Vianočný kapor si udržal vlaňajšiu cenu

Týždeň pred Vianocami už naplno beží predaj rýb určených na štedrovečerný stôl. Ponuka je pestrá a siaha od tradičného kapra, cez pstruha až po nie časté sladkovodné a exotické morské ryby. V porovnaní s vlaňajškom sa cena najčastejšie kupovaného kapra nezmenila - výberový stojí 3,99 eura za kilogram a prvá trieda 3,29 eura.

17.12.2014 12:02
kapor, vianoce, vianočný, ryba, ryby Foto:
Ilustračné foto.
debata

Obchodníci aj chovatelia rýb zareagovali na nový trend v stravovaní ľudí. Ponúkajú viac čerstvých a chladených rýb ako v minulosti. Zároveň je tu široká paleta mrazených morských rýb, vrátane polotovarov v podobe známej obaľovanej tresky. Kto chce ušetriť, mal by si urobiť prieskum trhu.

Kým pri kaprovi vládne celoslovensky takmer jednotná cena, naopak, pri kúpe pstruha sa dá ušetriť v závislosti od predajcu aj viac ako jedno euro. Najlacnejšie ho ponúkajú slovenské rybárstva, kde sa dá chladený pitvaný pstruh kúpiť už za 5,65 eura, kým v reťazcoch stojí okolo 7,50 eura. Ba mrazené sú aj drahšie, keď sa predávajú po takmer 8 eur za kilogram. Spravidla pochádzajú z dovozu, a to z Turecka, Holandska alebo Dánska.

„Rozhodne by som odporúčal, kúpiť si čerstvé ryby, ak sú sladkovodné, treba uprednostniť ryby ulovené na Slovensku,“ povedal Jaroslav Andreji, ktorý na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite prednáša chov rýb. Upozornil, že nemá význam kúpiť si čerstvo vypitvanú rybu týždeň pred Štedrým dňom a potom ju strčiť do mrazničky. To si spotrebitelia môžu kúpiť rovno mrazenú rybu.

Ak sa štvorčlenná rodina rozhoduje, či kúpiť kapra výberového, ktorého hmotnosť štartuje pri 2,5 kilogramu, alebo kapra prvej triedy, netreba šetriť a radšej si treba vybrať zhruba o 70 centov drahšieho výberového kapra. Po očistení totiž zostane gazdinke na stole len čosi viac ako polovica z pôvodnej hmotnosti živej ryby, až 43 percent skončí zväčša v odpade.

„Nemusí to tak byť, ak ľudia zužitkujú napríklad hlavu či niektoré vnútornosti kapra na rybiu polievku, ale takto si počína menšina slovenských domácností,“ povedal Jaroslav Andreji.

V bratislavských obchodných reťazcoch sa najlepšie predáva trojica týchto rýb – kapry, lososy a pstruhy. Lososy sa predávajú v rôznej úprave. Filet ľadovaného lososa atlantického vyjde napríklad v prepočte na kilogram bezmála na 15 eur, zato mrazený pitvaný losos stojí „len“ 8 eur za kilogram.

„Ak je ryba ľadovaná, znamená to, že nie je absolútne čerstvá. Ide o dvoj- až trojdňovú rybu, ktorá bola po vypitvaní chladená v ľadových šupinách,“ vysvetlil rozdiel Jaroslav Andreji. Upozornil aj na to, že losos, ktorý je na Slovensku často známkou vyššieho rybieho luxusu, býva neraz falšovaný, a to napríklad za tresku. Jej biele mäso sa jednoducho dofarbí lososovo-červenou potravinárskou farbou. Kupujte teda ryby len od preverených predajcov.

Pri kúpe mrazených rýb treba rátať s tým, že spotrebiteľ platí nie čistú hmotnosť. Časť mrazenej ryby tvorí totiž tzv. glazúra, zmrznutá voda. Jej obsah by mal byť uvedený na obale .Napríklad 400-gramový porciovaný mrazený zubáč z Ruska obsahuje len 360 gramov čistého rybieho mäsa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Vianoce #ryba #vianočný kapor