Domáce zakáľačky sú opäť v móde

Slovensko mení zakáľačkovú tradíciu. Ľudia na vidieku chovajú síce čoraz menej ošípané, ale napriek tomu sa nevzdali zabíjačiek. Buď si z družstva či od menšieho farmára kúpia vykŕmenú svinku, alebo ešte častejšie očistenú polovicu ošípanej aj s vnútornosťami a doma si s príbuznými alebo priateľmi urobia klasickú zabíjačku.

zabíjačka, prasa, mäso,
Ilustračné foto.
Autor:

Život na dedinách sa v priebehu posledného štvrťstoročia očividne zmenil. Najmä ľudia v prímestských obciach začali napodobňovať mestský spôsob života. Mladí ľudia zakladajúci si rodiny už nevideli budúcnosť svojich domácností v rozvíjaní prídomových hospodárstiev ako ich rodičia.

Trendom vyjadrujúcim nový životný štýl sa stal voľný čas a namiesto úžitkovej záhrady plnej zeleniny a ovocia, ale náročnej na prácu, okrasná záhrada s trávnikom. Z dvorov sa vytratili aj chlievy a kuríny. Zdalo sa, že obchodné reťazce s takmer nepretržitou ponukou akciových kurčiat a bravčového mäsa splnili ľuďom predstavu komfortného života. Ukázalo sa to však ako ilúzia.

Nejde len o mäso, ale aj o zážitok

"Domáce zakáľačky sú opäť v kurze, už dávno nebol taký dopyt po poctivo odchovaných ošípaných ako v ostatnom období,“ hovorí predseda Zväzu chovateľov ošípaných Andrej Imrich. Ľudia si cenia to, čo im nevedia ponúknuť super- a hypermarkety. Skutočne čerstvé mäso pochádzajúce od domácich chovateľov a nie z dovozu.

"Novoobjavenou hodnotou je zážitok zo zakáľačky, alebo keď nie priamo z nej, tak z výroby zabíjačkových špecialít,“ hovorí Andrej Imrich. Tak ako sú v lete populárne grilovačky, dostávajú sa v zimnom období do módy rodinné či priateľské stretnutia, pri ktorých sa vyrábajú klobásy, tlačenky či jaternice. Niekde sa zabíjačky odohrávajú v réžii obcí. Starostovia totiž zistili, že obecné zabíjačky utužujú priateľské vzťahy v obci. Nerobia ich len obce, ale dokonca veľké mestá ako napríklad Poprad.

Pravda, kúpiť dnes vykŕmenú ošípanú, nie je také jednoduché. Kedysi mali farmy v každom družstve, dnes sa aj v typických poľnohospodárskych okresoch, ako sú napríklad Nové Zámky či Levice, chovajú ošípané len sporadicky.

"Krátko po roku 1989 som si nevedel predstaviť, že naše družstvo raz zruší chov ošípaných a že ošípané prestanú chovať aj družstevníci,“ hovorí predseda PD Žemberovce Milan Halmeš. Dnes družstvo zostalo len pri chove oviec a dobytka, ošípané sa mu aj po krachu bitúnkov, ktoré nezaplatili za dodávky vykŕmených zvierat, prestali rentovať.

A výsledok? Tam, kde prestali chovať ošípané družstvá, onedlho ich prestali chovať aj sami družstevníci. Nemali totiž kde nakupovať odstavčatá, malé 20– až 25-kilogramové prasiatka, ktoré kŕmili naturáliami, teda obilím, čo bolo súčasťou odmeny za celoročnú prácu v družstve. Do toho prišiel nástup obchodných reťazcov, ktoré v akciách ponúkli lacné mäso. Takzvané samozásobenie, ktoré zlacňovalo život na vidieku, prestávalo v nových ekonomických pomeroch mať zmysel.

"Vidiecke zabíjačky kedysi saturovali značnú časť spotreby bravčového mäsa. V rokoch po revolúcii sa mohlo v rámci tzv. samozásobenia vyrobiť až okolo 80-tisíc ton bravčového mäsa,“ rekapituluje minulé obdobie Andrej Imrich. Dnes takúto produkciu nedosahuje celá výroba bravčového mäsa na Slovensku, ktorá sa kedysi pohybovala na úrovni okolo 200-tisíc ton ročne. Väčšina bravčového mäsa, ktoré si ľudia kupujú v obchodoch, je z dovozu.

Komfortná zabíjačka

Slovensko je však vo svojej podstate stále vidieckou krajinou. Súčasťou genetickej výbavy obyvateľstva sú aj určité stravovacie zvyklosti. Obyvateľstvo sa ich ako vidno nevzdáva, bolo by to proti jeho prirodzenosti. A tak poľnohospodárske podniky, ktorým sa podarilo udržať chovy ošípaných a majú vlastné malé bitúnky a predajne mäsa, sú dnes vo výhode.

Keď sa v roku 2004 v Rastis­laviciach mala rušiť nerentabilná farma ošípaných, prihlásil sa o ňu skúsený zootechnik František Uhliarik. Dnes jeho firma Chovmat rozvíja šľachtiteľský chov ošípaných, kam si chodia nakupovať živé prasiatka ľudia z okresov Nové Zámky, Galanta, ale aj Nitra, Zlaté Moravce či dokonca Žiar nad Hronom. Chovmat je totiž široko-ďaleko jednou z mála fungujúcich fariem ošípaných.

"Ešte pred 10–15 rokmi ľudia kupovali radšej odstavčatá, vychovali si ich a potom urobili s veľkou slávou rodinnú zabíjačku. Dnes je úplne opačný trend. Nielen dedinčania, ale aj ľudia z panelákov si objednávajú polovičky prasiat s vnútornosťami a doma si potom robia klasické zabíjačkové výrobky,“ popisuje zmenu v správaní obyvateľstva František Uhliarik.

Hlavná zabíjačková sezóna trvá od konca októbra do Veľkej noci. V tomto období predajú v Chovmate mesačne okolo 100 ošípaných v polovičkách. Kilogram ošípanej vyjde na 2,10 eura. Mäso s vnútornosťami je čerstvé a možno si z neho vyrobiť špeciality podľa vlastného gusta.

František Uhliarik sa o budúcnosť farmy, ktorá bola postavená v roku 1968, neobáva. Našiel široký okruh zákazníkov – zásobuje miestnych mäsiarov, školy, domovy dôchodcov. Teraz postupne farmu rekonštruuje. Jeho ošípané majú dobrú povesť a to je záruka do budúcna.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:

eshop, e-shop, internet, kreditka, kreditná, karta

Eshopy doručia tovar zdarma. Iba počas 24 hodín

15.11.2016 13:19

Internetové obchody znovu ponúkajú akciu, v rámci ktorej doručia objednaný tovar zdarma.

vajcia, Veľká noc

Čo by mala gazdinka vedieť pri kúpe vajec

26.10.2016 09:29

Vajce jedia ľudia od nepamäti. Najprv surové, potom varené, neskôr si urobili praženicu.

káva, kofeín, životabudič

Do káv a čajov investujeme čoraz viac peňazí

25.10.2016 09:12

Predaje káv a čajov rastú. Káva je jedným z desiatich top produktov, ktorý spoľahlivo láka spotrebiteľov na návštevu predajne tej či onej obchodnej siete.

Alexander Van der Bellen, Rakúsko

Van der Bellen: Moja výhra je signálom pre celú Európu

06.12.2016 16:46

Novozvolený rakúsky prezident Alexander Van der Bellen vyzval spoluobčanov k väčšej tolerancii.

Libra, Veľká Británia

Británia bude mať na brexit necelých 18 mesiacov

06.12.2016 16:26

Británia bude mať po začatí rokovaní o brexite menej ako 18 mesiacov, aby dohodla svoj odchod z Európskej únie.

vianocna elektricka, mikulas, cert, anjel,

Ulice Bratislavy už brázdi Vianočná električka

06.12.2016 16:00

Symbolicky na Mikuláša vypravili do ulíc Bratislavy Vianočnú električku. Záujemcovia sa môžu zviesť zadarmo až do Silvestra.

Vianocne srdce TN 4

V trenčianskom župnom dome je teraz vianočná tržnica

06.12.2016 16:00

Na malú tržnicu sa v týchto dňoch zmenilo prízemie administratívnej budovy Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Denné kurzy ECB

CZKčeská koruna27.057
HUFmaďarský forint313.97
PLNpoľský zlotý4.5005
USDamerický dolár1.0702
GBPlibra šterlingov0.84168
HRKchorvátska kuna7.5356
BGNbulharský lev1.9558
CHFšvajčiarsky frank1.0797
JPYjaponský jen122.32
RUBruský rubeľ68.1175
odnaftanatural 95
14. 11. 2016zlacnenie1.072 €zlacnenie1.218 €
7. 11. 2016zlacnenie1.076 €zlacnenie1.224 €
31. 10. 2016zlacnenie1.092 €zlacnenie1.248 €
24. 10. 2016zdraženie1.110 €zdraženie1.262 €
17. 10. 2016zdraženie1.106 €zdraženie1.257 €
10. 10. 2016zdraženie1.085 €zdraženie1.237 €
3. 10. 2016zlacnenie1.062 €zlacnenie1.215 €
Priemerné ceny palív podľa ŠÚ SR