Pravé mliečne výrobky sú lepšie ako náhradky

Zdá sa, že nie je nič jednoduchšie ako nakúpiť mlieko, maslo, jogurty či syry. Ponuka je bohatá a výrobky sa ponúkajú do košíka atraktívnym vzhľadom a balením či cenou.

15.04.2010 13:59
automat, mlieko, potraviny Foto:
V mliečnych automatoch sa predáva surové kravské mlieko schladené na 4 stupne Celzia. Odborníci odporúčajú každé mlieko pre istotu prevariť.
debata

A hoci posledné prieskumy ukázali, že spotrebitelia čoraz viac hľadajú správny pomer medzi cenou a kvalitou produktu, o mlieku a mliečnych výrobkoch mnohí stále veľa nevedia. Pri nákupoch podliehajú reklame a chytľavým akciám.

Kto nechce kúpiť mačku vo vreci, musí pozorne čítať informácie na etikete. Dôležité texty sú však neraz vysádzané drobným, ťažko čitateľným písmom. Samotná informácia o zložení výrobku – napríklad o obsahu tuku, bielkovín, sušiny, vitamínov a ďalších látok však ešte nemusí automaticky znamenať výber želaného produktu.

Výrobcovia potravín spĺňajú požiadavky na zdravotnú neškodnosť výrobkov, ale nie všetky prinášajú rovnaký úžitok, očakávanú chuť a sú naozaj prírodného pôvodu. Ako si teda vybrať správne mlieko a ďalšie výrobky z neho?

Mlieko treba radšej prevariť

Mlieko je dokonalý a v našich zemepisných podmienkach najprirodzenejší nápoj. Náš organizmus si naň po celé generácie predkov prirodzene navykal. Čo, pravda, neznamená, že sa nenájdu ľudia, ktorí ho neznášajú, ale väčšine populácie prospieva.

„Najlepšie mlieko pre ľudí je také, aké pili naši starí rodičia, teda surové, nepasterizované, neodtučnené,“ radí nestor slovenského mliekarenského výskumu Karol Herian. Jedným dychom však upozorňuje: takéto mlieko si človek môže dať, len ak má absolútnu istotu, že pochádza zo zdravej kravy.

Surové kravské mlieko si možno od vlaňajška kúpiť v mliečnych automatoch. Je schladené na 4 stupne Celzia. Takéto mlieko je ideálne na výrobu tvarohu či kravskej hrudky, pretože syridlo už bežne dostať v obchodoch či priamo na farmách.

Hoci mlieko predávané v automatoch pochádza z chovov pod stálou veterinárnou kontrolou, Herianova rada znie: Kto ho chce piť a mať absolútnu istotu, mal by si mlieko prevariť. Optimálna pasterizácia, ktorú robia mliekarne, sa robí zohriatím na 84 stupňov Celzia.

Väčšina spotrebiteľov nakupuje mlieko v obchodoch. Na pultoch sa ponúka mlieko odtučnené, polotučné i plnotučné, čerstvé i trvanlivé. Čo znamená, ak mlieko prichádza o tuk a zahriatím sa predlžuje jeho životnosť na niekoľko týždňov? Je to ešte mlieko?

Trvanlivé mlieko je menejcenné

Mliekar Karol Herian, ale aj kardiológ profesor Viliam Bada hlásajú návrat k plnotučnému mlieku. Majú na to hneď niekoľko dôvodov. V tuku sú rozpustené dôležité vitamíny A, D, E a K. „Zásluhou tuku mlieko aj vonia, ak sa odbúra tuk, mlieko sa stáva bielou tekutinou bez chuti a vône a prichádza o vitamíny,“ upozorňuje Herian.

Trvanlivosť, ktorá zjednodušuje obchodníkom predaj a spotrebiteľom umožňuje mať mlieko kedykoľvek naporúdzi, tiež premieňa mlieko na menejcenný nápoj oproti čerstvému produktu. „Tým, že sa mlieko zohreje na 140 stupňov, časť bielkovín sa z neho vyzráža. Vápnik, ktorý má spevniť ľudské kosti, sa stáva pre ľudské telo nedostupný, pretože sa premení na nerozpustnú formu,“ vysvetľuje Herian.

Dodáva, že trvanlivé mlieko by malo byť, tak ako je to bežné v západoeurópskych krajinách, lacnejšie ako čerstvé mlieko. Správna voľba by teda mala znieť: radšej čerstvé a plnotučné, ako odstredené, ultravysoko zahriate a vďaka tomu trvanlivé.

debata chyba