obci ROEP uzavretý nie je, buď je niečo na liste vlastníctva, alebo niečo je ešte v evidencii v starej pozemkovej knihe, alebo v listinách. Register pozemkov a ich vlastníkov je verejne prístupný, znamená to, že každý, kto chce u nás investovať, môže prísť na správu katastra alebo si zistiť na webovej stránke, kto je vlastníkom pozemku. Vie, koho má osloviť, ak chce pozemok kúpiť.

Dva druhy registrov pozemkov

Z hľadiska technickej kvality evidovanej geometrickej polohy pozemkov sú dva druhy pozemkov. „Tie, ktoré sú zapísané v katastrálnom operáte v registri C, majú elegantne určené hranice v zmysle dnešných technických požiadaviek. Tie pozemky, ktoré sú zapísané v registri E, majú hranice určené na nižšej technickej úrovni, ktorá vyhovovala požiadavkám predchádzajúcich technických regulatívov. Tieto hranice sa v teréne dajú vytýčiť len obťažne,“ vysvetľuje rozdiel Horňanský. Podľa neho však neznamená, že by sa v budúcnosti nedala na týchto pozemkoch hranica vytýčiť. „Otázka bude, či sa v danej lokalite, kde také pozemky sú, bude investovať a či bude zmysluplné a rentabilné dnes v teréne neznateľné vlastnícke hranice vytyčovať.“ Slovensko má najväčšiu rozdrobenosť pozemkov a najväčší počet spoluvlastníkov nehnuteľností spomedzi členských krajín Európskej únie. Napriek tomu sú veľké obrobené lány pôdy pre nás typické odvtedy, čo sa na začiatku 50. rokov minulého storočia rozorali medze, na ktorých začali hospodáriť vtedajšie štátne majetky a jednotné roľnícke družstvá.

„Dodnes sa v tom obraz Slovenska zásadne nezmenil,“ vraví Horňanský. „Ak sa však pozriete do mapy určeného operátu, čiže do mapy registra E, ten nekonečný lán je rozdelený na nespočetné množstvo parciel a máloktorá má jediného vlastníka,“ hovorí docent Horňanský. Podľa neho si treba uvedomiť, že ani počas socializmu vo väčšine prípadov vlastníctvo k pozemkom nezaniklo.

Pôda nezistených vlastníkov čaká na majiteľa

  • ak ste zistili nehnuteľnosť, ktorá by vám alebo vašim predchodcom mohla patriť, obráťte sa na príslušnú správu katastra podľa umiestnenia nehnuteľnosti
  • ak je vlastník evidovaný v katastri nehnuteľností ako nezistený vlastník a preukáže vlastnícke práva verejnou listinou alebo inou listinou, zapíše správa katastra vlastníka podľa § 34 katastrálne­ho zákona
  • ak je známy vlastník, ale miesto jeho trvalého pobytu alebo sídla nie sú známe, alebo ak pri jeho mene nie sú evidované iné osobné údaje ako meno a priezvisko, zapíše správa katastra tieto údaje po predložení príslušných dokladov, ako sú najmä občiansky preukaz, rodný list, sobášny list a iné
  • na základe vykonaného zápisu do katastra nehnuteľností zanikne správa Slovenského pozemkového fondu alebo správa štátnej organizácie lesného hospodárstva
  • pri usporiadaní právnych vzťahov k pozemkom, ktorých vlastník je nežijúcou osobou, je potrebné podať na príslušný okresný súd žiadosť o začatie dedičského konania podľa mena poručiteľa

Zdroj: www.katasterportal.sk

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ