Lesníci našli spôsob, ako prísť Dánom na kobylku

Kto chce kúpiť krásny vianočný stromček, nemal by odkladať nákup na poslednú chvíľu. Dva týždne pred Štedrým dňom sa už vo všetkých mestách aj väčších obciach predávajú stromčeky. Predavači radia kúpiť si stromček zavčasu, tesne pred Vianocami vraj budú najkrajšie jedličky, smreky a borovice predané.

09.12.2014 12:03
stromček, vianočný, Vianoce Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Môže to byť pravda aj nemusí, pretože bezchybné živé vianočné stromčeky sú najdrahšie. Kus vyjde zhruba na 50 eur, oveľa lepšie napríklad v Bratislave, kde sú najvyššie príjmy na obyvateľa, sa však míňajú kaukazské jedličky. Stoja zhruba polovicu exkluzívnych vianočných jedlí, teda 25 až 29 eur. Naplno sa rozbehol aj internetový predaj, a to plastikových aj živých stromčekov. Umelé napodobeniny vianočných stromčekov vychádzajú z módy. Ešte pred 10 až 15 rokmi ich mnohí považovali za dobrú investíciu, ktorá odstráni na niekoľko rokov starosti so zaobstarávaním stromčekov. Časy sa však menia. Napriek tomu, že výrobcovia ponúkajú ideálne plastikové stromčeky v cene od 60 do 300 eur, do módy prichádzajú znova živé stromy.

„Čím viac ľudia strácajú kontakt s prírodou, tým viac sa jej túžia dotknúť aspoň počas Vianoc. Živý stromček to je kus lesa v domácnosti a nenahradí ho žiadna dokonalá kópia,“ myslí si Ján Rak, riaditeľ Semenolesu, odštepného závodu Lesov SR v Liptovskom Hrádku. V tomto podniku pred necelým desaťročím založili plantáže vianočných stromčekov a teraz zberajú prvú veľkú „úrodu“ smrekov, borovíc aj jedlí. Na trh prichádza tritisíc stromčekov.

Štátni lesníci konečne začínajú konkurovať masovým dodávkam prevažne kaukazských jedlí z Dánska. Tie tvoria na Slovensku najväčšiu ponuku. Ján Rak priznáva, že Dáni, hoci nie sú typickou lesnatou krajinou, majú v Európe najprepracovanejší plantážový systém pestovania vianočných stromov. Zaoberajú sa ním rodinné farmy, ktoré pestujú stromy na Slovensku v zatiaľ nepredstaviteľných 40– až 60–hektárových výmerách. Sú produktívni, vďaka mechanizácii efektívni a len ťažko im ostatní producenti konkurujú.

Lesníci v Liptovskom Hrádku však našli spôsob, ako prísť Dánom na kobylku. Už tohto roku ponúkli svojim odberateľom, že si môžu prísť na ich plantáže vyznačiť stromy, ktoré im potom lesníci vyrúbu a zabalia tesne pred Vianocami. Väčšina z troch tisíc stromčekov, rovné dve tisícky, už našla svojich adresátov.

Ján Rak chce teraz nápad dotiahnuť do zážitkovej vianočnej turistiky. Keďže v posledných rokoch klesá odbyt sadeníc zo špecializovaných škôlok Semenolesu, lesníci uvažujú, že ich premenia na plantáže vianočných alebo okrasných stromov. V Kmeťovej pri Banskej Bystrici by mohla vyrásť 15–hektárová plantáž, kde by si v budúcnosti mohli vyťať svoju vianočnú jedličku otcovia priamo s deťmi. Rak už húta, že by sa do lesa mohli vybrať na saniach alebo na koči, opiecť si na čistine slaninku. Je to ukážka podnikavého myslenia, ako urobiť z nákupu vianočného stromčeka nezabudnuteľný zážitok pre deti.

Pravda, zatiaľ na Slovensku rozhoduje o kúpe toho či onoho vianočného stromčeka predovšetkým cena. Niektorí predajcovia ponúkajú prostredníctvom internetu smreky a borovice po 20 eur. Za stromčekmi však treba vycestovať povedzme do Hlohovca či okolia Šale. A niekto sa možno uspokojí len s pár halúzkami čečiny – tá sa predáva v štátnych lesoch po 1 eure za kilogram, v Bratislave veľké obchodné centrá ponúkajú čečinu po 2,5 eura.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #vianočný stromček