Rastúca konkurencia znižuje ceny rýchleho internetu

Už dvaja slovenskí operátori ponúkajú svojim zákazníkom superrýchly internet cez mobil. Orange totiž včera oficiálne spustil komerčnú prevádzku vo svojej najnovšej sieti a vo viacerých ohľadoch ponúkol lepšie ceny za prenesené dáta ako doteraz ponúkal Telekom. Je však možné, že ceny ešte viac klesnú. Už v nasledujúcich týždňoch sa má so svojou ponukou pridať aj O2 a koncom leta pribudne aj najmladší operátor Swan.

08.07.2014 12:02
4g, internet Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Podľa odborníka na telekomunikácie Jána Trangela z portálu Mobilmania.sk je postupné spúšťanie najnovších mobilných sietí dôležitým míľnikom. „Ľudia cez smartfóny či tablety prenášajú čoraz viac dát. Vďaka najmodernejším sieťam to budú môcť robiť oveľa rýchlejšie a za menej peňazí,“ očakáva Trangel.

Telekom i Orange totiž majú možnosť využívať frekvenciu 2,6 gigahertza, ktorá ponúka teoretickú prenosovú rýchlosť približne 150 megabitov za sekundu. Prax ukázala, že rýchlosť sa pohybuje tesne pod stovkou megabitov. Takouto rýchlosťou komunikujú napríklad počítače v budovách prostredníctvom klasických sieťových káblov. Stiahnutie jedného CD plného dát netrvá ani minútu. Takáto vysoká frekvencia je však určená najmä pre výstavbu sietí v mestách, keďže dosah rádiových vĺn sa pohybuje na úrovni stoviek metrov.

Vývojári mobilných sietí štvrtej generácie však mysleli aj na superrýchly internet vo vidieckych oblastiach a umožnili prenos dát aj na frekvencii 800 megahertzov. Teoretická rýchlosť je v takomto prípade približne na úrovni 70 megabitov za sekundu, jedna základňová stanica však dokáže pokryť územie s priemerom zhruba šiestich kilometrov. Dvaja najväčší operátori zatiaľ vidiek nepokrývajú. „Oblasti mimo miest začneme pokrývať po novom roku,“ spresňuje Ivan Golian, šéf úseku informačných systémov v Orangei.

Časť svojich plánov osvetlil aj tretí operátor. "O2 Slovakia pripravuje štart prevádzky vlastnej 4G mobilnej siete v Bratislave a Košiciach a postupne s pribúdajúcimi zariadeniami, ktoré zákazníkom dovolia využívať 4G sieť, budeme pridávať ďalšie mestá v budúcom roku,“ tvrdí René Parák, šéf komunikácie O2. O presnom dátume spustenia i cenách však zatiaľ hovoriť nechcel. O2 už v súčasnosti prevádzkuje sieť štvrtej generácie v testovacom režime v Bernolákove neďaleko Bratislavy.

Šéf štvrtého operátora ešte začiatkom roka informoval, že Swan spustí svoju sieť koncom tohto leta. Jej možnosti už otestoval v Trnave, Nitre a Pezinku. V súčasnosti začínajú technici pracovať na výstavbe. „Vyhľadávame lokality pre základňové stanice a partnerov pre ich výstavbu, uzatvárame zmluvy s dodávateľmi, pripravujeme produktovú a marketingovú stratégiu a zabezpečujeme financovanie,“ informoval riaditeľ spoločnosti pre stratégiu a rozvoj Martin Mosný. Podľa podmienok licencie musí do konca roka 2015 pokryť vlastnou sieťou 25 percent populácie Slovenska.

Ešte vlani boli niektorí analytici skeptickí pri očakávaniach, koľko ľudí bude využívať superrýchly internet. Na trhu bol totiž nedostatok zariadení, ktoré by umožňovali prenosy dát prostredníctvom sietí štvrtej generácie. „V ponuke máme v súčasnosti viac ako tridsať prístrojov, ktoré sa dokážu pripojiť do najnovšej siete,“ spresňuje hovorca Telekomu Martin Vidan. Problémom podľa neho nie je ani nedostatočné pokrytie. Podľa aktuálnych výpočtov totiž žije v pokrytí najmodernejšou sieťou štvrtej generácie zhruba 35 percent Slovákov, pretože v súčasnosti je týmto signálom Telekomu pokrytých 38 slovenských mi­est.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #mobilní operátori #Slovak Telekom #Orange #4G