More je prislané, chýbajú aj rezne

Slovákom chýba počas dovolenky najčastejšie výhľad na more, domáckejšia strava či nočný pokoj. Vo vychytených turistických destináciách majú navyše podľa cestovných kancelárií pocit, že sú diskriminovaní. Napriek tomu sa u svojho touroperátora sťažujú menej než po iné roky.

04.08.2014 10:02
dovolenka, pár Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Najčastejšou reklamáciou je diskriminácia slovenských turistov, pričom podmienky sú, samozrejme, pre všetkých ubytovaných hostí rovnaké. Len niekedy jazyková bariéra a nesmelosť vytvára domnienku diskriminácie,“ vraví Ivan Šidla z portálu Invia.sk.

Oliver Kluch z cestovnej kancelárie Koala Tours hovorí, že výrazný úbytok reklamácií bolo vidieť na prelome milénia, teda na konci deväťdesiatych rokov, keď ľudia už viac cestovali, a teda mali väčší rozhľad aj viac skúseností. „Tiež to súvisí s tým, že priemerná mzda rástla a koruna silnela, následne si ľudia mohli dovoliť drahšie hotely, a teda lepšie služby,“ nazdáva sa Kluch.

Vo Firo-toure majú ročný počet reklamácii na úrovni 0,02 percenta. „Štatistiky ohľadom reklamácií si vedieme veľmi presné, porovnanie celých rokov 2012 a 2013 ukázalo 55,9-percentný nárast reklamácií. Priebežné čísla tohto roku približne kopírujú minuloročné s miernym nárastom. Vo všeobecnosti je teda možné povedať, že počet reklamácií stúpa, ale po zohľadnení nárastu počtu klientov nie sú čísla vôbec alarmujúce, skôr počet rastie o jednotky percent,“ tvrdí Šidla.

Klienti sa sťažujú napríklad na tuniských predajcov z pláží, v Grécku im prekáža príliš slané more či absencia vyprážaných jedál, v Taliansku sa zase nedodržiava nočný pokoj. V Bulharsku chýba turistom výhľad na more zo všetkých izieb, skomplikovať dovolenku mali aj veľké vlny, špinavá pláž či zlé počasie, ale aj riasy v mori. „Na spokojnosti našich klientov nám záleží, preto sa venujeme každej jednej reklamácii. Každú reklamáciu tak preveríme a následne klienta vyrozumieme,“ tvrdí Jana Zedníková z cestovnej kancelárie Satur.

Nespokojní dovolenkári sa svojich práv najprv domáhajú v cestovnej kancelárii a v prípade, že tam nepochodia, sťažujú sa v Slovenskej obchodnej inšpekcii. Niekedy sa totiž stáva, že klient nie je ubytovaný vo vybranom a zaplatenom hoteli, ale o triedu nižšom, okolie areálu nezodpovedá obrázkom v katalógu, klimatizácia je nefunkčná či niekoľko hodín je nútený čakať na meškajúce lietadlo. Ak sa zistí, že reklamácia je oprávnená, klient má nárok na finančné odškodnenie. Jeho výšku navrhne buď dovolenkár, alebo cestovná kancelária.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka