Oplatí sa nakupovať v zahraničí? Slovensko patrí k najlacnejším štátom

Slovensko vlani patrilo medzi desať najlacnejších krajín EÚ, pričom ceny za tovary a služby boli u nás zhruba o 30 % nižšie oproti priemerným cenám EÚ.

02.10.2014 10:43
obchod, potraviny, výrobky Foto:
Ilustračné foto.
debata (25)

Vyplýva to z analýzy Poštovej banky, ktorá čerpala z údajov Štatistického úradu EÚ Eurostat za rok 2013. „Samotné potraviny a nealkoholické nápoje, na ktoré vynakladáme nemalú časť našich rodinných rozpočtov, boli v porovnaní s priemernými európskymi cenami lacnejšie o 12 percent,“ uviedla analytička Poštovej banky Jana Glasová.

V porovnaní so susednými krajinami však až tak lacno podľa nej u nás nie je. Ceny potravín a nealkoholických nápojov v Poľsku boli v minulom roku oproti našim až o 30 % nižšie. V Maďarsku stáli potraviny a nápoje o 9 % menej ako u nás a v Česku o 5 %. Na druhej strane ceny potravín a nápojov vo Fínsku, ktoré patrí medzi trojicu krajín s najvyššími cenami, boli až o 40 % vyššie ako na Slovensku.

„V rámci cenového porovnania nami vybraných potravín a nealkoholických nápojov na Slovensku, v Česku a v Poľsku máme najlacnejšiu iba pšeničnú múku a čierny čaj,“ poznamenala Glasová. Zároveň dodala, že najvyššie sumy na cenovkách v obchodoch v porovnaní s ČR a Poľskom máme napríklad v prípade bravčového či kuracieho mäsa, plnotučného mlieka, vajec, masla a syrových výrobkov.

V „cenovej vojne“ medzi Slovenskom, ČR a Poľskom podľa Glasovej jednoznačne vyhráva Poľsko, kde je drvivá väčšina potravín najlacnejšia. „V Poľsku kúpime lacnejšie ako u nás hlavne mäsové a mliečne výrobky, ale taktiež aj olivový olej, viaceré druhy ovocia a zeleniny, kávu či čokoládu,“ priblížila analytička. V ČR sa nám oplatí nakúpiť predovšetkým salámu, ryžu alebo slepačie vajcia.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #ceny potravín