Daždivé Chorvátsko komplikuje dovolenky

Časté búrky a nižšie teploty znepríjemňujú v týchto dňoch letnú dovolenku na Jadrane. Napríklad v Rijeke či Crikvenici sa v uplynulom týždni vyšplhali denné teploty maximálne na 29 stupňov.

28.07.2014 13:53
Dubrovník Foto:
Dubrovník patrí k najnavštevovanejším mestám chorvátskeho Jadranu.
debata (3)

Teplejšie bolo dokonca aj v nórskom Osle, kde namerali tridsiatku. Bohaté zrážky by mali v Chorvátsku pokračovať aj v prvom augustovom týždni. Vzhľadom na vrchol turistickej sezóny badajú niektorí miestni podnikatelia pokles dovolenkárov v porovnaní s vlaňajškom. "Spomínané počasie nie je pre toto ročné obdobie v Chorvátsku celkom štandardné, rovnako ako v iných stredomorských destináciách,“ vraví Nora Henterová, vedúca slovenského zastúpenia Chorvátskeho turistického združenia.

Podľa Henterovej pravidelní návštevníci Chorvátska počítajú s tým, že počasie môže byť aj krátkodobo nestabilné. Návštevníkov Zadaru rozhodne nepoteší fakt, že tento týždeň by takmer celý mal byť daždivý a teploty vystúpia od 27 do 31 stupňov Celzia. "Júl a august sú v Chorvátsku spravidla mesiace so stálym letným počasím. Túto sezónu sa vyskytlo viac daždivých a chladných júlových dní, ako sme boli zvyknutí po minulé roky. Počasie však neovplyvníme a aj počas nepriaznivého počasia sú rôzne možnosti dovolenkového vyžitia,“ nazdáva sa Magdaléna Zábrodská z cestovnej kancelárie Firo Tour.

Teplejšie by malo byť v Makarskej a v Dubrovníku, ale aj tu treba počítať s občasnými búrkami. Teplota okolo 32 stupňov v Dubrovníku však tiež nepatrí k štandardom, dovolenkári sú zvyknutí na omnoho vyššie maximá. K Jadranu sa každoročne vyberú státisíce Slovákov. Cez cestovné kancelárie si kupuje pobyt niečo vyše stotisíc ľudí, ďalší volia dopravu vlastným autom a ubytovanie v apartmánoch tiež po vlastnej linke. Podľa údajov Hrvatskej turistickej zajednice absolvovalo vlani dovolenku na Jadrane prostredníctvom autobusovej alebo individuálnej dopravy takmer 370-tisíc Slovákov.

Touroperátori sú v odhadoch počtu návštevníkov zatiaľ opatrní. "Podľa záujmu klientov našej kancelárie o prospekty a informácie môžu byť počty dovolenkujúcich na úrovni minuloročnej sezóny. Doteraz sme v súvislosti s nepriazňou počasia úbytok turistov nezaznamenali,“ tvrdí Henterová. Záujem o pobyty v hoteloch sa mal toto leto dokonca zvýšiť. "Osvedčené apartmánové kapacity majú u nás svojich stálych priaznivcov. Naši klienti si obľúbili all inclusive hotel priamo pri pláži, ktorý sme pre túto sezónu pridali do našej ponuky. Zatiaľ môžeme konštatovať, že predaj pobytov do Chorvátska sa mierne zvýšil oproti minulej sezóne,“ poznamenala zase Zábrodská.

Niektorí Slováci, ktorí si kúpili dovolenku do Chorvátska či na sever Talianska, sa proti daždivému počasiu poistili. "Klient má nárok na odškodnenie v prípade, že mal počas dovolenky aspoň počas polovice dní počasie kategorizované ako polooblačno a horšie. O počasí máme k dispozícii informácie od hydrometeorolo­gického ústavu, ale prihliadame aj na dokumentáciu od klienta, prípadne informáciu zo strany hotela, v ktorom bol klient ubytovaný,“ vysvetľuje Ivan Šidla z Invia.sk. Cena poistenia je vyše 8 eur a odškodné za daždivú dovolenku je 100 eur na osobu. Poistenie sa vzťahuje na územie stredomorských štátov.

Refundáciu za búrky a chladné dni bežné poisťovne zatiaľ neponúkajú. "Veríme, že v prípade nepriaznivého počasia sa dovolenka dá užiť aj spoznaním histórie či kultúry navštívenej krajiny. Ťažko by sa tiež stanovila hranica medzi dobrým a zlým počasím, preto zatiaľ neuvažujeme o pridaní tohto rizika do cestovného poistenia,“ tvrdí Artur Šturmankin z poisťovne Allianz. Lucia Makayová z poisťovne Generali však nevylúčila inováciu produktov cestovného poistenia, ktoré by zahŕňalo aj nové riziká. V susednom Maďarsku sa proti zlému dovolenkovému počasiu poisťuje už dva roky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #dovolenka #Chorvátsko