Daňové priznanie pracujúceho dôchodcu

pcs | 17.03.2011 06:30
opravár, dôchodca, pracujúci, servis, auto
Ilustračné foto
Pracujúci dôchodcovia majú k daňovému úradu rovnaké povinnosti ako ostatní zamestnanci. To znamená, že ak vlani zarobili viac ako 2 012,85 eura, buď sami podajú daňové priznanie, alebo požiadajú o vykonanie ročného zúčtovania daní svojho zamestnávateľa.

Starobní dôchodcovia majú pri platení daní v porovnaní s ostatnými ľuďmi jednu veľkú nevýhodu. Nezdaniteľná časť základu dane sa im znižuje o vyplatený dôchodok. To znamená, že ak dôchodca za minulý rok dostal dôchodok vyšší ako 4 025,70 eura, nemá nárok na žiadne nezdaniteľné minimum. Tí, čo mali ročný dôchodok nižší, si môžu z daňového základu odpočítať rozdiel nezdaniteľnej časti na daňovníka a sumy vyplateného dôchodku. Napríklad ak dôchodca dostáva penziu vo výške 300 eur, jeho celoročný dôchodok je na úrovni 3 600 eur. Z daňového základu si tak môže odpočítať 425,70 eura.

Keďže sa dôchodcom znižuje nezdaniteľné minimum o vyplatený dôchodok, nemôžu si nezdaniteľnú časť ani priebežne uplatňovať počas roka ako ostatní zamestnanci. Aj v prípade, že má dôchodca na základe výšky dôchodku nárok na časť nezdaniteľného minima, môže si ho uplatniť až pri podaní daňového priznania alebo ročného zúčtovania dane.

Nezdaniteľné minimum sa znižuje len starobným dôchodcom. Ľudia, ktorí sú na invalidnom dôchodku, majú nárok na celú nezdaniteľnú časť základu dane. Takisto ľudia, ktorí nastúpili do starobného dôchodku až v priebehu minulého roku, si môžu uplatniť nezdaniteľné minimum v plnej výške. Nezdaniteľná časť sa znižuje len tým ľuďom, ktorí boli v starobnom dôchodku počas celého predchádzajúceho roku, alebo im bol dôchodok spätne priznaný k začiatku minulého roku.

Aby daňový úrad vedel, na akú veľkú nezdaniteľnú časť má dôchodca nárok, musia penzisti do daňového priznania uviesť výšku svojho dôchodku. V daňovom priznaní typu A v riadku 28 dôchodca zaškrtne, že bol celý rok poberateľom dôchodku a do riadku 29 uvedie výšku celoročného dôchodku. Vianočný príspevok sa do tejto sumy nepočíta. V daňovom priznaní typu B sa rovnaké údaje uvádzajú do riadkov 29 a 30.

Všetci dôchodcovia však môžu využiť to, že od dane je oslobodený príjem do výšky polovice nezdaniteľného minima. Ak za minulý rok nezarobili viac ako 2 012,85 eura, nemusia síce podávať daňové priznanie, ale ak to urobia, štát im vráti celú daň, ktorú im zamestnávateľ strhol.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ