Ako platia dane živnostníci

pcs | 08.03.2011 11:29
peniaze, euro, dôchodok, bankovky, úver,... Foto:
Ilustračné foto
Kedy sa živnostníkom oplatí využiť paušálne výdavky.

1. Aké daňové priznanie podávajú živnostníci?

Každý živnostník podáva daňové priznanie typu B. Príjmy zo živnosti, ako aj výdavky sa uvádzajú v tabuľke č. 1 do riadku 2.

2. Čo všetko si možno zahrnúť do výdavkov?

Podľa zákona o dani z príjmov (paragraf 2, písmeno i) si možno znížiť daňový základ o výdavky, ktoré slúžia na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov. Všetky tieto výdavky musia byť zároveň uvedené v účtovníctve. Dôležité je najmä to, aby podnikateľ prípadnej kontrole vedel odôvodniť, akým spôsobom dané výdavky slúžia na dosiahnutie, zabezpečenie alebo udržanie príjmov. Ak to nebude vedieť preukázať, daňová kontrola mu môže prikázať vyškrtnúť dané výdavky.

3. Akým spôsobom sa vypočítajú paušálne výdavky?

Živnostníci, ktorí majú s podnikaním spojené len malé výdavky, alebo sa nechcú zapodievať tým, čo si z daňového základu môžu odpočítať alebo nie, môžu využiť takzvané paušálne výdavky. Remeselníci majú za minulý rok nárok na paušálne výdavky vo výške 60 percent z príjmov a všetci ostatní živnostníci si môžu uplatniť 40-percentné paušálne výdavky. Paušálne výdavky sa odpočítavajú z hrubých príjmov. Ak napríklad živnostník za minulý rok zarobil v hrubom 10-tisíc eur, jeho paušálne výdavky budú na úrovni 4 000 eur. Daň, ako aj odvody sa mu potom budú počítať zo sumy 6 000 eur. Paušálne výdavky netreba nijakým spôsobom dokladovať, živnostník nemusí ani viesť účtovníctvo. Postačí mu, ak si vedie evidenciu o príjmoch v časovom slede, o zásobách a pohľadávkach. Na tento účel mu stačí spraviť si jednoduchú tabuľku, do ktorej si bude tieto údaje zapisovať.

4. Môže si živnostník, ktorý využíva paušálne výdavky, ešte o niečo znížiť daň?

Okrem paušálnych výdavkov si možno z daňového základu odpočítať aj zaplatené odvody. Najprv si živnostník vypočíta paušálne výdavky a až potom odráta odvody. Do daňového priznania je potrebné uviesť paušálne výdavky i zaplatené odvody spolu. Pod tabuľku č. 1 je však potrebné zaškrtnúť, že si živnostník uplatňuje paušálne výdavky a vedľa zapíše sumu zaplatených odvodov, ktoré si prirátal k paušálnym výdavkom.

5. Ak má remeselník aj príjmy z inej činnosti, môže si na príjmy z remeselnej činnosti uplatniť 60-percentné paušálne výdavky a na zvyšné príjmy 40-percentné výdavky?

Zákon o dani z príjmov (paragraf 6, odsek 10) umožňuje uplatniť si 60-percentné paušálne výdavky iba živnostníkom, ktorí mali len príjmy z vykonávania remeselných živností. To znamená, že ak má remeselník aj iné príjmy, môže si na všetky svoje príjmy uplatniť len 40-percentné paušálne výdavky.

6. Ak sa raz živnostník rozhodne, že bude využívať paušálne výdavky, musí ich stále využívať, alebo sa každý rok môže rozhodnúť, ako bude dokladovať svoje výdavky?

Živnostník sa každý rok pred podaním daňového priznania môže rozhodnúť, akým spôsobom bude preukazovať svoje výdavky. To, že jeden rok využije paušálne výdavky, neznamená, že nasledujúci rok nemôže do daňového priznania zahrnúť skutočné výdavky spojené s podnikaním. Živnostníci tak môžu využiť skutočné výdavky v rokoch, keď majú vyššie investície a v ďalších rokoch si môžu uplatniť paušálne výdavky.

7. Kedy musí živnostník platiť preddavky na daň?

Ak živnostníkovi vyjde v daňovom priznaní daňová povinnosť vyššia ako 1 659,70 eura, musí v nasledujúcom roku platiť štvrťročné preddavky na daň. Každé tri mesiace zaplatí jednu štvrtinu z dane, ktorú platil v predchádzajúcom roku. V prípade, že niekomu vyjde daň minimálne 16 596,96 eura, musí platiť mesačné preddavky na daň. Každý mesiac bude platiť jednu dvanástinu z dane, ktorá mu vyšla v daňovom priznaní.

8. Ktorí živnostníci nemusia podať daňové priznanie?

Živnostník nemusí podať daňové priznanie v prípade, že jeho príjem za posledný rok nedosiahol polovicu nezdaniteľnej časti základu dane. To znamená, že ak za minulý rok nezarobil aspoň 2 012,85 eura. To sa netýka živnostníkov, ktorí boli za minulý rok v strate. Aj keď to zákon nevyžaduje, je dobré, ak živnostník, ktorý nemusí podávať daňové priznanie, zašle daňovému úradu vyhlásenie, v ktorom uvedie, že mu nevznikla povinnosť podať daňové priznanie.

9. Ako priznávajú dane ľudia, ktorí popri zamestnaní aj podnikajú?

Ak niekto zároveň pracuje aj podniká, musí sám podať daňové priznanie typu B. V ňom uvedie príjmy zo zamestnania (závislá činnosť) i príjmy z podnikania. Potrebné je na to potvrdenie o zdaniteľnej mzde a zrazených preddavkoch od zamestnávateľa.

10. Môžu živnostníci poukázať dve percentá zo svojej dane rovnako ako zamestnanci?

Živnostník môže takisto rozhodnúť o tom, ktorá nezisková organizácia získa dve percentá z jeho daní. Na rozdiel od zamestnancov, ktorí vypisujú osobitné tlačivo (ak im robí zúčtovanie daní zamestnávateľ), živnostníci poukazujú dve percentá priamo v daňovom priznaní. Slúži na to 13. oddiel daňového priznania, do ktorého sa uvedú dve percentá z dane, ako aj organizácia, ktorej ich chce poslať. Kto nechce nikomu dať dve percentá z daní, zaškrtne na začiatku tohto oddielu, že neuplatňuje postup podľa paragrafu 50.