Ľudia sú pri dodávateľovi energií konzervatívni

Alternatívny alebo tradičný dodávateľ energie? Niektorí noví hráči sú lacnejší, ale ľudia majú často obavy z háčikov v zmluvách, ktoré často dostanú na stôl od podomového predajcu. Štatistiky ukazujú, že tradiční dodávatelia energií si aj po zhruba deviatich rokoch, keď sa začala liberalizácia trhu, udržujú svoje dominantné postavenia.

17.07.2015 15:00
kuchár, panvica, varenie, Foto:
Dominantné postavenie pri dodávkach plynu pre domácnosti si vlani udržal štátny SPP s podielom takmer 73 percent.
debata

Spoločnosti ZSE Energia, Východoslovenská energetika (VSE) a Stredoslovenská energetika (SSE) tak dominujú v dodávkach elektriny a Slovenský plynárenský priemysel (SPP) v dodávkach plynu. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vo svojej výročnej správe za minulý rok.

Spoločnosť ZSE Energia naďalej zostáva najdôležitejším dodávateľom elektriny pre slovenské domácnosti. V minulom roku im dodala 1 912 gigawatthodín elektriny, Stredoslovenská energetika 1 404 gigawatthodín a Východoslovenská energetika niečo vyše tisíc gigawatthodín. ÚRSO vo svojej výročnej správe hodnotil v kategórii domácnosti celkovo 14 dodávateľov elektriny.

Aj pri malých podnikoch vládnu spoločnosti ZSE Energia, SSE a VSE. Títo traja dodávatelia dodali vlani malým podnikom celkovo 376 gigawatthodín elektriny z celkového dodaného objemu vo výške 499 gigawatthodín. Mierne zmeny v poradí najväčších dodávateľov elektriny sú pri veľkých odberateľoch.

ZSE Energia dodala týmto odberateľom takmer štyritisíc gigawatthodín elektriny a SSE viac ako 2 600 gigawat­thodín. Na treťom mieste však v tejto kategórii odberateľov skončila spoločnosť SE Predaj, ktorá dodala veľkým odberateľom viac ako 1 900 gigawatthodín elektriny. VSE so svojou dodávkou na úrovni viac ako 1 600 gigawatthodín skončila na štvrtom mieste.

Na Slovensku vlani dodávalo domácnostiam plyn pätnásť dodávateľov. Dominantné postavenie na tomto trhu s dodávkami plynu si udržal štátny SPP s podielom takmer 73 %. Na druhom mieste sa umiestnila spoločnosť RWE Gas Slovensko s trhovým podielom pri domácnostiach na úrovni necelých 14 %. Ako tretia skončila firma ZSE Energia, ktorá ovládala 5-percentný trhový podiel. Pri dodávkach priemyselným odberateľom si taktiež udržuje prvenstvo SPP, ale už len s 56-percentným podielom. Za štátnym podnikom nasleduje RWE Gas Slovensko s vyše 20-percentným podielom a firma Elgas s viac ako 7-percentným podielom.

Podľa údajov regulačného úradu na Slovensku vlani pôsobilo 25 dodávateľov plynu. SPP mal v minulom roku celkový podiel na trhu s dodávkami plynu pre všetkých odberateľov 61 %. RWE Gas Slovensko vyše 18-percentný podiel a Elgas viac ako 5-percentný podiel. Za touto vedúcou trojicou nasledujú ČEZ Slovensko (2,88 %), ZSE Energia (2,49 %), Vemex Energo (2,42 %) a GAS Trading (2,18 %).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štatistika #energie #dodávatelia energií #ZSE Energia #ÚRSO