Ikea už predáva cez internet. Za dopravu môžete zaplatiť viac ako v Rakúsku

Ikea po dlhých prípravách spustila už aj na Slovensku internetový predaj. Mnohí klienti však môžu zostať zaskočení cenou za dovoz.

16.02.2017 12:20
IKEA Bratislava Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Naším cieľom je čo najviac celý proces nákupu zjednodušiť a zaistiť prehľadnosť ponuky našich služieb a ich cien. Ceny dopravy a ceny za vyzdvihnutie tovaru podľa nákupného zoznamu budú pre zákazníkov služby Nákupu on-line rovnaké ako pre zákazníkov, ktorí si túto službu objednajú v obchodnom dome a výška ceny bude jednotná bez ohľadu na množstvo a hmotnosť tovaru,“ hovorí Nina Maláková, manažérka eCommerce v IKEA Česká republika, Maďarsko a Slovensko. Pri online objednávke si zákazníci môžu vybrať takmer z celého sortimentu. Výnimkou sú len rastliny, metrový textil či potraviny.

Ikea rozdelila Slovensko do piatich zón, pričom platí, že čím ďalej ste od Bratislavy, tým zaplatíte za dopravu viac. Do prvej zóny, v ktorej je doprava najlacnejšia, je zaradená len časť Bratislavy a Rovinka. Kto si sem objedná hocijaký tovar bez ohľadu na cenu a veľkosť, zaplatí za dopravu 35 eur. V druhej zóne, kde je zaradený napríklad bratislavský Lamač, Šamorín, či Pezinok, už zaplatíte 39 eur. Modra, Malacky či Trnava sú zahrnuté v tretej zóne s cenou dopravy 49 eur. Dubnica nad Váhom, Ilava, Senica patria do štvrtej zóny, v ktorej za dopravu zaplatíte 69 eur. A ak si bude chcieť niekto objednať tovar ešte do vzdialenejšieho mesta, musí počítať s cenou dopravy 99 eur.

Kto chce ušetriť, môže sa rozhodnúť vyzdvihnúť si tovar na pobočke. Za túto službu si Ikea účtuje desať eur. Výhodou oproti klasickému nákupu je predovšetkým podstatná úspora času.

Inú stratégiu pri cenách za doručenia zvolila Ikea v Rakúsku, kde poplatok za doručenie závisí od hodnoty objednávky. Ak si však niekto objedná tovar s hmotnosťou do 30 kilogramov a s rozmermi, ktoré nepresahujú 198×158×98 cm, zaplatí za dopravu kamkoľvek v Rakúsku len 6,90 eura, čo je menej, ako keď si na Slovensku objednaný tovar vyzdvihnete sami. Ak je hmotnosť vyššia alebo ide o rozmernejší výrobok, klient zaplatí v prípade tovaru v hodnote do 300 eur za doručenie 39 eur. S narastajúcou cenou sa zvyšuje aj poplatok za dopravu, pričom pri objednávke vyššej ako 1 001 eur, musia rakúski klienti zaplatiť až 179 eur.

Predovšetkým nákup menších a lacnejších vecí sa tak na Slovensku môže v porovnaní s Rakúskom výrazne predražiť. Napríklad za lampu BÖJA si Ikea v oboch krajinách pýta 49,99 eura. Kto sa ju rozhodne kúpiť na Slovensku cez internet, zaplatí za dovoz minimálne 35 eur. V Rakúsku je tento poplatok 6,90 eura. Kým v Rakúsku tak klient celkovo zaplatí 56,89 eura, na Slovensku minimálne 84,99 eura. Ak by ste si nechali túto lampu poslať napríklad do Košíc, lampa v hodnote necelých 50 eur, vás aj s doručením vyjde takmer trojnásobok pôvodnej ceny. Kto si však objedná tovar v hodnote nad 500 eur, zaplatí na Slovensku za doručenie menej, ako keby si ho objednával v Rakúsku.

Podobne v Česku závisí ceny za doručenie od hodnoty objednávky a nie od vzdialenosti. Cena za dopravu začína na 600 korunách (20,20 eura) pri objednávke do výšky 5 000 korún (185 eur). Ak cena tovaru nepresiahne 10-tisíc korún (370 eur), poplatok za dopravu je 900 korún (33,30 eura). V oboch prípadoch je to menej ako najlacnejšie doručenie na Slovensku. Pri drahších výrobkoch sa už môže stať, že doručenie na Slovensku vyjde lacnejšie, predovšetkým ak si tovar niekto objednáva z Bratislavy. V Českej republike však platí, že pri objednávke nad 150-tisíc českých korún (5 551 eur), je doručenie bezplatné.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ikea