Poradňa: Čo treba urobiť, aby DDS vyplatila dôchodok?

jpa, Pravda.sk | 09.11.2009 06:14
dôchodca, dôchodok, oddych, les, prechádzka Foto:
Ilustračné foto
Čoskoro pôjdem do dôchodku. Ako mám postupovať, ak mám uzatvorený III. pilier a prispieval mi aj zamestnávateľ? Musím to dôchodkovej spoločnosti oznámiť? Kedy od nej dostanem peniaze? Treba podať nejakú žiadosť? Musím si zvoliť nejaký druh dôchodku?

Odpoveď: V prípade, že ste splnili podmienky na vyplácanie dávky z doplnkového dôchodkového sporenia, ktoré určuje zákon o doplnkovom dôchodkom sporení, štatút doplnkového dôchodkového fondu a dávkový plán, môžete požiadať svoju DDS o vyplácanie dávky.

Žiadosť o vyplácanie dávky sa podáva na tlačive určenom DDS, v ktorej uvediete formu doplnkového starobného dôchodku alebo doplnkového výsluhového dôchodku a ďalšie nevyhnutné informácie.

V prípade, doplnkového starobného dôchodku sa môžete rozhodnúť, či budete poberať dôchodok vo forme doživotného alebo dočasného doplnkového starobného dôchodku.

Ak sa rozhodnete pre doživotný dôchodok, môžete súčasne požiadať o vyplatenie jednorazového vyrovnania až do výšky 50 % aktuálnej hodnoty vášho osobného účtu a zo zvyšku si „zakúpite“ anuitu v životnej poisťovni, z ktorej sa vám bude vyplácať doživotný dôchodok.

Ak sa rozhodnete pre dočasný dôchodok, môžete súčasne požiadať o vyplatenie jednorazového vyrovnania až do výšky 25 % aktuálnej hodnoty vášho osobného účtu a zo zvyšku vám bude DDS vyplácať dočasný dôchodok po dobu ktorú si určíte, najmenej však 5 rokov. Tieto prostriedky sa vám budú aj naďalej zhodnocovať vo výplatnom doplnkovom dôchodkovom fonde a sú aj predmetom dedenia.

Ak ste splnili podmienky na vyplácanie doplnkového starobného dôchodku alebo doplnkového výsluhového dôchodku a súčasne je suma na vašom osobnom účte nižšia ako dvojnásobok priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve máte možnosť, aby vám celá suma bola vyplatená jednorázovo vo forme jednorazového vyrovnania.

Lehotu a spôsob výplaty dávok nájdete v dávkovom pláne, ktorý je súčasťou vašej zmluvy a môžete ho nájsť na internetovej stránke vašej DDS. Pred podaním žiadosti vám odporúčame informovať sa u vašej DDS alebo na jej internetovej stránke.

//Na otázku odpovedal František Havlíček, právnik AXA
//