Predpisy sú jasné, nepoznajú výnimky

Dorota Hudecová | 15.03.2011 10:24
dane, daňové priznanie, poradca, rady, odvody Foto:
Hlavnou témou dnešných dní sú dane. Daňové priznanie za minulý rok treba podať do 31. marca na príslušnom daňovom úrade.
Aj keď hlavnou témou dnešných dní sú dane a rôzne úľavy z nich, na redakciu sa čitatelia obracajú aj s inými problémami a žiadosťami o radu či pomoc.

I keď nie je možné odpovedať úplne všetkým a navyše s pozitívnym výsledkom, snažíme sa poradiť, pomôcť alebo aspoň správne nasmerovať väčšinu z nich. Napríklad sme s problémom pomohli Jozefovi Danyimu z Košíc. Ten požiadal Obecný úrad v Čani o úľavu z poplatku za komunálny odpad, drobný stavebný odpad a úľavu z dane z nehnuteľnosti. „Som majiteľom chaty viac ako 40 rokov a všetky svoje povinnosti si plním načas,“ píše. „V posledných rokoch, a teda aj na začiatku tohto roka, som požiadal obecný úrad o úľavu z daní, pretože mám 78 rokov, navyše som ťažko zdravotne postihnutý, pohybujem sa pomocou bariel. Ako však iste vidíte v prílohe môjho listu, starosta obce moju žiadosť zamietol. Bolo jeho rozhodnutie správne?“

K zamietavej odpovedi podpísanej starostom obce Michalom Rečkom je pripojené aj všeobecne záväzné nariadenie obce, v ktorej sa píše, za akých podmienok je možné oslobodenie od dane alebo jej zníženie. Keď sme sa o prípad zaujímali, Katarína Hudáková z obecného úradu nám povedala, že ľudia, ktorí nemajú trvalý pobyt v obci, respektíve vlastnia v obci chatu, nemajú nárok na úľavu. Lenže o podmienke trvalého bydliska vo VZN obce niet ani zmienky. Napokon nám poslala písomné stanovisko: „Na základe nášho telefonického rozhovoru sme prešetrili VZN č. 2/2010 o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad. Na základe toho majú na úľavu na dani z nehnuteľnosti nárok poberatelia starobného dôchodku v zmysle zákona č. 461/2003 o sociálnom poistení. Daňovníci nemusia o úľavu žiadať opätovne, keďže zo zákona sú automaticky oslobodení od platenia dane z nehnuteľnosti.“ To, či sa tak stane a či náš čitateľ úľavu skutočne dostane, budeme sledovať.

Poradiť sa chcela aj ťažko zdravotne postihnutá dôchodkyňa z Púchova, pretože sa jej konanie príslušného úradu práce zdalo nespravodlivé. Jej manžel sa ako starobný dôchodca totiž zamestnal a k penzii si privyrobí 300 eur mesačne. Ona preto prišla o príspevok, ktorý pre svoje postihnutie dostávala. Suma ich príjmov presahovala výšku príjmu, na základe ktorého by naň mala nárok, len o tri eurá, ale úrad konal správne.

Vo chvíli, keď jej manžel prestane pracovať a ich príjem sa opäť zníži, bude môcť opäť požiadať o posúdenie nároku na dávku.

Štefan Kuruc z Lozorna zas odišiel do predčasného starobného dôchodku pre nepriaznivý zdravotný stav a po dvoch rokoch sa stal riadnym starobným penzistom. Nie je spokojný s faktom, že mu Sociálna poisťovňa penziu neprepočítala a nezvýšila. Pri odchode do predčasnej penzie však poisťovňa upozorňuje na fakt, že sa suma dôchodku znižuje o pol percenta za každý mesiac a po odchode do riadneho starobného dôchodku sa suma vyplácanej penzie automaticky stáva riadnou starobnou penziou. „Neexistuje zákonom určená suma najnižšieho starobného dôchodku s ohľadom na životné minimum?“ pýta sa ďalej. Nie, neexistuje, ministerstvo práce takúto zmenu pripravuje, kým však nie je jasné, aká suma by to mala byť, nechce nič konkretizovať. Minister práce Jozef Mihál sa však pred časom vyjadril, že suma minimálnej penzie by mala byť vyššia, ako je suma životného minima, aby penzisti nemuseli žiadať o prípadnú dávku v hmotnej núdzi. Suma životného minima je do 30. júna stanovená vo výške 185,38 eura.