Ľavicová mládež poslala sporiteľov do kanálu

SITA | 27.05.2008 13:39
Peniaze Foto:
Ilustračné foto
Mladí liberáli vyzývajú mladých ľudí, aby verili druhému dôchodkovému pilieru. "Mladí ľudia by nemali podľahnúť ilúzii, že štát im niekedy v budúcnosti zaručí slušné dôchodky. Nemali by veriť sľubom politikov, ktorých cieľom je, aby sa peniaze sporiteľov presunuli na prerozdelenie do pyramídovej hry zvanej štátny priebežný dôchodkový systém,“ uviedol v tlačovej správe predseda ML Richard Švihura.

Mladí sociálni demokrati (MSD), ktorí spolupracujú so Smerom-SD, v utorok odštartovali celoslovenskú kampaň s názvom „Ráčte vstúpiť do druhého dôchodkového piliera“. Kampaň sprevádza bilboard, na ktorom systém starobného dôchodkového sporenia znázorňuje otvorený kanál. Otvorený kanál podľa predsedu MSD Andreja Kolesíka symbolizuje to, že so vstupom do druhého piliera je spojené veľmi veľké riziko. "

Považujeme vstup do druhého piliera za veľké riziko pre mladých ľudí, preto sme aj zvolili túto formu grafického znázornenia," objasnil. MSD podľa neho netvrdia, že druhý pilier je zlý pre všetkých. „Kampaň sme spustili preto, aby mladí ľudia uvažovali, pýtali sa, informovali predtým, než sa rozhodnú do druhého piliera vstúpiť, alebo z neho vystúpiť,“ povedal po odhalení bilboardu Kolesík.

Po celom Slovensku bude podľa predsedu MSD asi 50 bilboardov. „Chceme, aby mladí ľudia neboli len nejakými škatuľami, ktorými hýbu vyfešákovaní fešáci s DSS-iek,“ povedal. Celkové náklady na kampaň podľa neho dosiahnu 150 tis. Sk, ktoré uhradia najmä z členských príspevkov. „Je to samostatná občianska aktivita mladých sociálnych demokratov, ktorí ju vymysleli, navrhli, aj spracovali,“ dodal Kolesík.

Viac ako 1,5 mil. sporiteľov, ktorí od januára 2005 vstúpili do systému starobného dôchodkového sporenia, má od začiatku januára do konca júna tohto roka možnosť vrátiť sa z dvojpilierového systému do výlučne priebežne financovaného dôchodkového systému spravovaného Sociálnou poisťovňou. Všetky nasporené peniaze na osobnom účte dôchodková spoločnosť po takomto kroku prevedie na účet Sociálnej poisťovne. Do druhého dôchodkového piliera budú môcť počas prvého polroka budúceho roka vstúpiť aj tie osoby, ktoré tak neurobili do konca júna 2006. Od začiatku tohto roka sa druhý penzijný pilier zdobrovoľnil aj pre mladých ľudí, ktorí sa narodili po 31. decembri 1986. Mladí ľudia tak dostali možnosť rozhodnúť sa, či vstúpia do druhého piliera, v období šiestich mesiacov od prvého zamestnania sa. Z druhého dôchodkového piliera od začiatku tohto roka do 13. mája vystúpilo vyše 32 tis. sporiteľov. Do systému starobného dôchodkového sporenia v rovnakom období vstúpilo takmer 9,7 tis. osôb. K vystúpeniu z II. piliera niekoľkokrát občanov vyzýval aj premiér Robert Fico.

Mladí sociálni demokrati podpísali minulý týždeň dohodu o spolupráci so Smerom-SD. "Nemalo by ísť o žiadnu predĺženú ruku Smeru-SD,“ povedal na adresu MSD na minulotýždňovej tlačovej besede predseda Smeru-SD Robert Fico. Avizoval, že v niektorých oblastiach sa s touto mládežníckou organizáciou jeho strana nezhodne. Preto od nich očakáva oponentúru, nie servilnosť. Podľa predsedu MSD Andreja Kolesíka MSD nebude len príveskom Smeru-SD. Mladí sociálni demokrati by sa v najbližších parlamentných voľbách mali dostať na zvoliteľné miesta na kandidačnej listine Smeru-SD. "Potrebujeme nových ľudí. Viem si predstaviť ľudí z MSD na kandidátke,“ uviedol Fico.