Štát preverí predajcov na trhovisku

Štátna veterinárna a potravinová správa chce očistiť trhoviská od takého zahraničného tovaru, ktorý sa vydáva za slovenský. Od júla platí zákon, podľa ktorého musí predávajúci dokázať vzťah k pôde, na ktorej vypestoval ponúkanú domácu zeleninu či ovocie. Na trhoviskách je živá nálada. Ako v tejto atmosfére rozoznať kvalitu od zvyšku ponuky?

23.07.2014 10:16
Trhovisko, uhorky Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

O šiestej ráno patrí najznámejšie slovenské trhovisko na Miletičovej ulici v Bratislave predavačom. Jó reggelt, zdravia sa mladí aj starší muži a ženy. Vzduchom lieta maďarčina, na dodávkach, z ktorých vyťahujú debničky ovocia aj zeleniny, prevažujú značky zo Žitného ostrova, najčastejšie Dunajská Streda, Galanta, Komárno. Je medzi nimi aj pani Helenka s dvoma dospievajúcimi dcérami a so synom. Dorazili z Topoľnice, malej dediny neďaleko Šale.

Nad stolom nemožno prehliadnuť nápis – zelenina u Helenky. Ako jedna z mála trhovníčok jasne deklaruje, že jej zemiaky, poctivo má vypísané, aký varný typ predáva, a ostatnú zeleninu dopestovala jej celá rodina. V Topoľnici patrí k posledným takpovediac profesionálnym pestovateľom.

O pár stolov ďalej predáva pani Schweitzerová z Veľkých Úľan z Galantského okresu. Pomáha jej nastávajúca nevesta vysokoškoláčka Sabina. V ponuke majú paradajky a papriku z vlastného skleníka, kilo po 1,50 eura. Krásne, veľké a dobre vyfarbené plody. Na tie, čo dozrievajú pod holým nebom, si treba ešte počkať, spresňuje Sabina.

Na rozdiel od väčšiny predavačov nemá zeleninárka Schweitzerová problém povedať, aká je výmera jej záhrady. "Spolu s rodinným domom 80 árov, dosť na to, aby ste sa narobili, ale aj si čosi privyrobili,“ vraví zhovorčivá pani. Má už dospelých synov, ale spolu s manželom pomáhajú v záhrade. Je to v Úľanoch bežné?

"Už dávno nie, v mnohých záhradách nič nepestujú, rastie tam burina aj po plecia, dedina sa veľmi zmenila,“ prehodí medzi tým, ako upravuje svoj stôl pani Schweitzerová. Mesačne zaň zaplatí 430 eur. To je veľa. Keď sa to niektorí pestovatelia dozvedia, odradí ich to. Nie každý vidiečan je schopný zorganizovať si pestovanie, pravidelný prísun tovaru a potom predaj v Bratislave. "Je to pre podnikavých, usilovných a čestných,“ nezabudne zdôrazniť posledné slovo pani Schweitzerová. Sú všetci takí?

Roberto, tak oslovujú trhovníci veselého chlapíka v okuliaroch z jednej dediny od Dunajskej Stredy, má na stole čerstvo obrané slivky, strukovú fazuľku a kôpor úhľadne zviazaný do listov viniča. Na otázku, či tovar pochádza z jeho záhrady, sa takmer urazí. "Pravdaže. Choďte do prednej časti trhoviska, tam nájdete takých, čo neorú, nesejú, a samo sa im rodí,“ spresní na rozloženie poctivých a nepoctivých predavačov na trhovisku.

Za jedným zo stolov stojí dvojica starších manželov z Tomášova, prímestskej bratislavskej obce. "Sme dôchodcovia, mesačne máme 500 eur penzie, keby sme nepredávali prebytky zo záhrady, nevyžijeme,“ tvrdí prešedivená pani Mária. Stačí sa jej pozrieť na popraskané ruky, tá žena vie, čo je tvrdá práca.

Za jedným z rožných stolov stojí energický päťdesiatnik. Už 15 rokov podniká ako SHR – súkromne hospodáriaci roľník. Má veľa tovaru. Je všetko vaše? Rýchlo zbystrí pozornosť. Pred dvoma týždňami prečesávalo trhovisko komando kukláčov. "Jasné,“ vyhlási sebavedome a potom dodá, že ako živnostník má dodávateľov aj z Maďarska, aby mal širšiu ponuku. "Každý si pomáha, ako vie, a odvedie pozornosť k tomu, že štát namiesto toho, aby ľudí pritiahol k práci, komplikuje život tým, čo sa usilujú podnikať.

Aký je recept na dobrý nákup na trhu? Bratislavčanka pani Anna vraví, že na trhovisko treba chodiť pravidelne a potom si každý po čase nájde svojich poctivých pestovateľov. Pred týždňom autora týchto riadkov okolnosti priviedli do francúzskeho Cognacu. Na miestnom trhovisku bola nepreberná ponuka ovocia, zeleniny a rýb. Jedna z trhovníčok pani Pierret predávala niekoľko druhov zemiakov a rajčín. Neboli lacné – kilo aj po 3–4 eurá! "Monsieur, všetko sú to naše regionálne odrody, iné tu nepredávame, lebo iné by si našinci ani nekúpili.“

Veru tak, trhové prostredie vytvárajú aj nároční spotrebitelia, ktorí si hocičo nekúpia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské potraviny #tržnica