Treska ako slovenský morský fenomén

Ryby stále nepatria medzi bežné jedlá na Slovensku. Stačí letmý pohľad do štatistiky. Priemerne ročne sa na jedného obyvateľa skonzumuje len okolo 5 kilogramov rýb, hoci lekári odporúčajú spotrebu aspoň o jeden a pol kilogramu vyššiu. Jeden pokrm z ryby, a to morskej, sa však konzumuje masovo. Je to šalát z tresky v majonéze.

13.04.2016 09:44
treska Foto:
Ilustračné foto.
debata (37)

Treska v majonéze je fenomén, aký nemá v slovenskej kuchyni obdobu. K typickým národným jedlám krajiny suchozemcov patrí šalát z morskej ryby. Tresky, slede, sardinky, lososy Slováci poznali, pravdaže, dávno predtým, než sa uprostred 20. storočia začal rodiť príbeh tresky v majonéze.

Pôvod tresky, tak v skratke všetci volajú populárny šalát, nie je stále detailne prebádaný. O jej minulosť sme sa začali zaujímať vlastne až vo chvíli, keď sme začali skúmať, prečo nám niektoré jedlá chutia viac ako iné. Jedno je isté, tresku porodila doba, podnikavosť ľudí, ale najmä potreba ponúknuť trhu pokrm cenovo dostupný, chuťovo a dodajme, že aj pôvodom atraktívny.

Na tresku sa vždy chodilo do Ryby. Ryba bol kedysi súkromný podnik, ktorý v štyridsiatych rokoch minulého storočia založili dvaja obchodníci Virzík a Dvořáček. Názov Ryba pretrval nielen na nápisoch obchodov s rybími špecialitami, ale uchovali si ho aj podniky, ktoré ryby spracúvali a vyrábali z nich rôzne špeciality. Ryba a treska patria nerozlučne k sebe, tak ako k ním patrí vojna, po nej znárodňovanie a dlhých 40 rokov jednoduchého jedálneho lístka Slovákov. Treska bola jeho sviežim spestrením.

Treska, teda šalát v majonéze, sa narodil počas 50. rokov, ktoré boli viac hladné ako sýte a ryba bola vtedy vzácnosťou. Tak vzniklo jedlo, ktoré malo lahodnú jemnú chuť tresky, bolo vláčne po majonéze, ako drahokamy v ňom žiarili drobulinké kúsky mrkvy, „štipkala“ v ňom cibuľa, bolo príjemne kyslasté po octe a mierne pikantné po čiernom mletom korení… Autorom receptúry, ako sa zhodujú rôzne zdroje, bol bratislavský kuchár a cukrár Jozef Boško, rodák z Nového Mesta nad Váhom. Geniálne sa trafil do chute obyvateľov Slovenska.

Treska sa stala jedlom pracujúcich aj inteligencie, tak sa dobovo vravelo všetkým občanom za socializmu. Nikto nezarábal veľa, ale na 10 dekov tresky, dva rožky a pivo či malinovku k nej mali všetci. Treska sa stala slovenským hamburgerom, podávala sa a podáva v bufetoch, dnes je na policiach všetkých supermarketov. Ľudia ju majú radi a ako ukázal pred časom prieskum obľúbenosti slovenských potravín, na ktorý sa odvoláva jeden z výrobcov Ryba Žilina, treska chutí 92 percentám obyvateľstva!

Je to naozaj gastronomický úkaz. Sme národ bez mora, ale jedným z našich najobľúbenejších jedál je pokrm, základom ktorého je ryba z oceánu. Za treskou sa cnie Slovákom, ktorí odchádzajú pracovať do cudziny, práve tak ako za slovenským chlebíkom. Na internete koluje množstvo receptov, ako si vyrobiť tresku ďaleko od domova. V prímorských krajinách, kde sú rybie trhy, je to jednoduché. Stačí si kúpiť tresku a ostatné prísady, potom povariť rybu a správne všetko namiešať. Kto má kuchárskeho ducha, vyrobí si pochúťku.

Doma sa spravidla spoliehame na profesionálnych výrobcov. Tí nám ponúkajú tresku v dvoch podobách: obyčajnú i exklusiv so 45-percentným obsahom rybieho mäsa. Rýb v oceánoch ubúda a dobrá treska sa cení, práve tak, ako sa cení poctivosť pri jej výrobe.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #kvalitné potraviny #treska