Najviac sa v lete lietalo do Turecka

V rámci leteckých dovoleniek mali Slováci počas tohtoročného leta najväčší záujem o Turecko. Podobne ako vlani sa totiž z bratislavského letiska najviac lietalo do tureckej Antalye, kam od júna do septembra odletelo asi 100–tisíc krajanov.

26.10.2012 12:02
lietadlo, dovolenka, let, cestovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Oveľa menej ľudí letelo na grécky Rhodos či do egyptskej Hurghady. Kým po iné roky patrili tieto turistické ciele do najobľúbenejšej trojky, tento rok ich suverénne predbehol tuniský Monastir. „Do Monastiru letelo v lete vyše 33–tisíc cestujúcich. Minulý rok to bolo o jedenásťtisíc turistov menej,“ povedal včera obchodný riaditeľ Letiska Bratislava Tomáš Kika.

O veľkom gréckom prepade hovorí aj viceprezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr Stanislav Macko. Síce pobyt v Grécku medziročne výrazne zlacnel, politické a ekonomické nepokoje či štrajky však potlačili cenu na druhé miesto v rozhodovaní. „Spomedzi zájazdov sa lepšie predávalo Tunisko a Turecko. Minulý rok vycestovalo k moru 620–tisíc Slovákov a týmto číslom sme sa dostali k špičke z roku 2008,“ poznamenal Macko, ktorý odhaduje, že tento rok by mohol mať podobnú príchuť. „Očakávali sme, že letná sezóna dopadne lepšie. Štatistiky však hovoria o tom, že mierne narástol záujem o pobyty doma,“ naznačil Macko. Hovorí, že presnejšie čísla o počte slovenských dovolenkárov budú mať až koncom tohto roka.

Najväčšie domáce letisko vybavilo od júna do septembra takmer 793–tisíc cestujúcich. Ani toto číslo však nestačilo na to, aby mohlo vedenie letiska skonštatovať, že tohtoročná letná sezóna bola lepšia ako tá vlaňajšia. Nepomohol ani nový príletový terminál za 43 miliónov eur, ktorý sprístupnili koncom júna. Rozdiel v počte cestujúcich oproti roku 2011 je totiž až 60–tisíc ľudí. „Stále je to o prilietavajúcich cestujúcich, pretože gro toho celkového počtu k nám privedú prepravcovia. Cestujúci chýbajú však aj preto, že Slovensko nemá domáceho prepravcu,“ zdôraznil Kika. Minulý rok v lete prešlo bránami letiska 853–tisíc Slovákov, tradične najväčší záujem bol o britský Londýn. Tak to bolo aj toto leto a okrem Londýna sa vo veľkom kupovali letenky z Bratislavy do Dublinu, Milána a Paríža.

Zimná letecká sezóna však bude chudobnejšia hneď o niekoľko zaujímavých destinácií. Prestane sa lietať nielen do dovolenkových miest, ale aj do Alicante, Edinburghu či Barcelony – Gerony. Spojenie so Španielskom sa znova obnoví až v polovici marca budúceho roku. Všetky zrušené linky prevádzkoval na Slovensku írsky nízkonákladový Ryanair a podľa Kiku je to spoločnosť, ktorá o otváraní a zatváraní spojov s letiskami príliš nekomunikuje.

Letenku z Bratislavy si už ľudia nekúpia ani do Paríža s príletom na letisko Beauvais. „Nemali sme na to žiadny mimoriadny dôvod. Jednoducho táto trasa nebude v prevádzke. Je predčasné hovoriť o tom, či sa Paríž objaví v letnej sezóne, pretože tú dokončujeme až pred Vianocami,“ potvrdila Henrike Schmidt, marketingová šéfk a Ryanairu. Slováci, ktorí sa chcú predsa len vybrať do Paríža, budú musieť po novom zvoliť spojenie z Viedne či Prahy. Podľa Michala Repu z portálu pelikan. sk vyjdú spiatočné letenky z týchto letísk priemerne od 130 do 160 eur, kým z Bratislavy sa lietalo aj za 22 eur.

Z hlavného mesta sa tak môžu Slováci dopraviť do Bruselu, Dublinu, Tel Avivu, Osla, Moskvy, Milána, Ríma, Birminghamu, Bristolu, Liverpoolu, Londýna a Košíc. „Chceme sa viac prepojiť so Škandináviou a máme záujem o otvorenie liniek do Helsínk či Kodane,“ uvažuje Kika.

Okrem letného poklesu cestujúcich má však letisko aj ďalšie, pozitívnejšie novinky. Od júna do septembra tohto roku totiž meškalo minimum lietadiel a ľudia sa tak nemohli sťažovať na znížený komfort. Viac ako päť či šesť letov, ktoré meškali viac ako dve hodiny, v Bratislave nemali. „Bola to teda najdochvíľnejšia letná sezóna vôbec,“ dodal Kika.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba