Čo jablko, to zážitok aj ovocinárska istota

Jablkovú vojnu, ktorá zúri v Európe po vyhlásení ruského embarga na dovoz najrozšírenejšieho ovocia, možno premeniť aj na jablkové hodovanie. Ovocinári v Bratislavskom kraji minulú sobotu otvorili verejnosti svoje sady a ľudia si do košíkov oberali jablká, aké požehná príroda len raz za čas. Jablká ochutnali v prekvapujúcich mnohorakých podobách.

13.10.2014 13:21
jablkove hodovanie, jablko, dobre jablka, sad Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Podľa biblického príbehu Eva zviedla Adama jablkom, v sobotu ním v Dunajskej Lužnej zviedli na cestu poznania ovocinári zo spoločnosti Danubius Fruct. Malé námestie pred svojím výrobným komplexom premenili na jablkový amfiteáter. Hviezdami dňa sa stali jablká a deti. Hlavnými účinkujúcimi boli miestni pestovatelia na čele s Jozefom Vozárom, ale aj šikovné gazdinky z obce, ktoré svojimi jablkovými maškrtami inšpirovali mladé mamy, aby sa doma pokúsili upiecť niečo podobné.

Vstup do jablkového raja sa začínal pri degustačnom stole. Na tanieriku ponúkali polmesiačiky z vyše desiatky odrôd, ktoré pestujú v sadoch na nive Dunaja. Boli tu kyselkavé jabĺčka od starej mamy Smithovej – teda Granny Smith, populárny Golden Delicious s harmonickou kombináciou kyseliniek a cukru, na jazyku sa rozplývajúci Šampion. Ochutnaj a vyber si! Hneď za obliehaným degustátorským stánkom boli kontajnery s jablkami, ktoré sa ponúkali na predaj kilogram už od 49 centov.

Súrodencov Paulínku a Andreja priviedla na jablkové hodovanie ich babička. Malá druháčka s chuťou chrumkala degustačné vzorky a vyhlásila, že jablko je jej najobľúbenejším ovocím. Zato braček uprednostňuje jablkovú štrúdľu, tú v jeseni babička pečie aspoň raz do týždňa. A čo jablko do školy? U Paulínky a Andreja je to jednouché, majú v záhrade za domom päť jabloní.

"Nedávajte malým školákom celé jablko, ale rozkrojte im ho, tak ho ľahšie zjedia. Celé obhryzkajú a nedojedia,“ radil rodičom šéf Ovocinárskej únie Marián Varga. Jeho kolega, domáci hostiteľ Jozef Vozár, má päť detí. Túži po tom, aby niektoré z nich pokračovali v jeho diele. Od chvíle, čo v sade začnú zberať jablká, večer čo večer degustujú u Vozárovcov jednotlivé odrody. Otec Vozár rozpráva príbehy o každej sorte. Jablká vychovávajú, chutia a zároveň spájajú rodinu.

V Dunajskej Lužnej dopestovali tohto roku 7 miliónov kilogramov jabĺk. Keby sa pospájali, vytvoria reťaz s dĺžkou 2 500 kilometrov. Na Slovensku sa očakáva úroda 250 miliónov kíl, historická úroda. "Ponúknite sa slovenskými jablkami, sú naše a dávajú prácu 2 500 ľuďom,“ pripomenul návštevníkom hodovania Marián Varga. Čo jablko, to naše pevnejšie zdravie aj istota práce pre našich ovocinárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Jablká #protiruské sankcie