Ľudia pijú viac kávy, aj keď zdražela

Pracovné nároky na ľudí sa zvyšujú a spolu s tým rastie na Slovensku aj spotreba kávy. Ľudia si doprajú povzbudenie v podobe kávy napriek tomu, že jej ceny išli hore a ešte aj pôjdu, a to nielen ako dôsledok dopytu, ale aj slabšej úrody. Zatiaľ sa podľa údajov Štatistického úradu SR zdraženie kávy na svetových trhoch premietlo do nárastu cien mletej kávy na pultoch v našich obchodoch iba minimálne.

13.10.2014 10:17
káva, kofeín, stimlulant Foto:
Ilustračné foto.
debata

Napríklad v júli stálo v priemere kilo štandardnej mletej kávy 10 eur 91 centov, kým v auguste to bolo 11 eur a 19 centov. Z dlhodobého pohľadu napríklad oproti roku 2000 však cena kávy u nás vzrástla takmer dvojnásobne. Kým 100 gramov praženej kávy stálo v roku 2000 v prepočte šesťdesiat centov, v minulom roku to bolo vyše 1,1 eura.

Spotreba tejto pochutiny, ktorá však pri vyššej konzumácii môže spôsobovať problémy s tlakom a tepom srdca, pritom stále rastie. Ak ešte v roku 1990 obyvateľ Slovenska v priemere spotreboval 1,4 kilogramu praženej mletej kávy ročne, v roku 2006 to už bolo 2,4 kilogramu a po nástupe krízy o dva roky neskôr sa spotreba vyšvihla na 3,3 kilogramu. Približne na tejto úrovni sa drží aj v súčasnosti. Káva je celosvetovo druhou najvýnosnejšou komoditou hneď po rope. Denne sa vypijú asi dve miliardy šálok.

Podľa sociologičky Silvie Porubänovej vyššia spotreba počas krízového roku 2008 súvisí najmä s väčšou kultiváciou, pôžitkárstvom či reklamou. „Ľudia sú čoraz náročnejší. Hľadajú kvalitu. V obchodoch už nie je len ten jeden druh kávy ako napríklad v osemdesiatych rokoch.“ Pripúšťa však aj druhý dôvod, ktorým môže byť príchod krízy a s tým spojený väčší tlak na podnikateľov či zamestnancov, ktorí siahajú po energetickom nápoji. „Ľudia pracujú viac ako predtým, majú viacero úväzkov,“ dodáva sociologička.

V súčasnosti sa objavili obavy, že káva by mohla zdražieť. Veľké suchá v Brazílii, ktorá je najväčším svetovým producentom kávy, a obavy z ďalšej úrody sa tento rok odzrkadľujú na cenách kávy na svetových trhoch už desiaty mesiac po sebe. Hodnota kávy od začiatku roku vzrástla až o 75 percent. Len v samotnom treťom štvrťroku sa zvýšila o 15 percent. Podľa odborníkov by mohla cena dokonca atakovať maximá spred troch rokov, keď bola hodnota komodity najvyššia za posledných sedemnásť rokov. Pokiaľ sa tak stane, odborníci nevylučujú, že cena kávy sa zvýši aj v našich obchodoch.

„Predpokladal som, že cena kávy v obchodoch bude stagnovať, pokiaľ jej cena na burze neprekoná 220 amerických centov za libru (0,5 kg). To sa už stalo. Znamená to, že cena kávy bude rásť až k maximu z roku 2011, ktoré bolo 300 centov za libru,“ myslí si komoditný analytik spoločnosti Colosseum Petr Habiger. Do vývoja cien na burze však môže zasiahnuť aj úroda v Strednej Amerike, ktorá je v plnom prúde.

Vyššie ceny kávy na svetových trhoch by časom mal pocítiť aj spotrebiteľ. „Výrobcovia kávových produktov, ktorí na trhu nakupujú vstupy do svojej výroby, však zvyčajne majú uzavreté kontrakty aj na niekoľko mesiacov vopred. To znamená, že krátkodobé cenové výkyvy by sa ich výrazne dotknúť nemali. Keďže však cenový rast kávy, ale napríklad aj kakaa trvá už niekoľko mesiacov, môžu sa drahšie vstupy premietnuť aj do vyšších veľkoobchodných cien,“ zdôvodňuje analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.

Marketingový riaditeľ a manažér nákupu kávy Baliarní obchodu Poprad Viliam Matušek hovorí, že naposledy ceny kávy zvyšovali pred dvoma rokmi a momentálne sa ich zvyšovať nechystajú, napriek tomu, že nakupujú aj kávu z Brazílie. Podľa Matušeka sú napriek brazílskym suchám v Európe stále veľké zásoby kávy z predchádzajú­cich rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #káva