Slováci mieria do Turecka, dopyt po Egypte klesá

Pri výbere letnej dovolenky stavili Slováci vo veľkej miere na Turecko. Krajina, ktorú obmývajú štyri moria, tak opäť dostala prednosť pred Egyptom a Tuniskom.

07.07.2014 14:21
dovolenka, relax, oddych, more, cestovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Spomínaným destináciám totiž nenahráva do karát nepokojná situácia a záujem o Egypt rapídne klesol takmer o 40 percent. Tí Slováci, ktorí volia autobusovú či individuálnu dopravu, si vyberajú za miesto letného odpočinku Chorvátsko a sever Talianska. Začiatkom letnej sezóny dokonca poklesli ceny za dovolenku v Chorvátsku, keďže počasie nebolo priaznivé.

"V týchto dňoch zaznamenávame nárast v predaji, čo sa prirodzene podpisuje pod menšiu ponuku dovoleniek na last minute. Ceny dovoleniek na last minute sú porovnateľné s cenami z minulého roku, pričom sa last minute dovolenky v súčasnosti miestami dajú kúpiť so zľavami až do 40 percent,“ tvrdí Jana Zedniková z cestovnej kancelárie Satur. Zedniková vraví, že ľudia si pri leteckých zájazdoch vyberajú najmä Turecko, severný Cyprus, grécke ostrovy, taliansku Sardíniu a Kalábriu.

"O Tunisko a Egypt je veľmi malý záujem a klienti sa na ne ani nepýtajú. Náhradou je Turecko,“ dopĺňa Marcel Siekel z Firo Tour. Podľa neho sú zľavy pri dovolenke na poslednú chvíľu podobné ako minulý rok o takomto čase. "Problémom sú však nahnevané rodiny s deťmi, pre ktoré už nemáme kapacity, nakoľko sa všetky rodinné izby vypredali vo first minute a na last minute máme vždy pár voľných miest maximálne pre dve osoby,“ vysvetľuje Siekel.

Keďže o Turecko je čoraz väčší záujem, prejavilo sa to podľa touroperátorov mierne aj na cene. "Mierne zvýšenie ceny pobytov je naozaj možné vidieť najmä v Turecku, súvisí to aj s vysokou kvalitou služieb, rozsahom all inclusive konceptov, ktoré sú najlepšie v Stredomorí, a stále rastúcim záujmom dovolenkárov nielen zo Slovenska, ale aj z iných krajín,“ zdôvodňuje Pavol Mladý z portálu verne.sk.

Ak chcú Slováci ušetriť čo najviac peňazí za letnú dovolenku pri mori, zakúpiť si ju môžu aj priamo na bratislavskom letisku doslova s kuframi v ruke. Po zakúpení dovolenky im totiž o hodinu odlieta lietadlo priamo do vybranej destinácie. "Ultra last minute dovolenky sú určené najmä pre tých, ktorí sú pri plánovaní dovoleniek flexibilní, vedia sa rýchlo rozhodnúť, vedia vycestovať ihneď, prispôsobiť sa času odchodu na dovolenku a vybrať si z dostupnej, často už obmedzenej ponuky destinácií alebo hotelov. Cestovať však za to môžu za ultra last minute ceny,“ približuje Mladý. Konkrétnu destináciu alebo hotel si však cestujúci vyberú z aktuálnej ponuky, kde dostupnosť býva často už veľmi limitovaná a k dispozícii je zvyčajne len posledná voľná izba alebo dve voľné letenky.

To môže byť nevýhodné najmä pre rodiny s deťmi. Dovolenku však kúpia ľudia ešte o niekoľko eur výhodnejšie, než sú zvyknutí pri last minute cenách. Napríklad osemdňový pobyt na Malorke v trojhviezdičkovom hoteli s polpenziou vyjde pri cene last minute na 579 eur. Pri kúpe na letisku je však cena ešte o 50 eur nižšia, teda dovolenka vyjde na 529 eur. Podobne vyjde aj dovolenka na gréckom ostrove Kréta.

Grécko sa po rokoch opäť vracia medzi top destinácie. Ešte v roku 2009 kraľovala táto destinácia na prvom mieste v rebríčku obľúbenosti medzi našincami, no vystriedalo ju práve Turecko. V rebríčku postupne klesá aj Egypt. Vlani sa do Egypta vybralo zo Slovenska necelých 28-tisíc dovolenkárov. Bolo to o viac ako 10-tisíc ľudí menej než v roku 2012 a takmer až o 50-tisíc ľudí menej než v roku 2010, keď bol Egypt po Chorvátsku hneď druhou voľbou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #cestovanie #Turecko #letná dovolenka