Mestá a obce budú dávať úľavy na daniach

Helena Kokolová | 02.01.2013 10:10
hypotéka, stavebné, sporenie, investor,... Foto:
Ilustračné foto.
Väčšina okresných aj krajských miest poskytuje až polovičnú úľavu na dani z bytov a stavieb občanom s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP), ale aj starším ľuďom a rodinám v hmotnej núdzi.

O úľavy však musia požiadať do konca januára. Ten, kto termín zmešká, bude platiť daň z nehnuteľností, za psa či poplatok za komunálny odpad v plnej výške. Každý by sa preto mal na mestskom úrade už začiatkom roka zaujímať, za akých podmienok a komu patrí úľava alebo oslobodenie.

V Žiline zaplatia majitelia bytov a rodinných domov až o 60 percent nižšiu daň, ak do konca januára predložia potrebné doklady, najmä preukaz ťažko zdravotne postihnutej osoby. Za psa však v januári aj napriek úľave zaplatia namiesto doterajších troch až päť eur. „Týka sa psov v rodinných domoch, chatách, osadách a v mestských častiach,“ vraví Pavol Čorba, hovorca Žiliny. „Ľudia, ktorí v tomto roku (2012), najneskôr k 1.januáru budúceho roka dosiahnu 67 rokov a viac, môžu požiadať o 30-percentné zníženie sadzby, ale len za jedného psa.“ Žilina zrušila väčšinu úľav na poplatkoch za komunálny odpad a drobný stavebný odpad. „Poplatník už musí preukázať, že sa viac ako 90 dní nebude zdržiavať na území nášho mesta.“

Bratislava aj naďalej poskytuje až polovičné úľavy na dani z nehnuteľností seniorom nad 70 rokov, tiež občanom s ťažkým zdravotným postihnutím a viacdetným rodinám. Mesto na tejto dani vyberie okolo 44 miliónov eur. Vlani sa daň z bytov zvyšovala priemerne o tri eurá. Samospráva nepočíta s ďalším zvyšovaním miestnych daní. V budúcom roku bude výmer z magistrátu rovnaký ako v tomto, ak majiteľom nepribudli ďalšie nehnuteľnosti.

Trečín tak, ako aj ostatné mestá a obce, odpustí poplatok za odpad za obdobie, za ktoré poplatník preukáže, že sa viac ako 90 dní v zdaňovacím období nezdržiava alebo nezdržiaval na jeho území. „Naďalej ho znížime o 6 eur občanom v hmotnej núdzi, ak sa preukážu rozhodnutím úradu práce o priznaní dávky a príspevkov v hmotnej núdzi. Tiež občanom s ŤZP, prevažne alebo úplne bezvládnym, treba predložiť preukaz alebo rozhodnutie o posúdení zdravotného stavu,“ vraví hovorkyňa mesta Erika Ságová. O 16 eur menej zaplatí Trenčan, ktorý je pre nedostupnosť terénu nútený zabezpečiť zvoz odpadu k zbernej nádobe. „Preukázať to treba stanoviskom útvaru životného prostredia.“

V Nových Zámkoch na budúci rok zaplatia majitelia rodinných domov o šesť centov za meter plochy viac ako v tomto roku. Sadzba sa pri stavbách na bývanie zvýšila z 0,17 eura na 0,235 eura za štvorcový meter. V priemyselných stavbách  zo súčasných 1,35 na 1,48 eura za štvorcový meter plochy a pri ostatných stavbách z 0,65 na 0,7­9 eura. Mierne sa zvýšila aj sadzba poplatku za odvoz odpadu, z 0,0530 eura za osobu a deň na 0,063. Sadzba poplatku pri zavedenom množstvovom zbere zostala nezmenená. Psičkári platia aj naďalej ročnú daň 36,51 eura, ak chovajú psa v byte, a len 6,63 eura, ak je v chovnom priestore. Od dane je oslobodený jeden pes vo  vlastníctve  držiteľa preukazu občana s ŤZP a služobný pes, na ktorého sa nevzťahuje evidenčná povinnosť.

V Dolnom Kubíne budú platiť majitelia nehnuteľností aj psov rovnako ako vlani. „Úľavy a oslobodenia od týchto miestnych daní sa oproti tomuto roku (2012) nezmenili,“ vraví Milena Hanková z mestského úradu. Úľavy nemení ani Senica. Naďalej o polovicu nižšie dane platia majitelia bytov alebo rodinných domov pod podmienkou, že slúžia na ich trvalé bývanie a sú držiteľmi preukazov ŤZP alebo ŤZP/S.

V Pezinku sa poplatky za psa zvýšili iba za psov mimo bytových domov z 8,29 na 12 eur, ale mesto zachovalo oslobodenie na jedného psa pre obyvateľov mesta starších ako 62 rokov.

V Leviciach za psa v byte zaplatia majitelia 36 eur a v rodinnom dome 11 eur. „Úľavu poskytujeme len na psov so špeciálnym výcvikom, ktorých vlastníkom je fyzická alebo právnická osoba zabezpečujúca ochranu občanov a majetku,“ vraví Eva Ördöghová, vedúca referátu daní a poplatkov. Viac budú Levičania platiť za odpad, v porovnaní s týmto rokom sa totiž poplatok zvýšil o dva a pol percenta.

Bardejov už vlani výrazne obmedzil poskytované úľavy. „Zrušili sme 50-percentné zníženie dane zo stavieb na bývanie a dane z bytov pre občanov starších ako 62 rokov a držiteľov preukazu ŤZP a tiež dane z pozemkov pre občanov starších ako 62 rokov,“ vraví Martin Nemec, vedúci oddelenia daní a poplatkov Mestského úradu v Bardejove.

V Považskej Bystrici budú musieť platiť za komunálny odpad už aj ľudia nad 70 rokov a deti do 7 rokov, tiež držitelia preukazov ŤZP, nakoľko to už neumožňoval zákon.

V Banskej Štiavnici budú aj naďalej poskytovať úľavy na dani z nehnuteľností občanom nad 70 rokov a držiteľom preukazov ŤZP. „Daň z pozemkov, zo stavieb na bývanie, z garáží a z bytov v jednotnej výške 25 percent z daňovej povinnosti. Tieto úľavy sa týkajú okolo 700 daňovníkov,“ vraví Kamila Lievajová z ekonomického oddelenia Mestského úradu v Banskej Štiavnici. „Starobným dôchodcom a držiteľom preukazov ŤZP je poskytnuté zníženie vo výške 50 percent z príslušnej sadzby – zníženie sa týka 275 daňovníkov, a 80 percent z dane pre občanov, ktorí sú držiteľmi psa z útulku alebo karanténnej stanice.“ Pri daniach v tomto meste je zníženie pre dôchodcov priznané automaticky, držitelia preukazov ŤZP predkladajú ich kópiu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ