Ľudí, čo nevedia splácať pôžičku, pribúda

Ak človek nevládze platiť splátky, mal by prekonať strach a čo najskôr riešiť situáciu v banke, pripomína Adriana Botlóová, oblastná riaditeľka pre Dunajskú Stredu zo Slovenskej sporiteľne.

16.07.2009 05:00
Dom, reality, stavba Foto:
Ľudí, ktorí by mali problémy s úverom na bývanie, je zatiaľ minimum. Väčšinou ide o problémy so splácaním spotrebného úveru.
debata

Odkedy začali pribúdať ľudia s problémom splácať úver?

Prví klienti, ktorým hrozili problémy so splácaním, začali častejšie prichádzať zhruba od začiatku marca. Za prvých šesť mesiacov v rámci celého okresu Dunajská Streda riešime asi dve desiatky prípadov. Počet tých, ktorí sa prídu opýtať, ako im banka môže pomôcť, je niekoľkonásob­ne vyšší.

Ako sa v porovnaní s vlaňajškom zvýšil počet problematických klientov?

Za jún máme dva nové prípady, vlani sme mali za celý rok len 12 žiadostí o odklad splácania. Ide zväčša o klientov zo strednej vrstvy, ktorí buď prišli o prácu, alebo sa im výrazne znížil príjem. Nezriedka sa stane, že problém so splácaním riešia aj ľudia s mesačnými platmi okolo 700 až 800 eur. V okrese Dunajská Streda za posledné mesiace prišlo k viacerým prepúšťaniam z firiem, ktoré vyrábali pre automobilový priemysel. Mnohým ľuďom sa znížil príjem aj preto, že im odpadli nočné zmeny a rôzne príplatky.

Ako im vie banka pomôcť?

Ak má rodina u nás viacero pôžičiek, banka môže poskytnutím jedného umožniť vyplatenie všetkých doterajších úverov, čím sa zníži zaťaženie rodiny jednou, nižšou mesačnou splátkou. Druhou možnosťou je zníženie mesačnej splátky. Odkladom na pol roka alebo predĺžením obdobia splatnosti úveru z 20 napríklad na 30 rokov.

Čo konkrétne znamená zmena splátkového kalendára?

Vo väčšine prípadov žiadajú o zmenu klienti, ktorí si zobrali spotrebné úvery. Je len minimum prípadov, kde by mali problém ľudia s úvermi na bývanie. Napríklad sme mali klienta, ktorý platil mesačne 200 eur. Na pol roka sme mu jeho splátku znížili na 40 eur a po tomto čase bude splácať 206 eur. Rozdiel teda naozaj nie je veľký a umožní ľuďom preklenúť to najhoršie obdobie.

debata chyba