Čo prezradí šmejdov

Na čo by ste si mali dávať pozor, ak nechcete kúpiť predražené veci.

27.10.2014 14:14
šmejdi Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pozvánka

  • zväčša farebný leták s ponukou dokonalých výrobkov, a to všetko zadarmo, veľké nápisy HODY, Čokoládový deň, Zabíjačka, Hudba, tanec…

Odvoz na odľahlé miesto

  • častá praktika, ktorá minimalizuje obranu či možnosť poradiť sa pred kúpou s blízkymi. Senior sa stáva ľahkou obeťou manipulácie a nátlaku

Vnucujúca, agresívna prezentácia

  • spojená s prehnaným vychvaľovaním tovaru. Často sa losuje, vyvoláva sa dojem výhry, klame sa o skutočnej cene výrobkov, uvádza do omylu

Nátlak na nákupné rozhodnutie

  • verbálny a niekedy aj fyzický – vyvolanie pocitu vďačnosti, v prípade neochoty kúpiť si výrobok zasa príživníctva na akcii (nič nie je zadarmo, oddelenie od ostatných účastníkov, hrozby, branie osobných vecí, hrozba, že sa účastník nedostane domov)

Podpis neprimeraných zmlúv

  • zmluvy obsahujú klauzuly, ktorého kupujúceho zbavujú spotrebiteľskej ochrany, napr. klamlivo odnímajú právno na odstúpenie od zmluvy, obsahujú neprimerané pokuty, sú jednostranne nevýhodné

Používanie nekalých praktík

  • sprevádzajú celú prezentáciu akcie – od letákov, kde sa klame o darčekoch a prezentácii výrobkov, klame sa o vlastnostiach a kvalite výrobkov, o ich cene a výhodnosti kúpy, potom prichádza nátlak, vydieranie, hrozby neodvezenia domov, spotrebiteľom sa zmluva nevysvetlí a neskúma sa, či si vôbec výrobok môžu dovoliť kúpiť

Dôsledky:

  • trpké vytriezvenie na druhý deň, keď senior zistí, že kúpil predražený nekvalitný tovar, zadĺžil sa alebo prišiel o úspory, zaviazal sa splácať úver a pod. Najčastejšie nakupované produkty: parný čistič, kuchynský robot, sada riadu, sada nožov, vysávač, tlakový hrniec a pod. (často sa predáva niekoľko výrobkov naraz)

Vzor odstúpenia od zmluvy

  • Komu ....... (názov a adresa firmy, od ktorej ste tovar kúpili)
  • Týmto oznamujem, že odstupujem od zmluvy na tento tovar: .....
  • Dátum objednania/dátum prijatia …
  • Meno a priezvisko kupujúceho
  • Adresa kupujúceho
  • Podpis kupujúceho
  • Dátum

7 pravidiel pre tých, ktorí nechcú naletieť

  1. Vyhýbajte sa predajným akciám neznámych, nepreverených spoločností, najmä akciám zájazdového typu, kde je spotrebiteľ úplne závislý od predávajúceho, najmä čo sa týka dopravy.
  2. Ak sa už na predajnej akcii zúčastníte, zvážte akékoľvek podpisovanie zmlúv či iných dokumentov. Neposkytujte nikomu občiansky preukaz ani nepožičiavajte prezentujúcim osobné veci, napr. mobil.
  3. Odmietnite vyvíjanie nátlaku, prehnané propagovanie výrobku a výčitky, že ste si nič nekúpili, aj keď ste prijali darček či obed.
  4. Ak cítite neprimeraný tlak a agresívny prístup, máte právo kedykoľvek z predajnej akcie odísť a predávajúci vám to musí umožniť.
  5. Ak neodoláte nátlaku, žiadajte primeraný čas na preštudovanie zmluvy či iných dokumentov, najmä ak by ste mali uzavrieť pôžičku. Vždy máte právo odmietnuť uzavretie zmlúv na mieste akcie.
  6. Ak pod tlakom uzavriete zmluvu, okamžite po jej uzavretí sa poraďte s blízkymi, s právnikom alebo na ministerstve spravodlivosti na komisii na posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách. Zvážte zaslanie písomného odstúpenia od zmluvy poštou na adresu predávajúceho.
  7. Ak vám po odstúpení od zmluvy predávajúci nechce vrátiť zaplatenú kúpnu cenu, prípadne vás žaluje alebo sa už vykonáva exekúcia z titulu prijatej pôžičky, nikdy nerezignujte na svoje práva a aktívnu obranu. Vyhľadajte konkrétnu právnu pomoc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Šmejdi