Poľsko opäť šokuje kvalitou potravín

Slovenskí spotrebitelia si stále nemôžu byť celkom istí kvalitou a zdravotnou neškodnosťou potravín, ktoré si nakupujú v obchodoch. Najmä zo zahraničia prúdia na pulty tovary, ku ktorým majú potravinoví inšpektori výhrady. Jedenásť mimoriadnych razií, ktoré zorganizovali spolu s políciou, ukázalo, že situácia sa zlepšuje len pozvoľna.

19.10.2012 12:01
sliepky, poľsko Foto:
Všetko na jednej kope. Živé sliepky, uhorky, konzervy aj chlieb.
debata (7)

Slovensko si ešte nepamätá, aby od leta do jesene v rôznych denných aj nočných hodinách tím špeciálnej potravinovej polície Kobra zastavoval kamióny s potravinami, prehľadával sklady a obchody s potravinami a potravinárske závody. Počas mimoriadnych záťahov skontrolovalo 368 hliadok 2 377 zásielok s potravinami a pri 14 percentách z nich našli nezrovnalosti. A opäť ako minule najhoršie dopadli potraviny smerujúce na Slovensko z Poľska.

Poľské potraviny mali najväčší počet nezrovnalostí – takmer 33 percent. Hneď po nich na prekvapenie nasledovali zásielky z Rakúska (17,5 percenta) a Maďarska (14 percent). Poľsko malo primát aj v potravinách s nevyhovujúcou hygienou a v 80 prípadoch zásielok prichádzajúcich od suseda sa nedal vystopovať ich pôvod. Ale nevytiahli sa ani slovenskí výrobcovia a ich prepravcovia. Najviac v prípadoch nedodržania teplotného režimu – celá jedná pätina pripadala na Slovensko. V Poľsku si už všimli, že Slovensko po celý tento rok venuje mimoriadnu pozornosť kontrole kvality dovážaných potravín. Pri nedávnom stretnutí slovenských novinárov vo Varšave však odmietli či už predstavitelia Federácie potravinárskeho priemyslu, alebo samosprávy názor, že by zámerne z Poľska posielali na Slovensko zlé potraviny. Wiktor Smulewicz z poľnohospodárskej a potravinárskej samosprávy zhrnul slovenskú zlú skúsenosť do vety: „To, čo si slovenské obchodné reťazce objednávajú, to im v Poľsku vyrobia.“

Poliaci sú presvedčení, že vzhľadom na obrovské investície do potravinárskeho priemyslu sú schopní vyrábať kvalitné potraviny. „Nespochybňujeme kvalitu poľských potravín en bloc, naše zistenia však hovoria niečo iné. Sústavne zachytávame potraviny z Poľska, ktoré nespĺňajú základné štandardy,“ povedal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek.

Podľa šéfa slovenského potravinového dozoru Jozefa Bíreša je v Poľsku prebytok potravinárskych kapacít. Časť z nich, ktoré nespĺňali štandardy Európskej únie, mala skončiť výrobu. Naďalej však vyrábajú a práve z nich sa môžu dostávať nekvalitné potraviny.

Potravinoví inšpektori kontrolovali aj obchodné siete. Najhoršie dopadol reťazec Fresh, po ňom Tesco, Kaufl and, Metro a Lidl. Naopak, bez jedinej výhrady skončil Ahold a len minimum pripomienok mala sieť Coop Jednota. Na pripomienku obchodníkov, že ide o bežné prevádzkové nedostatky, minister Ľubomír Jahnátek povedal, že „ľudia platia za potraviny dosť peňazí a majú právo, aby im obchodníci zabezpečili ich uchovanie v stopercentnom stave.“

Ministerstvo pripravilo novelu zákona o potravinách. Zvyšuje v nej právomoci dozoru, ktorý môže pozastaviť alebo úplne zastaviť prevádzku potravín za umiestňovanie potravín po dátume spotreby, pri zistení hlodavcov či vtákov v prevádzke, či zistení potravín neznámeho pôvodu. Zvyšujú sa aj sankcie, a to až do 5 miliónov eur.

Obchody,ktoré pochybyli, si možno pozrieť na webe

  • Ministerstvo pôdohospodárstva spustilo Portál potravinových kontrol. Na stránke sa nachádza mapa Slovenska s vyznačenými predajňami, v ktorých inšpektori našli pochybenia. Po kliknutí na konkrétnu predajňu sa zobrazí, v ktorých veciach daný obchod chyboval.
  • Na stránke sa zobrazujú výsledky kontrol orgánov štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Na mape sa nachádzajú obchody kontrolované za posledných 60 dní, pozrieť si však možno aj výsledky starších kontrol.
  • Nevýhodou je, že nájdené nedostatky sú uvádzané veľmi všeobecne. Spotrebitelia tak napríklad nevedia, ktoré potraviny nevyhovovali štandardom, či ako veľmi sú dané pochybenia závažné.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba