Skorá jar zlacňuje zemiaky i jahody

Rok drahých zemiakov sa skončil. Už dva týždne sa predávajú skoré zemiaky, ktoré sú v akciách lacnejšie ako zemiaky z minuloročnej úrody. Môže za to tohtoročná teplá jar, ktorá umožnila skoršiu výsadbu, i špekulácie západoeurópskych farmárov spoliehajúcich sa na vždy nenásytný ruský trh. Tejto jari zostal pre nich zavretý.

05.06.2014 12:02
jahody, zber, samozber Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Na začiatku leta si môžu spotrebitelia vyberať spomedzi bohatej ponuky zemiakov. Nové sú už nielen z dovozu, ale aj od slovenských pestovateľov. Veľké obchodné reťazce ich ponúkajú v akciách aj o viac ako 40 percent lacnejšie, ako bola cena krátko po uvedení na trh. Kilogram lahôdkových skorých zemiakov sa tak dá kúpiť už aj za 39 centov. Na porovnanie, kilogram starých zemiakov dovezených z Francúzska vyjde na rovné euro.

„Ako pestovatelia dosť dobre nerozumieme obchodnej stratégii veľkých reťazcov, pretože nové zemiaky sú spravidla drahšie ako staré,“ hovorí predseda Zväzu zemiakarov Viliam Bezák. Podľa Bezáka je zemiakov z minuloročnej úrody ešte stále dosť, a to najmä vo Francúzsku, v Belgicku a Holandsku. Pestovatelia z týchto krajín sa spoliehali na to, že časť ich produkcie odoberie Rusko. To si však po roztržke so Západom kvôli Ukrajine našlo nových mimoeurópskych dodávateľov a teraz je na spoločnom európskom trhu odrazu dočasný pretlak zemiakov.

Z tejto situácie ťažia aj slovenskí spotrebitelia. Tí takmer rok nakupovali zemiaky za rekordne vysoké ceny v rozmedzí od 70 centov po jedno euro za kilogram. Drahotu odštartovali minuloročné povodne v Nemecku a dlho ju držali pri živote aj špekulácie farmárov z veľkých produkčných krajín. Teraz sa karta obracia v prospech spotrebiteľov.

Tohtoročná zemiakarská prognóza je optimistickejšia ako vlani. " V celej Európe sú plochy zemiakov o 1–2 percentá vyššie ako vlani. Pokiaľ nepríde k prudkým výkyvom počasia, mohol by to byť úrodný rok," predpovedá šéf zemiakarov Viliam Bezák. Ako väčšina pestovateľov je však opatrný a dodáva, že až jeseň ukáže, či sa prognóza dobrej úrody splní. Ale napríklad fakt, že farmári v susednom Poľsku vysadili viac plôch ako pred rokom, neveští nič dobré pre ich konkurentov v Česku a na Slovensku.

„Kým pred rokom sme predávali do obchodných sietí zemiaky po 55 centov za kilogram, teraz je to len 30 až 32 centov. To sa odzrkadľuje aj na nižších spotrebiteľských cenách,“ zhodnotil aktuálny stav Viliam Bezák.

Klesajú nielen ceny zemiakov, ale aj ostatných druhov zeleniny či ovocia. Jahody sa napríklad predávajú už o euro lacnejšie ako v máji, kilogram po 3 eurá. V ponuke sú aj biojahody zo Slovenska. Škatuľka s hmotnosťou 250 gramov stojí 1,59 eura. „Biojahody produkujeme už tretí rok a máme na ne rastúci odbyt,“ povedal Milan Fabuš zo spoločnosti Asparagus Veľké Leváre. Signalizuje to, že slovenskí spotrebitelia sa začínajú diferencovať a časť z nich vedome ide nie po cene, ale po kvalite a špeciálnych kvalitatívnych znakoch ovocia či zeleniny.

Asparagus je aj najväčším producentom špargle na Slovensku. „Keď sme pred 22 rokmi ešte v bývalom Československu začínali, predali sme ledva 200 kilogramov tejto v nemeckých krajinách mimoriadne populárnej zeleniny. Tohto roku zobral český a slovenský trh 200-tisíc kilogramov, čo svedčí o zmene chuti domácich spotrebiteľov,“ porovnal súčasnú situáciu s obdobím krátko po revolúcii Milan Fabuš. Väčšina produkcie špargle, celých 700-tisíc kilogramov, aj tak však ide na export.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zemiaky #jahody