Samozber ovocia ponúka úsporu i zážitok

Leto napĺňa optimistické očakávania ovocinárov z jari. V sadoch dozrela dobrá úroda broskýň, sliviek aj skorých jabĺk. Za čerstvou domácou produkciou sa však treba vybrať priamo do sadov, na pultoch obchodných reťazcov prevažuje ovocie zo zahraničia. To pochádza najmä z južnej Európy, kde vrcholia oberačky, čo badať na akciových cenách v reťazcoch.

28.07.2014 12:16
samozber, ovocie, broskyne Foto:
Ilustračné foto.
debata

V porovnaní s minulosťou spotrebitelia viac zvažujú, kde nakúpia ovocie. Majú už skúsenosti s ovocím, ktoré doputovalo na pulty z krajín vzdialených tisíc aj dvetisíc kilometrov od Slovenska. Navonok sú to bezchybné broskyne. Lákajú nadštandardnou veľkosťou, aj sú dobre vyfarbené. Akurát že im chýba vôňa a plnosť chute. Majú však dobrú cenu, teraz v akcii idú už po 79 – 89 centov.

„Broskyne z dovozu sú pre nás silná konkurencia, naše prvotriedne šťavnaté a aromatické ovocie ponúkame za 85 centov a veru mnohí ľudia zvažujú, ktoré broskyne si kúpia,“ hovorí predseda Ovocinárskeho družstva vo Dvoroch nad Žitavou Emil Schultz mladší. Najmä starší zákazníci v snahe usporiť dávajú prednosť cene. Doma však podľa Schultza zistia, že dovozové broskyne sú dobré na konzum, ale nie na zaváranie.

Tie sa dajú kúpiť najlepšie v sadoch alebo na trhoviskách. Tam sú však pomerne drahé, kilogram osvedčenej odrody Red Haven alebo Flamingo stojí u trhovníkov 1,20 eura. Oveľa výhodnejšie si ich možno zaobstarať priamo od pestovateľov. Cena klesne u niektorých presne o polovicu, a to vtedy, keď si ľudia naoberajú ovocie sami. No niektorí pestovatelia ponúkajú broskyne už za sedemdesiat centov.

Odkiaľ sa berie táto konkurencieschop­nosť? Peter Bíro je ovocinár profesionál, ktorý pracuje ako agronóm u jedného z veľkovýrobcov ovocia. Na rodičovskom pozemku v Malinove pred siedmimi rokmi založil, ako sám vraví, hoby sad. Na ploche 1,4 hektára mu teraz dozreli broskyne a letné slivky.

„Väčšinu práce zvládnem sám s manželkou a príbuznými. Jasné, že svoju prácu si nerátame, zostáva v rodine tak ako príjmy,“ vysvetľuje Peter Bíro. Na bránke rodinného domu visí krátky oznam: predám broskyne a slivky. Na ponuku vďačne reagujú najmä malinovskí novousadlíci z Bratislavy, ktorí majú prevažne okrasné záhrady. To, čo Bíroovci večer alebo skoro ráno naoberajú, je dopoludnia v predaji. O odbyt nemá Bíro núdzu, hlásia sa mu kupci až z Dobšinej.

Na samozber sa cez prázdniny vydávajú do veľkých ovocných sadov celé rodiny. Podpredseda čachtického družstva Jozef Čarada vraví, že za ovocie, ktoré si ľudia sami natrhajú, by si mali vlastne účtovať príplatok. „Nemám na mysli samozrejmú čerstvosť a zrelosť broskýň, ale zážitok, ktorý k takejto oberačke patrí,“ hovorí Čarada. V praxi je to však naopak, za ovocie, ktoré naoberajú a predávajú družstevníci, si účtujú 80 centov, vlastnoručne natrhané broskyne vyjdú „samozberačov“ na 60 centov.

„Slovenskí ovocinári prišli na to, že sa oplatí viesť trpezlivý rozhovor so spotrebiteľmi,“ hovorí Marián Varga, šéf Únie ovocinárov Slovenska. Vo Veselom vedie spoločnosť Plantex. Počet ľudí, ktorí si sem sami prichádzajú naoberať ovocie, z roka na rok rastie. „Je to preto, lebo dopestujeme špičkové ovocie. Mnohých prekvapí nielen ovocie, ale to, ako sady vyzerajú, oberačka spolu s ochutnávkou je pre nich krásny zážitok spolu s veľkým úžitkom pre rodinný rozpočet,“ dodáva Varga.

V sadoch už dozreli slivky aj letné jablká. V jednom z reťazcov ponúkajú odrodu Braeburn dovezenú z Nového Zélandu, kilogram za 2,20 eura. Šialená cena za „čerstvé“ marcové či aprílové jablko od protinožcov. Skutočne čerstvé slovenské letné jablká vyjdú teraz v sadoch na 40 až 80 centov. „Nakupujte s rozumom,“ upozorňuje Varga a dáva do pozornosti aj slivky. Kým v Nemecku sú hitom, Slováci na svoje tradičné ovocie akoby zabudli. Kúpia si ho nanajvýš na priamy konzum. V Nemecku letia nielen čerstvé slivky, ale aj lekváre. Vyrábajú ich zo sliviek dozretých na sadeniciach, ktoré dopestovali ovocinári vo Veselom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #samozber