Do svetovej jablkovej trojky patrí aj Slovensko

Vitamínová bilancia obyvateľstva Slovenska je mizerná – priemerne denne skonzumujeme len 200 gramov ovocia, zato priemerný Európan 460 a Grék vyše 800 gramov. Naša neduživosť, chorobnosť, je spojená aj s nízkou spotrebou ovocia. Jeseň bohatá na úrodu jabĺk však môže pasívne ovocinárske skóre spotrebiteľov napraviť.

14.10.2014 08:37
jablká, vitamíny, ovocie Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Ovocinári hlásia rekordné úrody. Celý starý kontinent sa kúpe v záplave jabĺk a ich spotrebiteľské ceny klesli na 50 centov za kilogram, teda najmenej na polovicu obvyklých. Lenže kúpiť si dobré jablká, možno práve preto, že ponuka je obrovská, nie je také jednoduché. „Obchodníci ponúkajú jablká ako červené či zelené, nuž je to veľmi zjednodušené delenie, asi také ako pri víne, keď sa pýtajú, dáte si biele alebo červené. Jablká totiž práve ako víno poskytujú široký vejár chutí, vôní, ale i nevídané spektrum farebnosti,“ vysvetľuje ovocinár Jozef Vozár zo spoločnosti Danubius Fruct. Táto spoločnosť tohto roku vyhrala súťaž Top Agro, kde sa hodnotí nielen ekonomika či úrody, ale takpovediac aj spoločenský dosah poľnohospodárskej výroby na spoločnosť.

Danubius Fruct je spoločnosť, ktorá spolu s ďalšími prispieva k zvyšovaniu konzumácie kvalitného ovocia na Slovensku. Z celkovej spotreby 53 kíl tvoria jablká síce značný podiel – 20 kilogramov, ale šéf Únie ovocinárov Marián Varga pripomína, že je to stále veľmi málo, tobôž keď Slovensko má jedinečné podmienky na produkciu špičkových jabĺk.

Vo svete sú tri takpovediac Grand cru oblasti na pestovanie jabĺk – Tirolsko, okolie Bodamského jazera a rozhranie Slovenska, Maďarska a Rakúska. Podľa Vargu až hriešne nedoceňujeme náš potenciál – veď by sme mohli produkovať nie obvyklých 50–tisíc, ale až 200–tisíc ton ovocia.

Október je najjablkovejším mesiacom roka. Jablká sú čerstvé, šťavnaté a výber zodpovedá širokému spektru ľudských chutí. Jablká sa ponúkajú doslova na každom rohu. Nenakupujte náhodne, ale vyberte si to, čo preferujú vaše ústa. Nech vám jablko prinesie pôžitok. Najjednoduchšie je zájsť do obchodu, ale kto má čas, nech sa vyberie k ovocinárom, buď do ich vlastných predajní, alebo si sám naoberá jablká v sadoch. Získa najčerstvejšie ovocie, ktoré, ak je doma chladnejší priestor, vydrží aj mesiac bez toho, aby sa z plodov odparila voda či by „zmaslovateli“. Rodinné ovocie Jedna zo zásad zdravej výživy hovorí, aspoň jedno jablko denne. Ovocinár Jozef Vozár však vraví, že jablká by mohli ľudí spájať. Spomína na to, ako jeho otec večer vždy rozkrojil niekoľko jabĺk pre deti a za stolom sa spomínali príhody, ktoré zažili v sade alebo práve v ten deň. Jablko môže naozaj plniť aj funkciu stmeľovania rodín – počnúc víkendovým výletom do sadu ovocinárov na zber, pokračujúc pribalením jablka malému školákovi k jeho občerstveniu v škole a končiac spomínanou spoločnou ovocnou večerou.

Jablko je najslovenskejšie ovocie. Prisvojujú si ho a milujú vari všetky národy sveta. Marian Varga, ktorý prednáša ovocinárstvo na SPU v Nitre, vraví, že na svete je okolo 4–tisíc odrôd jabĺk. To, iste, nemôžeme ochutnať, ale je isté, že aj desiatka či dvadsiatka najbežnejšie pestovaných odrôd v sadoch dokáže uspokojiť ľudské chute. Kto má rád kyslé, nech si dá Grany Smith, kto sladkokyslé, zje Golden Delicious, Jonagold, Champion, sladké odrody reprezentuje Gala Fuji, sladkokyslé Pinova.

„Pýtajte sa, radi vám poradíme, necháme jablko ochutnať, aby ste sa trafi li do svojej chuti,“ odporúča nám konzumentom ovocia Jozef Vozár, držiteľ ovocinárskej trofeje Jablko roka.

Pestovanie jabĺk je dnes veda. V profesionálnych sadoch prostredníctvom listovej výživy dodávajú jablkám vápnik, preto sú jablká tvrdšie, šťavnatejšie a pripravené na dlhšie skladovanie. Akože „ekopestovanie“, keď sa ponechá strom sám na seba, je minulosťou. Kvalitné ovocie je produktom ľudského umu a, pravdaže, vždy veľkým dielom matky prírody. Bola k nám žičlivá, vážme si preto slovenské jablká. Také sa dopestujú totiž len málokde na svete.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Jablká #kvalitné potraviny